Annons
Annons


Varningen: Därför klassas YES diskmedel numera som farligt

Efter nya granskningar har det populära handdiskmedlet Yes förlorat sin Svanen-märkning. I stället har diskmedlet fått en varningstext.


Yes diskmedel farligt.

Nya bedömningar gör att Yes nu klassas som ett farligt medel.

Det populära diskmedlet Yes har tidigare fått bära den eftertraktade Svanen-märkningen, men efter skärpta klassificeringar från EU har Yes handdiskmedel nu omvärderas. Ett ämne i diskmedlet som verkar tvätteffektivt betraktas som alltför farligt.

Annons

Svanen-märkningen är därför borta och numera klassas diskmedlet som miljöfarligt, uppger sajten Testfakta. Produkten måste från och med nu dessutom ha varningstexten ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer” på baksidan.

– Vi har tillåtit de här tensiderna tidigare men i och med nya vetenskapliga rön och EU:s skärpta regler kan vi inte det längre. Vi tillåter helt enkelt inte klassade kemikalier, säger Anna Norberg, pressansvarig på Svanen till Testfakta.

Yes försvarar sig

Linn Gustafsson, produktansvarig för Yes i Sverige, säger till Testfakta att det enligt henne är fel att kalla Yes miljöfarligt. Hon understryker att produkten har samma innehåll som tidigare.

– Yes är ett koncentrerat diskmedel och när det avvänds i rekommenderad dosering har den en lägre miljöpåverkan än jämförbara produkter på marknaden, säger hon till Testfakta.

Läs också: 7 saker du ALDRIG bör rengöra med diskmedel

Från: Femina

LÄS OCKSÅ


(256)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…