Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Lisabet tog över skomakeri som 19-åring

16 maj, 2024 
Karin Asmundsson
Kristina Wirén
Lisabet Sandberg trivdes inte i skolan.
Hon hoppade av gymnasiet och fixade sitt eget jobb:
För fyra år sedan tog hon över ett skomakeri i Färjestaden på Öland.
– Det är många kunder som tycker att det är roligt med en ung tjej som är skomakare, det är nog lite ovanligt, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tidlösa skor att investera iBrand logo
Se också: 5 tidlösa skor att investera i

Lisabet, som är 23 år gammal, är en kreativ person som gillar att pyssla. Som skomakare får hon utlopp för det, och det är många olika moment när ett par nedslitna skor ska få ett nytt liv.

– Folk blir glada när jag fixar deras älsklingsskor. Det mesta går att laga, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att tänka på återbruk, och att inte köpa och slänga saker i onödan. Att laga, och därmed förlänga livslängden för ett par skor är bra för miljön.

Lisabet syr i handtag på gul-brun läderväska vid sitt arbetsbord.
Det blir en del handsömnad också. Här är det en läderväska som ska repareras.Foto: Kristina Wirén

När Lisabet hoppat av gymnasiet hade hon svårt att hitta ett jobb på hemmaplan, för hon ville gärna stanna på Öland. Hennes mamma såg att den tidigare ägaren till skomakeriet sökte efter någon som ville ta över verksamheten, och Lisabet praktiserade hos honom. Hon fick börja med att klacka om ett par skor.

Annons

– Han sa att jag såg ut att veta vad jag gjorde, och jag fick testa själv några dagar, skrattar hon.

Lisabet tittar in i kameran, ler, klädd i grå tröja och virkad senapsgul keps med skomakarhammare i ena handen och svart sko med klack i den andra.
Roligast med jobbet är att laga skor, det finns så många olika problem som man får hitta lösningen på, menar Lisabet Sandberg.Kristina Wirén

Det här är Lisabet Sandberg

Ålder: 23 år.
Bor: På Öland.
Aktuell: Tog över ett skomakeri som 19-åring.
Familj: Mamma, pappa och fem syskon, två storebröder och tre småsystrar.
Intressen: Måla och skriva.

Köpte skomakeriet på Öland som 19-åring

Efter att halvår tyckte han att hon var fullärd.

Så hon köpte verksamheten, och det har hon aldrig ångrat. I det lilla skomakeriet lagar hon skor och gör nycklar. Ena långväggen är täckt av nyckelämnen. Hon byter också batterier på klockor, och har viss försäljning av klockor, kort och presentartiklar. I en monter finns tavlor som en av hennes systrar målat.

Annons
Lisabet i grå tröja, munskydd, skyddsglasögon och öronskydd arbetar och sätter på ny sula på en sko vid en stor orange maskin.
Det krävs rejäl skyddsutrustning när Lisabet sätter på en ny sula.Foto: Kristina Wirén

Skomakeriet ligger i ett köpcentrum, granne med en skoaffär, mitt emot en frisörsalong och det är många som passerar precis utanför. Även om hon inte har några arbetskamrater behöver hon verkligen inte känna sig ensam och isolerad. Under en arbetsdag hinner hon träffa många kunder.

– Mest är det sådana som ska klacka om sina skor, men jag lagar också andra saker som väskor och tält. På hösten och vintern är det mest skor, på sommaren nycklar och batteribyten. Vad som är roligast med det här jobbet? Det är att laga skor, det finns så många olika problem, och man får arbeta på att hitta lösningen. Jag är lite envis. Ibland är det bara omklackning, ibland är skorna så nedslitna att man måste bygga upp dem.

Annons

Det händer att hon måste säga nej, men de allra flesta skor går att laga. Hon visar ett par skor där sulorna smulats sönder, oklart av vad, men räknar med att de ska bli som nya även om det krävs stora insatser.

