Annons
Annons


Laga finalgösen i Sveriges mästerkock

Catarina König fick massor av beröm för sina gösquneller. Här bjuder hon på receptet från sin nya kokbok "Varje dag är en fest" (Bonnier Fakta).

En riktig finalrätt, nyårsrätt eller kanske en fin lördagsmiddag med vännerna!

En riktig finalrätt, nyårsrätt eller kanske en fin lördagsmiddag med vännerna!

Gösqueneller med pernodsås, blomkålspuré och pilgrimsmussla

Min varmrätt i finalen i Sveriges Mästerkock! Jag serverade tillsammans med smörslungade primörer och sotad blomkål. Servera gärna tillsammans med mitt favoritvin Stoneleigh, sauvignon blanc.

Annons
Vinnaren Catarina från Uppsala tog hem hela tävlingen!

Vinnaren Catarina från Uppsala tog hem hela tävlingen!

 

 

 

 

 

 

Läs också: Catarinas finaltårta i Sveriges Mästerkock

4 port • 60 min

Gösqueneller
300 g gösfilé (2 gösfiléer, urbenade)
3 äggulor
1–2 tsk salt
1 ½ dl vispgrädde
dill

Pernodsås
1 schalottenlök, skalad och finhackad
2 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger
8 vitpepparkorn
1–2 msk Pernod
50–100 g smör, rumstempererat
2 dl vispgrädde
1 knippe färsk persilja

Blomkålspuré
1 blomkålshuvud
4–5 dl vispgrädde
50 g smör
salt
vitpeppar

Halstrad pilgrimsmussla
4 pilgrimsmusslor
2 msk smör
salt och svartpeppar
2 msk forellrom

1. Skiva upp gösfiléerna i mindre bitar och lägg i en mixer med äggulor och salt. Pulsmixa tills det blivit en jämn och slät färs. Tillsätt grädden lite i taget och mixa under tiden. Ta fram två skedar
och ett glas med hett vatten. Sätt ner skedarna i vattnet och forma äggformade queneller av den släta gösfärsen. Lägg quenellerna på en tallrik som du hällt lite vatten på så att quenellerna inte
fastnar i tallriken. Koka upp ½ liter vatten med salt. Det ska smaka hav om vattnet. Sänk temperaturen så att vattnet bara sjuder. Lägg i quenellerna och låt småkoka i cirka 5 minuter. Lyft upp dem med en hålslev och låt vila på en tallrik.

2. Bryt loss blomkålen från roten och lägg i lika stora delar i en kastrull. Täck med grädde och låt koka tills blomkålen är mjuk. Sila bort grädden och mixa den mjuka blomkålen till en slät puré.
Rör i smör, salt och vitpeppar. Tillsätt mer av gräddkoket om den blir för tjock.

3. Lägg ner schalottenlök, vitt vin, vinäger, vitpepparkorn och persilja i en kastrull. Koka upp och låt koka ner till hälften och sila av. Häll i Pernod, och låt koka upp och koka i någon minut. Tillsätt
smör och vispa. Häll ner grädden och smaka av med salt.

4. Salta och peppra pilgrimsmusslan på båda sidorna. Värm upp en stekpanna med smör. Lägg i musslorna när smöret blivit gyllene och tystnat helt och halstra i cirka 30–40 sekunder på varje sida.

5. Min vinnarservering: Lägg en klick blomkålspuré i mitten på tallriken. Dra ett drag i mitten av purén med en sked så att det uppstår en ”väg”. Lägg en näve primörer i mitten av vägen och
lägg upp 2–3 queneller snyggt snett upp mot primörerna. Dela pilgrimsmusslorna på hälften. Ställ dem på tallriken och toppa med forellrom. Häll såsen över quenellerna och dekorera med
rostad blomkål. Dra ett varv med pepparkvarnen och ett varv med saltkvarnen. Lägg avslutningsvis en stor dillvippa på toppen.
TIPS
Det går bra att byta ut gösen
mot någon annan vit fisk

Recept Catarina König
Foto: Frida Wismar

Läs mer om Sveriges mästerkock 2016 Catarina König. Klicka HÄR

Baka Catarinas finaltårta. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(25)
(2)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…