Trending: Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Allt du behöver veta om farligt bukfett

27 feb, 2020 
Kristina Müller
Ett mjukisdjur i form av en avokado.
Foto: Unsplash
Bukfetma ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2 och kan förkorta livet med flera år. Men genom enkla livsstilsförändringar går det att minska de här riskerna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Experter benämner den extra fettansamlingen på magen som bukfetma. Fettet på magen är farligare än fettet på andra ställen på kroppen och kan förkorta ditt liv med flera år.

– Det sitter i levern och runt tarmarna och i studier har man sett att bukfettet är kopplat till insulinresistens, det vill säga kroppen kan inte använda insulinet som det ska, vilket kan leda till diabetes typ 2 och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, säger David Iggman, distriktsläkare och forskare vid Akademisk vårdcentral Norslund-Svärdsjö i Falun.

Bukfettet ökar även risken för högt blodtryck, rubbade blodfetter och vissa cancerformer. Ny forskning visar också att bukfettet kan öka risken för en låggradig inflammation i kroppen. Man har också sett att blodets levringsförmåga kan påverkas negativt och öka risken för blodproppar.

Annons

– Fett som sitter på andra ställen på kroppen, till exempel på låren, är inte lika skadligt. De fettcellerna fungerar som energireserver och är inte lika inblandade i regleringen av blodsocker och blodfetter.

Det farliga bukfettet som tidigare mest tillskrevs medelålders män blir nu mer vanligt även på kvinnor, något som enligt David Iggman beror på att befolkningen generellt sett väger mer i dag än förr.

Risker med bukfetma

  • Kroppens insulinresistens påverkas så att blodsockret stiger, vilket kan leda till diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Ökad risk för högt blodtryck och rubbade blodfetter.
  • Ökad risk för vanliga cancerformer som tjocktarmscancer, levercancer, njurcancer och bukspottkörtelcancer.
  • Kan ge en låggradig inflammation i kroppen.
  • Blodets levringsförmåga kan påverkas, vilket kan öka risken för blodproppar.

Enligt Livsmedelsverket räknas hälften av alla vuxna män och en tredjedel av alla vuxna kvinnor idag som överviktiga och allra mest ökar bukfetma.

– Detta beror sannolikt på kostfaktorer som att vi ökat vårt intag av socker, raffinerade spannmål och kött.

Annons

Socker och stress

I studier har man också sett att nordisk kost eller medelhavskost med mycket fisk, frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och nyttiga omättade fetter hjälper till att hålla vikten på en hälsosam nivå. Med bra kost och vardagsmotion kan du komma långt, enligt David Iggman.

– Promenera minst 150 minuter i veckan och lägg till styrketräning ett par gånger i veckan, det bygger muskler som hjälper till att ta hand om överskottsenergi, vilket också håller blodsockret på en bra nivå. Se även till att minska på stressen och få tillräckligt med sömn.

– Stresshormoner kan öka inlagringen av det farliga bukfettet. En god kvalitet på sömnen är också viktigt, det minskar riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2, säger David Iggman.

Annons