Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Svenskar är ett av världens mest skuldsatta folk: ”Kan drabba vem som helst”

10 maj, 2024 
Birgitta Lindvall Wiik
Foto: TT
Kreditgivarna tjänar stora pengar på dem som inte klarar av att betala sina skulder, samtidigt som de svårt skuldsatta blir sjuka, och många försöker ta sitt liv.
Lena Pettersson har skrivit boken Skuldsatt, om en cynisk låneindustri och hur samhället ensidigt ställer sig på långivarens sida.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Spara pengar genom att leva som förrBrand logo
Se också: Spara pengar genom att leva som förr

Fyrabarnsfamiljen ska snart ska flytta in i sitt nybyggda hus, men så kommer finanskrisen. Räntorna exploderar och rusar till 500 procent. Det nybyggda huset hinner inte besiktigas, vilket är kravet för att sätta om bygglån till huslån.

Första fakturan från banken är på 82 000 och strax knackar Kronofogden på dörren. Huset säljs till underpris på exekutiv auktion och fyrabarnsfamiljen har inte längre ett nybyggt hus, men en stor del av skulden är fortfarande deras. De döms i ett slag till ett liv i svår fattigdom.

Skamfyllt att vara svårt skuldsatt

Det är ett av flera starka och berörande exempel i boken på hur oväntade händelser i livet kan göra så att människor blir svårt skuldsatta.

Annons

– Jag har alltid fascinerats av tv-programmet Lyxfällan, att det fanns så många som var så illa ute. Deras olycka kändes långt borta, själv kände att jag hade distans och marginal till problemen. Jag skulle inte hamna där, säger Lena Pettersson.

Hon är nyhetsreporter på SVT och gjorde flera ekonomiinslag på Aktuellt, bland annat om sms-lån, skulder och ockerräntor.

SVT-reportern Lena Pettersson står lutad mot en grå betongvägg. Hon har på sig en brun manchesterkavaj och en vit blus.
Lena Pettersson är till vardags nyhetsreporter på SVT.Foto: Kajsa Göransson

Efter inslagen hörde flera djupt skuldsatta människor av sig till henne och berättade hur de levde. Lena fick ta del av många svåra livsöden.

– De här människorna skulle aldrig ställa sig framför en tv-kamera och berätta sin historia. Det är alltför skamfyllt, säger Lena Pettersson.

I en bok skulle deras berättelser kunna publiceras utan att de blev utlämnade och Lena kunde gräva djupare i skuldsättningens mekanismer.

Annons

Lena Pettersson

Ålder: 60 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Gift, två barn, tre bonusbarn.

Yrke: Reporter på SVT.

Aktuell med: Boken Skuldsatt: Om hur obetalda lån blev en lysande affärsidé (Norstedts).

Går ekonomiskt fort utför med räntor och avgifter

Lena skrev boken Skuldsatt: Om hur obetalda lån blev en lysande affärsidé (Norstedts) vid sidan av sitt ordinarie arbete, ofta under tidiga morgontimmar. Under arbetets gång fick Lena Pettersson anledning att ompröva sin inställning till de svårt skuldsatta.

– Jag insåg att nästan vem som helst faktiskt kan hamna där. Det handlar inte om människor som förköpt sig på hämtpizza och onödiga taxiresor. Det handlar oftast om arbetslöshet, skilsmässa och sjukdom som gör att folk behöver ta lån som leder till ökade skulder, säger Lena och fortsätter:

– När man sedan börjar få problem går det väldigt fort utför på grund av avgifter och räntor. Lån innebär en gissning om framtiden. Man antar att man ska kunna betala tillbaka, men så är det långt ifrån alltid.

Bokomslag för boken Skuldsatt: Om hur obetalda lån blev en lysande affärsidé. Boken är röd med stor vit och svart text.
Lena Pettersson är aktuell med boken Skuldsatt: Om hur obetalda lån blev en lysande affärsidé (Norstedts).Foto: Norstedts

Den stora AHA-upplevelsen var dock hur ensidigt samhället står på kreditgivarens sida när låntagaren inte längre kan betala sina skulder.

Annons

– Kreditgivarna har allt stöd och full service, medan låntagarna ”får skylla sig själva”. Kronofogden har otroligt stora befogenheter. I Sverige får de som lånar ut hjälp av staten att driva in pengarna. Lagar och regler ger kreditgivarna stor frihet och tillgång till en skattefinansierad service som hjälper den som lånat ut pengar att driva in skulden.

Kreditgivarna applåderar dessutom den som inte klarar av att betala sina skulder. En obetald skuld öppnar dörrarna till andra intäktskällor än den vanliga låneräntan. Dröjsmålsränta, fakturaavgifter och förseningsavgifter kan i princip vara hur höga som helst.

I takt med att alla avgifter läggs på växer den enskildas skuld i en rasande fart och risken är stor att bli en evighetsgäldenär, det vill säga en person som kommer att vara överskuldsatt resten av sitt liv.

En person håller upp en massa kuvert med räkningar.
Det är viktigt att öppna räkningar och skuldbrev, hur ångestladdat det än må vara.Foto: TT

Hälsoproblem vanligt vid överskuldsättning

En kvarts miljon svenskar är överskuldsatta och har haft skulder hos Kronofogden i minst fem år. Med de djupa skulderna kommer också hälsoproblem. Såväl psykisk som fysisk sjukdom är vanligare bland personer som ständigt tvingas oroa sig för ekonomin. Diabetes och hjärt-kärlsjukdomar är vanligare hos människor med stora skulder, och var femte har försökt ta sitt liv.

Annons

– Samstämmig forskning visar att det är farligt att vara överskuldsatt, det är en stor påfrestning för både knoppen och kroppen. I en forskningsgrupp med 45-åringar hade deltagarna en hälsomässig medelålder på 75 år, på grund av att de var djupt skuldsatta.

Lena Pettersson säger att man ska ha respekt för krediter, STOR respekt för stora krediter och undvika att hamna i stor skuldsättning. Man ska också veta att det finns hjälp att få och det första steget är att börja prata om de ekonomiska problemen.

– Om alla med bostadslån behöver oroa sig? Nej, det är skillnad på att vara skuldsatt och överskuldsatt. Men som samhälle har vi anledning att vara oroliga. Alldeles för många plågas av överskuldsättning och det kostar samhället att människor mår dåligt. Banker och kreditinstitut behöver ta ett större ansvar!

Lenas råd till dig som har skulder

• Du ska inte behöva vara ensam. I alla kommuner finns budget- och skuldrådgivare. Hit kan du vända dig redan innan ekonomin tippat över kanten.

• Svenska kyrkan har också diakoner som kan hjälpa till med skuldproblematik – även om du inte är medlem i kyrkan.

• Att berätta om överskuldsättning för vänner och bekanta kan också vara ett första steg att ta sig ur problemet. Förståelsen är ofta större än man tror.

• Kuverten. Det är viktigt att öppna kravbrev, men om det känns övermäktigt kan du be om hjälp också med detta. Be någon annan vara med när du öppnar, eller be dem öppna utan att du är med. Om du har en bunt kan du ta med den till en budget- och skuldrådgivare. De kan också hjälpa dig hantera krav som ligger digitalt.

• Skuldsanering, då du får leva på existensminimum under fem år och sedan bli skuldfri, kan vara en lösning. Även detta kan kommunernas budget- och skuldrådgivare hjälpa till med.

• Om tankar på döden dyker upp: Självmordslinjen har öppet dygnet runt, varje dag: tel. 901 01. Andra bra nummer är jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 och jourhavande präst: 112.

Annons