Annons
Annons


Varför får yuccapalmen bruna bladspetsar?

Så här sköter du din yuccapalm bäst!


Yuccapalmen är en lättskött krukväxt, men kan få bruna bladspetsar i torr luft eller om den övervattnas.

Yuccapalmen är en lättskött krukväxt, men kan få bruna bladspetsar i torr luft eller om den övervattnas.

Hej!

Jag är trappvärd i en bostadsrättsförening och vattnar två yuccapalmer i trapphuset. Vattnar maj-sept med 1.7 l vatten var annan vecka och gödning 1/4 kapsyl varannan gång. Resten av året vattnas de var tredje vecka med samma dos. Krukorna är 30 cm i diameter och lika höga. Nu undrar jag varför en del blad blir bruna i spetsen?

Annons

Hälsar Börje

Hej Börje!
Vad trevligt med krukväxter i trapphuset. Den skötsel du beskriver verkar utmärkt, möjligne kan du öka gödningen under sommarmånaderna (läs på förpackningen för lämplig dosering). Jag tror att de bruna bladspetsarna beror på för lite ljus under vintern. Det kan också vara dags att plantera om dem i större krukor till våren. Välj plastkrukor som är lättskötta och satsa på rejäla storlekar. 5 cm lager lecakulor i botten för god dränering och en välgödslad blomjord som finns färdig att köpa.

Gilla Allas.se på Facebook

Bruna bladspetsar kan också bero på torr luft, en men det är mer ett problem i bostadsdelen, där värmen vintertid är hög jämfört med i trapphus. En dusch då och då gör susen mot detta fenomen. Också övervattning ger bruna bladspetsar på yuccapalm (och andra palmväxter, även om yuccapalmen botaniskt inte är en palm). Låt jorden torka upp ordentligt mellan varje vattning så blir det lagom fuktigt.

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…