Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Skådespelaren Dragomir Mrsic om uppväxten, rånet och ”Stjärnorna på slottet”

18 dec, 2019 
Frida Funemyr
Porträtt av skådespelaren Dragomir Mrsic.

Dragomir Mrsic har tagit sig långt från då han i 20-års åldern dömdes till fängelse för ett rån. Nu berättar han om sin livsresa i tv-programmet Stjärnorna på slottet och vad som gör honom så tacksam över hur livet ser ut i dag.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är de hårda, tuffa action- och gangsterrollerna vi är vana att se Dragomir Mrsic i. Men i tv-programmet Stjärnorna på slottet träder Dragomir Mrsic fram som sig själv utan varken manus eller förklädnad.

– Det var som terapi för mig, säger Dragomir.

Han berättar att de medverkande var överens om att de nog aldrig tidigare gråtit så mycket i tv när de varit sig själva.

– Vi var där en vecka och spelade in från klockan 7 på morgonen till 23 på kvällen, det är klart att det blev intensivt och personligen var det en enorm anspänning, säger han. På min dag pratade jag nog sammanlagt i nio timmar, så lång tid har jag nog aldrig tidigare suttit och berättat för andra om mig själv i sträck.

– Alla bär på sitt och jag blev tajt med alla i gänget, fortsätter han men kanske kände jag att jag bondade lite extra med Måns Möller. Han visade på en särskild empati.

Annons

Dragomir blev först förvånad över att han fick förfrågan att vara med i programmet men när han insåg att det handlade om människors livsresa kunde han förstå varför.

– Jag känner en ära och tacksamhet över att få vara med och min väg genom livet har väl varit rätt extrem, säger han.

Dragomir Mrsic föddes i Serbien

Dragomir livsresa började på landet i Serbien år 1972.

– Det står olika födelsedatum på mina pass, berättar han. I Serbien räknas ens födelsedatum från den dag man skrivs in i stan. Jag föddes i september men eftersom det tog några dagar för mamma och pappa att ta sig in till stan från landet med mig står det att jag är född 2 oktober.

Dragomirs pappa kom som arbetskraft till Sverige i slutet av 1960-talet, därefter kom hans bror, han själv och sedan systern och hans mamma. Han växte upp i Fittja strax utanför Stockholm och sin barndom beskriver han som kärleksfull men inte särskilt trygg.

Annons

När pappa var nykter var han världens bästa

– Pappa jobbade inom restaurangbranschen och var sällan hemma, berättar han. Ofta var han berusad och mina syskon började knarka ganska tidigt. Min mamma jobbade som städerska på min skola men kunde inte språket och hade ingen utbildning, vilket gjorde det svårt för henne att hjälpa mig med läxorna.

Dragomir beskriver att mitt ibland alkohol, knark och bråk fanns där ändå kärlek.

– När pappa var nykter var han världens bästa, säger han. Då var han närvarande och helt fantastiskt. Han var till exempel den som lärde mig spela schack.

Dragomir berättar att hans pappa suttit i fängelse för mord i det forna Jugoslavien.

– Pappa handlade i självförsvar och fick bara sitta inne i 3 år, säger han.

Dragomirs storasyster var mycket äldre och flyttade hemifrån tidigt och hans bror blev med tiden familjehemsplacerad av socialen. Dragomir själv höll sig mest borta från familjen. Han ogillade allt bråk och hittade en trygg plats i en träningsklubb i Mälarhöjden där han lärde sig allt om taekwondo.

Annons

– Jag var bara 8 år, var nyfiken och älskade att ta tunnelbanan från Fittja, berättar han. I klubben kände jag mig trygg, där var alla lika mycket värda oavsett om man kom från en fin eller bråkig familj.

– Min stora dröm var att bli som Bruce Lee, få syssla med kampsport och skådespela.

Och som 18-åring blev Dragomir nordisk mästare i kampsporten.

Dömdes för rån

Samtidigt som Dragomir fann en tillhörighet i klubben kände han utanförskap i förorten där han bodde. De sociala problemen eskalerade och det var lätt att hamna i dåligt sällskap. År 1996 såg hans livssituation mörk ut och livet kunde gått i helt fel riktning. Det var under detta år som Dragomir dömdes till fängelse för rånet mot Gotabanken år 1990, även känt som 930-miljonerskuppen.

