Inspirationsföreläsaren Negin, 22: ”Mobbningen har gett mig en styrka”
– Nu vill jag inspirera andra att nå sina mål, men att göra det på ett hållbart sätt, säger hon.
På scenen i Fryshuset i Stockholm står en 16-årig Negin Azimi. Hon har precis tagit emot utmärkelsen Sveriges ungdomsentreprenör av prins Carl Philip och prinsessan Sofia, och hon bubblar av lycka. På sin blogg skriver hon senare att priset är ett ”...bevis på att allt går om man jobbar tillräckligt hårt. Att jag gick från ingenting till det här”.
De kommande åren avlöser utmärkelserna varandra – Negin utses till en av näringslivets superkommunikatörer av tidningen Resumé, årets supertalang av Veckans affärer och årets uppstickare av tidningen Shortcut. Världen ligger för hennes fötter, precis som hon alltid har drömt om och kämpat hårt för. Men bara två år efter att hon mottagit priset ur prinsens hand, händer något som hon inte hade räknat med. 18 år gammal går hon in i väggen.
– All energi bara försvann. Jag kände mig sjuk och längtade efter att bli frisk, men känslan försvann liksom aldrig. Det första året var jag helt sjukskriven, jag orkade inte ens gå upp ur sängen, säger hon.
Negin Azimi kom med sin familj från Iran
Att inte orka ta sig upp på morgonen var en helt ny upplevelse för Negin. I hela sitt liv har hon kämpat hårt för att ta sig någonstans, för att gå sin egen väg och bidra till förändring. Hon tror att hennes drivkraft i mångt och mycket härstammar från hennes uppväxt. Som treåring kom Negin tillsammans med sin mamma och storasyster till Sverige från Iran.
– Iran var en diktatur med mycket kvinnoförtryck. Min mamma ville inte att vi skulle växa upp i det, och hon trodde att allt skulle bli lättare här i Sverige. Men även om hon var högutbildad arkitekt och konstnär hade hon väldigt svårt att få anställning här.
Sålde kladdkaka till systerns kompisar
Familjen hamnade i en Stockholmsförort präglad av stort utanförskap, och Negin blev tidigt medveten om att de hade det svårt ekonomiskt. Redan som väldigt ung försökte hon därför tjäna egna pengar, men upptäckte snart att utan kontakter var det svårt att få jobb. Medan hennes klasskamrater hade föräldrar som kunde hjälpa dem att få ett extrajobb på till exempel ett kafé eller i en affär, saknade Negin den typen av nätverk omkring sig.
Istället tog hon saken i egna händer.
– Jag tvingade min mamma att baka kladdkaka, som jag sedan sålde för fem kronor biten till framför allt min systers sockerberoende killkompisar. Jag tänkte tidigt att om ingen anställer mig får jag helt enkelt anställa mig själv.
Pluggade upp betygen med hjälp av Youtube
Det var inte bara det ekonomiska som var svårt under uppväxtåren. Negin hade det också tufft i skolan, hängde inte med på lektionerna och var utsatt för mobbning av klasskompisarna. Länge önskade hon att hon hade blont hår och ett mer svenskklingande namn för att passa in i mängden. Men med tiden förändrades hennes synsätt. I högstadiet började hon skolka och satt istället hemma och tittade på Youtubeklipp, där hon upplevde att allting förklarades på ett mer pedagogiskt sätt så att hon kunde hänga med.
– Lärarna var väl inte så glada för det, men de kunde inte säga så mycket eftersom mina betyg gick upp, konstaterar Negin.
Negin Azimi delade scen med Fredrik Reinfeldt
I takt med att betygen blev bättre, började Negins självförtroende också växa. Hon insåg att det var lönlöst att jämföra sig med andra, och att det som var annorlunda med henne också gjorde henne unik. Att det faktum att hon inte alltid var en i mängden faktiskt inte var en svaghet – utan en styrka.
Under gymnasietiden började hon utveckla sitt entreprenörskap genom att anordna event och föreläsa. Negin, som redan som barn förstått vikten av att ha ett nätverk för att lyckas, började sakta men säkert knyta kontakter inom den absoluta näringslivstoppen. Som 15-åring åt hon lunch med Sverigechefen för Google. På sin allra första stora föreläsning delade hon scen med Fredrik Reinfeldt.
Snart blev hon världens yngsta Ted x-arrangör – och lyckades på egen hand få till ett möte med fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson för att övertala honom att sponsra eventet. Snart hade Negin gjort sig ett namn i branschen och allt fler företag och näringslivsprofiler bokade in henne för föreläsningar.
Gick in i väggen och blev utbränd
Samtidigt som hon startade eget, föreläste runt om i hela landet, vann priser och var ambassadör för Fryshuset, pluggade hon stenhårt för att komma in på Handelshögskolan.
– Jag upptäckte att folk inom näringslivet ofta hade pluggat där, och tänkte att jag borde göra det jag med. Samtidigt har jag aldrig brunnit för ekonomi. Man var tvungen att ha väldigt höga betyg för att komma in, och jag pressade mig själv väldigt hårt för något jag innerst inne inte ville. I kombination med att jag föreläste i hela Sverige och anordnade stora events blev det helt enkelt för mycket.