Återbruk bra för miljön - men skippa hemmalagningar

– Skor med riktigt läder går att laga många gånger, men skor med skräpläder håller sämre. Och det händer att det kommer in nästan nya skor av kvalitetsmärken, som kanske köpts på rea, som stått på ett lager och torkat upp i gummit.

Lisabet håller i trasig sko, tittar på hål i klacken.
Lisabet tycker att det är viktigt att tänka på återbruk, och att inte köpa och slänga saker i onödan. Att laga är bra för miljön.Kristina Wirén

Hon avråder absolut från hemmalagningar, att försöka limma fast klackar som lossnat.

Annons

– Det krävs starkt klister och en press som jag har här, för att det ska hålla.

Maskinerna står tätt. Symaskinen är både manuell och eldriven. Med den syr hon i läder, inte bara skor utan också ryggsäckar och väskor.

– Jag använder nylontråd, det är mer slitstarkt. Man kan bränna ändarna och slipper göra knutar.

Vissa maskiner, bland annat som den hon tillverkar nycklar med, bullrar och kräver att hon tar på hörselkåpa, munskydd och skyddsglasögon. Ibland syr hon för hand. Arbetsdagarna är omväxlande. Och är det lugnt så målar eller skriver hon.

Lisabet tar emot kund över disk, håller i sko och på väggen hänger det många nycklar.
Det viktigaste när man startar eget är att vara trevlig mot kunderna säger Lisabet.Foto: Kristina Wirén

I hyllorna trängs skor som ska lagas, och sådana som är klara, och på golvet står ett nedpackat partytält som någon glömt att hämta.

Annons

Som egenföretagare är kunderna viktigast

Lisabets skomakeri är det enda på Öland.

– Kunderna kommer från hela ön, och jag har lärt mig mycket om Ölands geografi! Det är många som är jättetacksamma över att det finns ett skomakeri på ön, och det är fler och fler, också från den yngre generationen som lämnar in sina skor.

Närbild på händer som trär symaskin.
Symaskinen är både manuell och eldriven.Foto: Kristina Wirén

På kunddisken finns ett anslag med stora bokstäver om att smutsiga skor inte tas emot.

– Det är inte så farligt med det, det är den förre ägaren som satte upp det. Men det är klart, jag vill inte ha skor som kommer direkt från stallet.

Annons

Som egenföretagare räcker det inte med att hon är duktig på att laga skor. Hon ska också sköta ekonomin, och har god hjälp både av sin mamma och sin revisor.

–Det viktigaste man ska tänka på om man startar eget? Att vara trevlig mot kunderna!

Ta hand om klackarna! Så vårdar du dina skor:

1. När dina skor är nya är de inte impregnerade mot smuts och väta. Putsa med skokräm, fetta in eller impregnera skorna innan du använder dem första gången. Då håller de längre.
2. Använd skokräm i samma färg som skorna med jämna mellanrum för att hålla skorna blanka och snygga. Detta ger samtidigt ett ytligt skydd av lädret mot smuts och väta.
3. För att vårda lädret ännu mer bör du använda en lite fetare kräm såsom sko­fett eller läderbalsam ett par gånger om året.
4. Skor behöver också vila, så bär inte samma skor dag ut och dag in. Torka alltid genomblöta skor i rumstemperatur. Aldrig över element, i torkskåp, hårtork, värmepistol eller med andra kreativa värmekällor.
5. Mockaskor är känsliga för fukt, så är det spöregn ute låt dem stå kvar hemma. Det går att impregnera även mocka. Har du fått fläckar på mocka tar du bäst bort dem med ett rengöringsgummiblock.
6. Sneakers ska impregneras innan du börjar använda dem. Om de blir smutsiga gör rent dem med en mild tvållösning. En gammal tandborste brukar fungera bra för att försiktigt skrubba bort fläckar. Torka av försiktigt med trasa eller svamp. Tvätta absolut inte i maskin.

Annons