Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

3 fördelar med att träna utomhus – tips på träning under vintern

22 feb, 2022 
Amanda Olsson
Person drar en pulka på bild till vänster och en kvinna åker skidor med ett stort leende på bild till höger.
Att träna utomhus är inte bara skönt med tanke på den friska luften. Det finns fler fördelar än så med att träna utomhus. Dessutom får du här tips på rolig utomhusträning under vintern!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under den kalla delen av året är gymmen ofta fyllda av folk som tränar inför sommaren. Vad är inte mer passade då än att slippa trängseln på gymmet och ge sig på ett pass utomhus? Hälsokedjan Life berättar om dess positiva effekter och här har vi listat dem till dig.

Lista: De stora hälsotrenderna för 2022Brand logo
Lista: De stora hälsotrenderna för 2022

Därför är det bra att träna utomhus

1. Det stärker mental och fysisk hälsa

När du tränar utomhus syresätts kroppen bättre, vilket i sin tur ger starkare immunförsvar och bättre sömnkvalité. Även dagsljuset och den friska luften gör att du känner dig piggare och får en ökad livslust.

Annons

2. Kroppen frigör mer må bra-hormoner

Dagsljuset och den friska luften gör att kroppen frigör mer endorfiner. Därför är det viktigt att ta vara på de ljusa timmarna så här års för att inte störa produktionen av vårt må bra-hormon serotonin.

3. Variation för ökad motivation

Det är lätt att fastna i en rutin med sin träning där man gör samma sak av ren bekvämlighet. Utmana dig och variera din träning för att bli ännu starkare och se om du kanske hittar en ny rolig träningsform att varva med din nuvarande rutin.

På vintern ges det tillfälle för att utöva andra träningsformer än bara exempelvis en klassisk löprunda. Passa då på att nyttja snön eller isen till roligare aktiviteter som du inte kan utöva året runt.

Tips på träning i vintermiljö

1. Pulkaåkning

Det är en rolig aktivitet för både vuxna och barn och du kan lägga in backintervaller där du sprintar upp för backen för att sen åka ner.

Annons

2. Skridskor

En grym träningsform som även tränar ditt balanssinne samtidigt som du stärker upp småmuskler. Det är dock viktigt att kontrollera att isen är över 10 centimeter tjock för att försäkra sig att den håller och att du aldrig åker ensam.

3. Längdfärdskidor

Det finns ofta färdiga spår att använda sig av i friluftsområden för att åka. Ta din tid att värma upp och träna teknik i spåret. När du sedan fått in en bra teknik är det en fantastisk dynamisk träning att utöva.

4. Tänk kreativt

Fördelen med att träna utomhus är att det är väldigt simpelt och du behöver inte ett gymkort. Hitta redskap i naturen att använda dig av som stenar eller stockar. På många ställen finns det även utegym att nyttja. Vill man bara få in någon sorts rörelse fungerar det utmärkt med exempelvis en powerwalk, stavgång eller cykling.

– För att stötta och öka prestationen i din träning är en god kosthållning med mycket frukt och grönt, nötter, fisk och baljväxter ett bra tips i kombination med rätt tillskott, säger Johan Abrahamsson, Hälsorådgivare på Life i ett pressmeddelande.

Källa: Hälsokedjan Life.

Se också: 5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår HälsaBrand logo
Se också: 5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa
Annons