Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Expertens 5 bästa tips vid artros: ”Våra leder är byggda för att vi ska röra på dem”

30 maj, 2022 
Louise Werner
artros
Christian Anker-Hansen är specialistläkare i ortopedi och allmänmedicin.
Christian Anker-Hansen är specialistläkare i ortopedi och allmänmedicin. Han arbetar också som medicinsk rådgivare åt Joint Academy. Han berättar att artros är en av våra vanligaste sjukdomar – och den blir ännu vanligare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Beräkningar visar att år 2032 kommer så många som en tredjedel av alla svenskar över 40 år att ha artros. Idag är den siffran 25 procent.

Vad är det då som gör att så många drabbas och att en miljon svenskar har artros?

– Vi lever i ett samhälle där vår livsstil har förändrats till det sämre sett ut våra kroppars perspektiv, säger Christian. Många går kanske bara några steg om dagen mellan skrivbordet och soffan, och lever inte aktiva liv.

Med inaktiviteten kommer ofta också övervikten. Just dessa två faktorer är de absolut största riskfaktorerna som gör att en människa utvecklar artros, berättar Christian.

Se också: 4 träningsformer som bevisat gör dig gladareBrand logo
Se också: 4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

Våra leder är byggda för att vi ska röra på dem

– Våra leder är byggda för att vi ska röra på dem och när vi inte gör det förstörs brosket i lederna och blir tunnare och tunnare. Är man dessutom överviktig belastas lederna för mycket och gör också att artrosen lättare utvecklas.

Annons

Sjukdomen är något vanligare hos kvinnor än hos män och detta beror delvis på att när kvinnan kommer i klimakteriet minskar den skyddande effekten av könshormonet Östrogen och det påverkar även lederna negativt.

Artros utvecklas under många år och det är inget som kommer plötsligt, även om många kanske upplever det så, berättar Christian. Det finns tidiga symtom man kan vara uppmärksam på.

– Känner man en onormal stelhet efter vila, och värk i leden som förvärras vid tuffare fysisk aktivitet ska man söka hjälp, säger han. Artrosen visar sig ofta när man rör sig mycket, även om man kanske haft sjukdomen länge men inte märkt av den för att man inte har ansträngt sig så mycket.

Expertens fem bästa tips vid artros

1. Artros går inte att vila bort.

Många patienter är rädda för att röra sig eftersom det gör ont. Men tvärtemot vad man kanske kan tro, är det mycket bättre att röra på sig även om det gör ont.

Annons

2. Gå i artrosskola.

Det finns både digitala och fysiska artrosskolor. Genom att delta i en artrosskola får du information och specifik handledd träning från en fysioterapeut. Du kan antingen söka hjälp via din vårdcentral eller ladda ner Joint Academy appen i mobilen.

3. Ge inte upp!

Eftersom artros ofta går i skov kan det i perioder kännas bättre och i perioder sämre. Viktigt är att fortsätta med din träning även i de perioder det känns som jobbigast och inte ge upp.

4. Träna lite och ofta!

Är man otränad kan det kännas övermäktigt att börja med några större träningsprogram. Fem till tio minuter om dagen räcker gott och väl. Gör gärna övningarna du fått av din fysioterapeut och som är anpassade för just dig och din kropp. Går du i ett digital behandling får du påminnelse varje dag om att göra övningarna.

Annons

5. Håll vikten under kontroll.

Det kan vara väldigt svårt att bli av med övervikt som man redan dragit på sig. Men genom att undvika ytterligare viktuppgång kan man åtminstone göra så att lederna inte ytterligare belastas. Är man redan överviktig är det också viktigt att träna musklerna så att kroppen orkar med.

Vad är artros?

· Artros är världens vanligaste ledsjukdom - i Sverige lever närmare en miljon människor med sjukdomen, hela 25% av alla över 40.

· Sjukdomen påverkar lederna och ger symptom som stela leder, smärta och svullnad.

· Majoriteten av de som lever med artros kan lindra sina symtom med hjälp av handledd, anpassad träning. Vid behov kan detta kombineras med smärtstillande medicin. Det är endast en liten andel, runt 10%, av alla artrospatienter som någon gång behöver opereras för sin artros.

· Socialstyrelsen såväl som internationella riktlinjer rekommenderar i första hand en kombination av träning och utbildning, något som du kan ta del av antingen genom en fysisk artrosskola eller den digitala artrosskolan Joint Academy.

Källa: Lunds Universitet, Socialstyrelsen, Joint Academy

Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina knänBrand logo
Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina knän
Annons