Dragomir Mrsic berättar om sin familj
Dragomir beskriver sig själv som en person som bryr sig väldigt mycket om andra. Det viktigaste för honom är att hans nära och kära mår bra. Foto: Frida Funemyr

– Jag hade tappat bort mig själv helt, var endast 21 år och riktade min energi åt helt fel håll, säger han. Jag hade tidigare jobbat på en firma i Djursholm men hade fått sparken och fick inget jobb efter det. Självklart hade jag blivit påverkad av allt bråk jag vuxit upp med. Som barn hade jag inte fått någon som helst stabilitet med mig hemifrån.

Annons

Brott leder till död eller fängelse

– Jag rättfärdigade brottet genom att säga att vi skulle sköta det snyggt, fortsätter han. Dessutom befann jag mig i en ekonomisk kris. Så när min polare, en tung snubbe som tidigare hade gjort flera miljonkupper, frågade mig om vi kunde jobba ihop hakade jag på. Han menar att kampsporten hela tiden var det som all honom i schack, samtidigt var det umgänget där som drog honom in i ”skiten”.

– Brott leder till död eller fängelse, så är det bara, säger han. Under de två år jag tillbringade i fängelset tänkte jag redan från dag ett att ”Jag ska göra min grej, ta det här straffet och sedan förändra mitt liv”.

Dragomir tränade, läste olika kurser i idrott samt buddism. Han tog tag i sitt liv och utbildade sig på Bosöns idrottsskola och menar själv att han fick sin livs chans.

– Jag känner enorm tacksamhet till Sveriges Olympiska kommitté som gav mig förtroendet, trots min historia, att träna i deras topprogram, säger han.

Annons

Under fyra år tränade och coachade Dragomir olika adepter till både EM och VM. Därefter startade han gymmet Extreme training på Östermalm.

Tränade skådespelare

Dragomir har tränat och förberett många stora skådespelare inför olika roller, inte minst Noomi Rapace och Rooney Mara inför sina roller i Millenium-serien samt flera elitidrottare.

– Flera har hört av sig till mig och berättat att deras barn hamnat på fel spår och hoppas få hjälp av mig, vilket känns fantastiskt, berättar han.

Se också: Shima Niavarani om Stjärnorna på slottet

Shima Niavarani om Stjärnorna på slottetBrand logo
Shima Niavarani om Stjärnorna på slottet

Han förklarar att kampsport handlar om respekt och att respekt betyder att man ska ta hand om varandra. Som person beskriver sig Dragomir som överdrivet omtänksam och att han brinner för att hjälpa andra.

Annons

– Jag tänker på andra och vill att de hela tiden ska ha det bra, säger han. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man har eller hur framgångsrik man är. Om inte mina nära är lyckliga mår jag själv inte bra.

Jag och min fästmö har förlovat oss två gånger

Sin fästmö Isabel Alonso träffade Dragomir för 27 år sedan genom en gemensam kompis. Han fastnade då för Isabels självständighet.

– Det är drag i min fästmö, dessutom är hon väldigt snäll och genuin. Kärnan i vår relation är kärlek. Vet du, kärleken övervinner allt. Visst har det funnits katastroftider under alla dessa år men vi tycker det är bättre att fightas igenom det tunga än att bara ge upp. Folk bryter upp sina relationer för snabbt, de tror det är någon slags quickfix, tycker Dragomir.

Han beskriver sig som lite lagom romantisk, det går inte en dag utan att han säger till sin fästmö att han älskar henne men han erkänner att han kan bli bättre på att uppvakta henne lite mer.

Annons

Dragomir Mrsic slog igenom i Snabba cash

– Vi har förlovat oss två gånger men sedan har giftermålet aldrig blivit av, säger han. Han anser dock att viktigaste i deras relation är att båda vet att de ska hålla ihop, oavsett en extra ring eller inte. Tillsammans har de två barn som idag är 17 och 19 år. Enligt Dragomirs fästmö curlar han sina barn.

Dragomir Mrsic och flickvännen Isabel Alonso.
Dragomir och fästmön Isabel Alonso har två barn tillsammans.

– Jag brukar bädda deras sängar och vädra ur rummet och sådant så det ska vara fint när de kommer hem, säger han. Jag gör verkligen allt för mina barn, det finns inget som går före. Det är dem jag lever för, allt annat är bara bonus.

Annons

Några år efter sitt fängelsestraff fick Dragomir, genom vännen och producenten Malte Forsell, möjligheten att provspela för filmen Leo.

– Återigen fick jag en chans, säger han. Malte bortsåg från min bakgrund och öppnade upp filmvärlden för mig.

