Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Extrema svettningar – ett tyst handikapp

01 feb, 2019 
Redaktionen
Extrema svettningar kan vara ett tyst handikapp
Stark svettning är ett tyst handikapp som kan påverka hela livet. Personer med hyperhidros anpassar ofta många delar av sitt liv. En del undviker till och med att skaffa barn för att inte föra sjukdomen vidare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ungefär tre procent av befolkningen lider av hyperhidros. För 100 000 svenskar är besvären så svåra att man måste planera sin vardag i detalj för att dölja blöta områden på kroppen.

– Det försämrar naturligtvis livskvaliteten markant, säger docent Carl Swartling, medicinskt ansvarig på Svettmottagningen i Stockholm, Köpenhamn och Oslo.

Hyperhidros tycks vara ungefär lika vanligt hos kvinnor och män, men något fler kvinnor söker vård.

– Av dem som kommer till oss är ungefär 60 procent kvinnor och 40 procent män. Vi behandlar även barn som till exempel har rinnande handsvett, säger han.

Carl Swartling, medicinskt ansvarig på Svettmottagningen.
Carl Swartling, medicinskt ansvarig på Svettmottagningen. Foto: Picasa

De som söker sig till Svettmottagningen får en diagnos och förklaring till orsak, därefter görs en behandlingsplan.

Annons

– Vanligast är den ärftliga formen av hyperhidros, men det är viktigt att utesluta andra bakomliggande orsaker än den genetiska. Vi mäter hur sjukdomen påverkar livs kvaliteten med validerade frågeformulär.

De flesta patienter tackar nej till viktiga delar av livet, som vissa yrken, relationer och till och med till att skaffa barn, då de inte vill sprida sin sjukdom vidare. Med hjälp av botulinumtoxin, Botox, kan man hjälpa 9 av 10 med hyperhidros till en bra livskvalitet.

– Då hyperhidros är en relativt okänd sjukdom, ett tyst handikapp, så är det viktigt med mer information till sjukvården och allmänheten, säger Carl.

Svettig kvinna samt en spruta med botox.
Botox mot svettningar kostar från 2000 kr per gång. Behandling av armhålor subventioneras av landstinget. Foto: Shutterstock/TT

Så funkar Botox mot svettningar

De områden där patienten svettas injiceras i ett rutmönster med botulinumtoxin, Botox. En del områden på kroppen behöver först bedövas, andra inte. Botoxdropparna som injiceras i huden sprider sig cirkulärt och tas upp i ”svettnerverna”, som då inte kan skicka ut signalsubstans till svettkörtlarna.

Annons

Ofta behandlas flera områden på samma gång, som ljumskar och armhålor, eller huvud och bröst. Själva injektionerna tar från några minuter till en halvtimme beroende på hur stor yta som behandlas. Effekten kommer efter ett par dagar då 90 procent slutar att svettas helt. Resterande patienter har otillräcklig effekt och erbjuds svetthämmande tablettbehandling.

I genomsnitt behövs två behandlingar per år men det varierar mycket mellan individer. Biverkningarna är lokala och övergående. Vid behandling av händer kan en svaghet i pincettgreppet upplevas i ett par veckor, eller vid behandling av pannan, en övergående stelhet.

Av Anne Haavisto

Läs också:

Ida blev fri från svettningarna med ny metod

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons