Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Stefan Holm och hans Jessica skriver het romantik

24 apr, 2024 
Cecilia Gustavsson
Man i fatolj med kvinna i knat samt en bok paret skrivit.
Foto: Ola Axman
De satt i samma jury för en novelltävling. Nu är Stefan Holm och Jessica Eriksson förlovade och skriver feelgood och ”hot romance” ihop.
– Vi väver ihop historier när vi är ute och går med hunden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Författaren Sophia Rehnfjell visar upp sina nya böckerBrand logo
Se också: Författaren Sophia Rehnfjell visar upp sina nya böcker

Många är svenskarna som följt Stefan Holm genom hans enastående höjdhopparkarriär, där han tagit både OS-guld och fyra VM-guld inomhus. Men Jessica Eriksson är inte en av dem. Tvärtom var hon ointresserad av sport, även om hon såg någon enstaka tävling där Stefan hoppade.

I stället lärde de två känna varandra tack vare sitt gemensamma intresse för läsande och skrivande. Men knappast anade de att de skulle skriva en massa noveller, en barnbok och en feelgoodtrilogi ihop.

– Vi vill ge läsarna en go och mysig känsla. Jag tror att folk behöver den här sortens böcker extra mycket i tider som dessa, säger Stefan.

Annons

Fann varandra på novelltävling

Första gången de möttes var på universitetet i Karlstad för runt åtta år sedan. Jessica är lektor i svenska/nordiska språk, och Stefan jobbade på kommunikationsavdelningen. De upptäckte varandra på allvar när de satt i en jury för novelltävlingen ”Värmland skriver”. Det ledde till att de skrev en egen novell tillsammans – som sedan tog hem första priset i en helt annan novelltävling.

– Då kände vi att det här måste vi göra igen! säger Jessica.

Det här är Stefan & Jessica

Namn: Stefan Holm och Jessica Eriksson.

Ålder: Stefan blir 48 år i maj, Jessica är ett år äldre.

Familj: Varsin son från tidigare relationer, Melwin, 19, respektive Alexander, 12. Jessicas hund Chili, en gatuhund från Brasilien.

Gör: Författare. Stefan är höjdhoppstränare, bland annat för sonen. Jessica är lektor i svenska/nordiska språk och dekan för lärarutbildningen vid universitetet i Karlstad.

Bor: Villa respektive lägenhet i Karlstad.

Aktuella: Med romanen Château vid vägens slut (HarperLove).

Far och son pa idrottsplats
Stefan tränar sonen Melwin Lycke Holm, som också han ären framgångsrik höjdhoppare.Foto: TT

Vi ses på ett café i Stockholm, dagen efter att de båda Karlstadborna varit på Idrottsgalan. Det är ett trött men lättsamt par, som ofta fyller i varandras meningar. Nu är de aktuella med en romantrilogi som utspelar sig i trakterna kring just Karlstad. Den första delen, Château vid vägens slut, släpptes i februari, och de två följande kommer i maj och i oktober.

Annons

– Ju mer vi skriver ihop och läser varandras texter, desto mer likt varandra skriver vi, säger Stefan.

Man och kvinna ser karleksfull pa varandra
Mycket skratt blir det – Stefan Holm och Jessica Eriksson har numera en gemensam jargong och många referensramar från böckerna.Foto: Cecilia Gustavsson

Vad betyder det för er som par att jobba ihop?

– Det betyder jättemycket! säger Jessica. Dels för det oss närmare varandra i själva skapandet, när vi väver ihop berättelserna, dels är det roligt att prata om språket ihop. Vi kan alltid kan peppa varandra om vi kör fast. Om vi får en dålig recension kan vi deppa tillsammans, och händer det något bra så kan vi fira ihop!

Skapandet för oss närmare varandra

– Jag var väldigt fokuserad när det gällde höjdhopp, men nu kan jag ha svårt att sätta igång. Det är du som driver på skrivandet mycket, och det är jättebra, säger Stefan och tittar på Jessica.

Annons

– Jamen vi har så mycket annat i livet, när vi väl sätter oss och jobbar måste vi vara effektiva, säger hon.

Stefan Holms dröm om att skriva

Under arbetets gång ”stafettskriver” de – till exempel 1000 ord eller ett kapitel – och lämnar vidare till den andra, som fortsätter. Och så läser de och redigerar varandras texter. I slutänden går det nästan inte att se vem som skrivit vad.

Att redigera och kritisera varandras texter är inget problem, det var bara någon gång i början som de blev oense.

– Jag är ju gammal höjdhoppare och hon är doktor i nordiska språk, så det är inte jätteofta jag har rätt om vi hamnar i någon diskussion om grammatiken… Jag har lärt mig att ge mig, säger Stefan.

Hojdhoppare i luften, pa vag over ribban.
OS i Aten 2004: Stefan Holm tog 2,36 på första försöket och vann guld i höjdhopp.Foto: TT

Att skriva skönlitterärt är en gammal dröm för dem båda, som älskade att skriva fritt redan i skolan. De har erfarenhet av skrivande, fast på helt olika sätt. Jessica har författat en akademisk avhandling, vetenskapliga texter och läroböcker. Stefan var krönikör på Värmlands Folkblad i nio år och åstadkom inte mindre än 240 krönikor. På sitt gemensamma cv har de nu åtskilliga noveller, en kortroman, en barnbok och en roman.