Ungefär ett halvår innan hon kraschade, började Negin få problem som hon i dag vet var tecken på att hon pressade sig själv för hårt. Bland annat kände hon ofta att hon skulle svimma och fick problem med magen. Efter en semesterresa blev hon rejält sjuk i vad hon själv till en början trodde var influensa.
Se också: Stina brände ut sig – och blev biodlare
Men sjukdomskänslan ville inte gå över och snart orkade hon inte gå upp ur sängen. Där blev hon mer eller mindre kvar i ett helt år. Hon upplevde att det var svårt att få hjälp, och inte förrän hon själv sökte upp en psykolog privat fick hon det stöd hon behövde.
– Men det har tagit lång tid att komma tillbaka – jag var 18 när jag brände ut mig och det är först nu, när jag är 22, som jag börjar känna mig som mig själv igen. Det jag har lärt mig mest av att vara utbränd är att min kropp hela tiden försöker säga mig något, och att jag måste lyssna på den.
Negin Azimi har skrivit en bok om att nå sina mål
Under sjukskrivningen föddes en idé hos Negin. Hon ville skriva en bok för att inspirera andra att nå sina drömmar. I två års tid har hon arbetat med boken tillsammans med journalisten och författaren Leone Milton, och i februari 2021 fick hon äntligen hålla det första exemplaret av Kämpa smart & dröm stort: Mina nio tips som tar dig dit du vill.
– Boken handlar om hur man uppnår sina mål, oavsett förutsättningar och på ett hållbart sätt. Min historia är grunden för hela boken, men jag har också intervjuat en rad mer eller mindre kända personer för att visa att det inte bara finns en väg till framgång. Till exempel berättar Christer Fuglesang om vikten av att gå utanför sin komfortabla zon och skådespelaren Dragomir Mrsic pratar om hur man inte ska acceptera sina förutsättningar genom att berätta hur han gick från kriminell till skådespelare. Det finns också övningar till varje kapitel.
Förespråkar vikten av att ”kämpa smart”
Att inspirera på ett hållbart sätt, är viktigt för Negin. Under utbrändheten insåg hon att det inte är värt att pressa sig så hårt att kroppen och psyket tar stryk. Att nå sina mål på ett sätt som man själv mår bra av är viktigast av allt. Därför vill hon att vi ska ”kämpa smart”.
– Innan min utbrändhet var jag definitionen av en högpresterande, duktig tjej. I efterhand har jag insett att det är onödigt att göra allting perfekt. Många killar i min omgivning tar saker lite mer som de kommer och det går jättebra för dem trots att de inte är hundra procent förberedda inför ett möte, säger hon och fortsätter:
– En HR-chef, som var ett hårdrocksfan, sa till mig en gång: ”Man måste tänka KISS – Keep It Simple Stupid". Håll allting så enkelt som möjligt. Allting behöver inte bli perfekt. I dag är jag mycket bättre på att sätta gränser och tacka nej till förslag som verkar för komplicerade eller svåra.
Mammas konst illustrerar boken
Något som har varit väldigt viktigt för Negin i arbetet med boken är att lyfta fram sin mamma, konstnären Mina Oskuizadeh. Det är hennes målningar som illustrerar boken, vilket gör Negin extra glad och stolt.
– En av mina starkaste drivkrafter är att ge tillbaka till min mamma. Jag har gjort hela min resa med min mammas stöd, det enda jag har haft är hennes och min systers kärlek. Hon var tvungen att ge upp så mycket av sitt liv och sin karriär i Iran, och jag vill inte att hon ska känna att det var meningslöst att komma hit.
Har hämtat en styrka ur mobbningen
I dag är Negin en av landets mest lovande unga företagare. Till sommaren tar hon sin examen i retorik, hon är flitigt anlitad som föreläsare och har ett brett nätverk som sträcker sig långt upp i toppen av det svenska näringslivet. Framöver drömmer hon om att bli anställd i något spännande företag och samtidigt driva sitt eget vid sidan av. Hon vill ge ut en bok om sin mammas livshistoria och, förstås, fortsätta driva förändring och inspirera andra genom att visa att det går att ta sig långt oavsett förutsättningar.
– Jag har upplevt mycket orättvisor och bestämt mig för att gå min egen väg. Om ingen vill anställa mig gör jag det själv – jag ska inte bli begränsad av min omgivning. All mobbning jag upplevt har gett mig en styrka, för jag lärde mig att det inte spelar någon roll vad folk tycker om en. Jag har varit väldigt ensam och tvingats lära mig att leda mig själv, snarare än att anpassa mig till andra. Det gäller att sätta saker i perspektiv – ska jag bry mig om vad andra tycker eller ska jag göra det jag innerst inne vill?
Fakta: Negin Azimi
- Ålder: 22 år
- Bor: I Stockholm
- Familj: Mamma, en äldre syster och katten Persia
- Bakgrund: Har varit ambassadör för Fryshuset och utbildat sig inom ledarskap och kommunikation, professionell försäljning, strategiska prestationer (vid utbildningsföretaget Dale Carnegie) samt värdebaserat ledarskap (vid Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap). Hon har tidigare blivit utsedd till världens yngsta Ted x-arrangör och studerar just nu sista terminen retorik vid Södertörns högskola. Har mottagit en mängd priser och utmärkelser.
- Aktuell: Med boken Kämpa smart & dröm stort: Mina nio tips som tar dig dit du vill (Olika förlag).