Hur kan man vara höggravid utan att veta om det? – gynekologen förklarar

Hur kan man vara höggravid utan att veta om det? – gynekologen förklarar

Hur kan man vara höggravid utan att veta om det? – gynekologen Helena Kopp Kallner förklarar

00:00

Det kan låta konstigt att man inte märker att man är gravid eller att det kommer som en överraskning när man plötsligt får verkar och ska föda barn.

00:12

Det är vanligt, men det händer några gånger varje år på större förlossningskliniker att kvinnor kommer in och är ovetande som att de är gravida och faktiskt föder barn.

00:23

Normalt sett så har kvinnorna en sån kroppskonstitution så att graviditeten inte syns på samma sätt.

00:30

Många är alltså lite kraftigare. Man kan också vara både lång och kraftig och då finns det ju större plats för graviditeten så att den helt enkelt inte syns.

00:40

En del kvinnor har oregelbunden mens från början och kanske inte har koll på sin mens. De skriver inte upp när de hade senaste mens och så och reagerar inte på att mensen uteblir.

00:51

Det kan också vara så att man använder ett preventivmedel som gör att man inte har någon mens men att man ändå blir gravid och är man då samtidigt kraftigare byggd och lång då är det inte säkert att man noterar.

01:05

Då fortsätter man med sitt preventivmedel under hela graviditeten och det är absolut helt ofarligt för fostret så det är ingenting man ska vara orolig för.

01:14

Kan man ju tycka att det är konstigt att de här kvinnorna inte märker av graviditetssymptom som att de får massa sendrag eller inte kan ligga på rygg i sängen utan att må illa och inte har något graviditetsillamående och inte märker att brösten växer och så.

01:27

Men alla kvinnor har inte sådana graviditetssymptom faktiskt.

01:32

Sedan har vi den här gruppen kvinnor som nog på något sätt ändå inser att de är gravida men det är en sådan katastrofa att vara gravid att de helt enkelt skjuter bort det.

01:44

Där är det ju svårt att tänka sig hur man ska kunna komma åt det där men jag tror att det viktigaste där är ju att vi minskar stigmat kring oönskade graviditeter och aborter att det ska vara någonting självklart som vi pratar om.

02:02

Undertexter från Amara.org-gemenskapen

Nästa video