Annons

Värmland i huvudrollen

Den nya romanen handlar om en Ellinor Carpentier, en parisiska som kommer till Sverige för att söka sina rötter på pappans sida. Till hennes förvåning ärver hon en stor och vacker – men fallfärdig – herrgård på landet utanför Karlstad.

Bokomslag kvinna i klanning gar mot hus vid sjo och skog.
Nya serien heter Romantiska äventyr i Värmland.

Från början var dock berättelsen tänkt att bli en helt annan.

– När vi skulle träffa förlaget hade vi en ganska klar idé om vad boken skulle handla om, och den hade vi haft ett tag. Men två, tre dagar innan var det annan feelgoodförfattare som vi känner som kom ut med i stort sett samma story som vi planerat, säger Jessica.

Annons

Båda skrattar åt minnet, men berättar att de snabbt kläckte en ny idé:

– Vi ville att miljön skulle vara Värmland, det är ett underbart landskap, säger Stefan. Och så fick vi syn på en stor, fin herrgård på Instagram, det var bara det att den låg i Lissabon. Då tänkte vi att vi tar den och ställer den på ett gärde utanför Karlstad.

Utan att gå in för mycket på handlingen går det ändå att säga att ett speciellt tema är att bokens hjältinna har känslor för två män. Två högst olika män. Hon inleder en relation med en, men påverkas mer och mer av den andra.

Första gången vi skulle skriva en sexscen fick man fylla på vinglaset lite mer

– Vi pratade om det: Kan man skriva om det här i en feelgoodroman? Kan huvudpersonen uttryckligen ha sex med en och även ha känslor för en annan?

– Det första manuset var mer tonårskyskt, infogar Stefan, men förläggaren tyckte att det skulle vara mer på riktigt.

Annons

Skriver het romantik

Ibland skriver paret långt i från kyskt. De har gjort en serie korta noveller i ljudboksformat inom genren ”hot romance”. Det är inte erotik, men mer hett än ”vanlig” romance.

Många författare tycker att det svåraste som finns är att skriva just sexscener. Vad tycker ni?

– Jo, första gången vi skulle skriva en sexscen fick man fylla på vinglaset lite mer, säger Stefan. Det gäller att hitta rätt nivå. Ofta är det som inte skrivs ut det mest intressanta – att beskriva precis allting blir inte särkilt roligt för läsaren utan det är bättre att han eller hon får tänka lite själv.

– Precis, instämmer Jessica. Någon gång har vi fått höra från en redaktör att det behövs ”mer hetta”...

En viktig ingrediens i deras trilogi är romantik. Vad gäller dem själva är Jessica en romantiker, medan Stefan håller på att bli.

Annons

– Jo, jag kan komma hem med en blombukett helt oväntat nu. Jag håller på att lära mig!

– Absolut. Stefan brukar göra en paj ibland, då formar han ett hjärta på den. Det är fint. Och en gång dukade du upp en middag i trädgården i november, i fullmånens sken, minns Jessica. Det kallar jag romantiskt!

Publik pa laktaren vid sporttavling
Paret såg Stefans son Melwin ta medalj i Junior-SM i höjdhopp.Foto: TT

Än så länge bor denna författarduo inte tillsammans, bland annat eftersom de har var sin son sedan tidigare. Men de ses så gott som varenda dag, och det blir mycket chattande. Sedan ungefär ett år tillbaka är de förlovade. När jag frågar om bröllop så tittar de på varandra, ler lite, och ger ett luddigt svar:

Annons

– Jo, det är tänkt att bli så. Men vi har inte bestämt något datum.

Om man får resonera i feelgoodtermer kan vi nog ändå gissa att det blir ett lyckligt slut, även i verkliga livet.

Boktips från Stefan & Jessica!

Stefan rekommenderar:

Roskoden av Kate Quinn. Året är 1940 och tre väldigt olika kvinnor får jobb vid Bletchley Park, där Storbritanniens skarpaste hjärnor hjälps åt för att knäcka den tyska radiotrafiken. Efter kriget sammanförs de tre kvinnorna igen för att tillsammans knäcka en sista kod och avslöja en förrädare. En riktig bladvändare till roman om ett alltid lika fascinerande ämne.

Om liv och död för Charlie St.Cloud av Ben Sherwood. Charlie överlever en olycka som tar hans lillebror Sams liv, och lovar i dödsögonblicket att alltid finnas där för honom. Varje kväll ses bröderna i en skogsglänta för att spela baseball. Men när Charlie förälskar sig i Tess blir löftet till Sam allt svårare att hålla. En historia som skulle kunnat vara sötsliskig smörja, men i stället lyckas Sherwood balansera på rätt sida gränsen och det blir smått fantastiskt.

Jessica rekommenderar:

Vegetarianen av Han Kang. Yeong-hye och hennes man bor i en stad i Sydkorea. De lever ett mediokert liv i ett lika mediokert äktenskap. Allt ändras när hon plötsligt blir vegetarian, något som upprör omgivningen. Det hela leder till en kamp om vem som styr över hennes kropp, sexualitet och i slutändan hela existens. Jag älskar Han Kangs sätt att skriva, förtrollande, vackert, skört och sensuellt.

Calima av Gabriella Ullberg. Majas man har skjutits till döds, men polisen misstänker att det i själva verket är hon som är måltavlan. Därför flyr hon med sina två barn under skyddade identiteter till Kanarieöarna för att börja om på nytt. Det svenska paret Estelle och Martin lever lyxliv på ön sedan tidigare. De båda kvinnorna blir vänner, och snart uppdagas det ena efter det andra. Levande karaktärer och psykologisk spänning.

Annons