Annons
Annons


Yoghurt gör dina tänder friskare


Rätt typ av yoghurt kan rädda dina tänder.

Bakterier i några yoghurt-typer är bra både för magen – och tänderna!

En ny undersökning visar att probiotiska bakterier, som bland annat finns i en del yoghurttyper kan motverka parodontit (tandlossning), dålig andedräkt och hål i tänderna. Yoghurtbakterierna påverkar nämligen sina förstörande kusiner i munhålan.

Annons

Syrade mjölkprodukter
– Resultaten av våra studier är mycket intressanta och öppnar för att man med fördel kan använda probiotiska bakterier för att motverka problem även i munhålan – inte bara i magen. Ett regelmässigt intag av dessa bakterier, till exempel via syrade mjölkprodukter kan medverka till att förebygga, eller i alla fall minska, problem som dålig andedräkt, parodontit och hål i tänderna, säger den danska forskaren Mette Kirstine Keller vid Köpenhamns universitet.

Hon får stöd i en annan undersökning bland förskolebarn som visade att en längre tids dagligt intag av probiotiska bakterier, minskade förekomsten av hål i tänderna, mellanöroninflammationer och en del andra infektioner.

Läs på förpackningen
Om en produkt innehåller probiotiska bakterier ser man enklast genom att läsa på  förpackningarna. Om det står ”Innehåller lactobacilla” eller ”Innehåller bifidobakterier” så är det rätt typ av yoghurt.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…