Annons
Annons


Zarah Leander – primadonna i nazisternas tjänst!


Zarah Leander (1907-1981) - en svensk Mata Hari? Foto: SVT

Zarah Leander (1907-1981) – en svensk Mata Hari? Foto: SVT

Den svenska sångerskan Zarah Leander blev Nazitysklands stora stjärna, och redan vid den tiden gick det rykten om att Leander skulle arbeta som spion. Men för vem?

Både tyska säkerhetspolisen Gestapo och amerikanska FBI höll stjärnan under uppsikt i försök att finna sanningen. Filmen undersöker vad som ligger bakom spionryktena.

Annons

Zarah Leander föddes 1907 och gjorde under 30-talet succé som revyprimadonna hos både Ernst Rolf och Karl Gerhard. 1936 spelade hon i Wien i operetten Axel an der Himmelstür och spelade även in filmen Premiere.

Gilla Allas.se på Facebook

Detta ledde till att hon fick erbjudande att filma i Tyskland, där hon året därpå gjorde sin första film. Hon stannade i landet  och blev en av Nazitysklands populäraste artister. Under sin tid i Tyskland spelade hon in tio filmer för Ufa och många grammofonskivor.

Utnämnd till hedersöverste
I sina mycket melodramatiska filmer blev hon något av en kitsch-diva, en framtoning som hängde fast vid hennes artistperson också efter kriget. Folket strömmade till biograferna. 1940 tecknade hon ett nytt tvåårskontrakt med UFA och fick därigenom det högsta filmgaget någonsin i Europa. Hon blev även utnämnd till hedersöverste vid ett regemente i Tyskland.

Politisk idiot
Leanders vistelse i Nazityskland under brinnande världskrig var, och är kontroversiell. Hon har förklarat sitt val med att hon talade tyska bättre än engelska och vid direkta frågor har hon sagt att hon var en naiv, politisk idiot.

Vägrade bli tysk
Hon har också sagt att hon flyttade till Tyskland för att hon var trött på de stereotypa roller och banala texter man gav henne i Sverige. I Tyskland fick hon musik av rikets främsta populärkompositörer. Att pengar hade mycket med karriärvalet att göra framgår av de hårda förhandlingar om gager och arbetsvillkor hon höll med Goebbels. Hon vägrade att bli tysk medborgare och begärde att halva hennes lön skulle betalas i svensk valuta till en bank i Stockholm.

Sovjetisk spion
Dagens Nyheter rapporterade 1999 om arkivfynd som indikerar att Zarah Leander gjorde det sovjetiska spionaget i Tyskland vissa tjänster. Hon ska ha haft täcknamnet ”Rose Marie”. Den uppgiften härrör från ett band som en av cheferna inom den sovjetiska underrättelsetjänsten, talade in strax före sin död. Om det är sant och hur stora de tjänsterna i så fall var återstår att se.

K-special – Fallet Zarah Leander: Fredag 15 augusti, kl 20.00. SVT2

Källor: Wikipedia, SVT mfl

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…