Efter Leo och ytterligare några filmroller fick Dragomir sitt stora genombrott i filmen Snabba cash.

– Men asså, jag var skitnervös. Jag skulle ju spela för Josef Fares liksom, säger han.

I rollen som gangstern Mrado gjorde Dragomir succé på vita duken. Han fick mersmak för yrket och har sedan spelat i filmer som Wallander och Torpederna. Och att i sin första internationella roll få spela mot Tom Cruise och Emily Blunt i Edge of tomorrow var ingen dålig fortsättning på karriären.

Vem är Dragomir Mrsic?

  • Ålder: 50 år.
  • Familj: Fästmön Isabel Alonso, sonen Maximilian, 17 år, och dottern Juliette, 19 år. Yrke: Skådespelare och producent. Har synts i filmer och serier som Bonusfamiljen, Alex, Snabba cash och Edge of Tomorrow.
  • Aktuell med: Stjärnorna på slottet, tv-serien Alex, i Sveriges Radios nya dramatisering av Bröderna Lejonhjärta samt i barnprogrammet Spooky.
Annons

– När de ringde mig och frågade om en provfilmning kunde jag inte tro att det var sant, berättar han. När jag hade klarat första provfilmningen skulle jag åka till London och spontant läsa in mig på två scener på en halvtimme. Jag sa rakt ut till dem att det inte skulle funka. Jag har dyslexi och det var omöjligt att läsa in mig på all text så fort. Jag sa att jag kunde improvisera, vilket de gick med på.

Spelat mot Tom Cruise

Därefter fick jag rollen direkt. Dragomir beskriver Tom Cruise som en supertrevlig kille.

– Han är nice mot alla, statister som crew. Han är ordningsam, omtänksam och tänker på detaljerna. Vi har träffat varandras familjer och mejlats några gånger, säger Dragomir.

Under de senaste åren då Dragomirs karriär varit på topp, har han inom loppet av fem år förlorat både sin bror, syster och sin pappa. Alla på grund av knark och missbruk.

Annons

– Sådär har mitt liv alltid sett ut, när något går riktigt bra, skiter sig ofta andra bitar, säger han. Den kärleken jag får från mina barn och min fru gör att jag kan hantera allt. Sorgen finns där konstant, klart att jag jobbar med den, och jag har fällt många tårar. Men vi bär alla på demoner och detta är mina. Ibland blir de starkare och då är dagarna lite tyngre.

I årets Stjärnorna på slottet möter vi Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren och Måns Möller.
I årets Stjärnorna på slottet möter vi Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren och Måns Möller.

5 snabba frågor till Dragomir Mrsic

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill fortsätta att skådespela men för att vara fulländad i mitt yrke även fortsätta att göra och producera mer film. Vi har exempelvis just fått grönt ljus för att göra både säsong 3 och 4 av tv-serien Alex. Dessutom jobbar jag nu med ett projekt som handlar om situationen i våra förorter.

Annons

Vad är livskvalitet för dig?

– Lugn och ro med familjen. Jag tycker om att fiska , men sedan jag blev en offentlig person fiskar jag inte längre i stan utan åker ut i skogen någonstans. Annars tycker jag om att fixa hemma och förbereder gärna kvällsmaten. Kollar även en hel del serier och läser böcker på engelska för att förbereda mig för olika roller.

Vad skrämmer dig?

– Jag vill inte dö för ung utan vill leva tills jag är minst 88 år. Annars finns det inte mycket som skrämmer mig. Känslan av rädsla är det som gör mig produktiv. När jag är rädd, då klarar jag allt.

Du har suttit i fängelse för rånen och har sedan skådespelat mot Tom Cruise. Vad säger du om din resa?

– Allt handlar om hur man möter en motgång, du kan tappa kontakten med din familj, börja knarka och förlora allt men du kan också vända, kämpa och nå värsta framgången. Framgång för mig är att ha hälsan och att ha en familj. Det handlar inte om var du är utan om hur du hanterar allt med- och motgångar.

Annons

Du pratar en hel del om tacksamhet, vad betyder det för dig?

– Om du inte är tacksam över att du är frisk och har möjlighet att ta hand om dig själv i ett fritt land där du till exempel kan dricka vatten ur kranen och duscha varje morgon då är det kört. Jag börjar varje dag med att tacka. Man kan tro på Gud, ufon eller vad som helst, men om du själv inget gör så kan under inte ske. Jag tror på mig själv och att man får det man är förberedd för och kapabel till i rätt tid.

Annons