Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Priserna fortsätter öka – men här är maten som är billigare än i fjol

17 nov, 2023 
Angelica Jaako Billenman
Twin Design
En aktuell rapport från Statistikmyndigheten visar att matpriserna generellt fortsätter att öka, men det finns ljusglimtar. Här är livsmedlen som är billigare än förra året.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Därför ska du vända äggen i kartongenBrand logo
Se också: Därför ska du vända äggen i kartongen

Tomater skenar i pris, och har blivit en riktigt lyxvara visar Statistikmyndighetens (SCB:s) rapport. Jämför med oktober 2022 har tomater blivit 45 procent dyrare.

Generellt är det just frukt och grönt som påverkas av inflationen, men även socker har blivit mycket dyrare, med en prisökning på 47 procent mer än förra året.

Men, tack och lov, finns det ett fåtal matvaror som du fortfarande kan handla med gott samvete.

Här är livsmedlen som blivit billigare under året

Buketter av blomkål och hela blomkål.
Foto: Shutterstock/TT

Blomkål

Prisutveckling: -18,2 %

Det finns många anledningar till att frossa i blomkål, som är det livsmedel som sjunkit i pris mest under året. Blomkål är C-vitaminrikt, en perfekt immunförsvarsstärkande grönsak under vintern med andra ord.

Annons
En uppskuren honungsmelon på en skärbräda.
Foto: Shutterstock/TT

Honungsmelon

Prisutveckling: -15,4 %

Den billigare honungsmelonen är också en riktig vitaminbomb. 2,5 deciliter honungsmelon ger dig 70 procent av dagsbehovet av C-vitamin. Dessutom innehåller den kalium och B-vitaminer.

Uppskuren vitkål och hela vitkål.
Foto: Shutterstock/TT

Vitkål

Prisutveckling: -11,3 %

Vitkål kan användas till mer än pizzasallad. Prova att ugnsbaka den och servera som ett tillbehör till kött. Vitkål innehåller både järn och C-vitamin som i kombination är riktigt hälsofrämjande.

Annons
Frusna bär i en skål.
Foto: Shutterstock/TT

Djupfrysta frukter och bär

Prisutveckling: -7,6 %

Färska bär har skenat i pris det senaste året och är hela 28 procent dyrare än i fjol. En tröst däremot är att frysta frukter och bär blivit något billigare.

Uppskuren gurka.
Foto: Shutterstock/TT

Gurka

Prisutveckling: -6,4 %

I fjol rasades det över gurkpriserna, men nu ser vi äntligen en ljusning i frukt- och gröntdiskarna. Åtminstone har gurka blivit billigare. Hörde vi tzatziki, någon?

Annons
Flera purjolökar i en trälåda.
Foto: Shutterstock/TT

Purjolök

Prisutveckling: -3,7 %

Purjolök ska vara bra för matsmältningen, sägs det. Dessutom innehåller den prebiotika, som stimulerar de goda probiotika-bakterierna och gör näringsupptaget bättre.

Person som skär upp ett frasigt vitt bröd.
Foto: Shutterstock/TT

Vetebröd

Prisutveckling: -3 %

Generellt har bröd blivit lite dyrare under året som gått, men bröd bakat på vete har sjunkit i pris. Vetebröd ger en skön mättnadskänsla, så länge du inte är glutenintolerant.

Annons

Man får vara glad för det lilla

Produkter tillverkade av mjölk, som olika ostar, samt tre ägg.
Foto: Shutterstock/TT

Mjölk, ost, ägg

Prisutveckling -0,2 %

Det må vara marginellt men mjölk, ost och ägg har ändå blivit något billigare under året som gått. Man får vara glad för det lilla, eller hur?

Annons