Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Malin har IBS – blev hjälpt av nya metoden

30 apr, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Malin som har IBS. Till höger en bild på en skylt med Irritable bowel syndrome och mat som är snäll mot magen.
Malin, 52, har lidit av IBS i många år. Sjukdomen har gett henne svåra smärtor och också begränsat henne socialt. Men tack vare en ny metod som hjälper henne att äta mat som passar just hennes mage, har hennes liv förändrats i grunden.
– Hela livssituationen blev annorlunda, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Malin, 52, har haft besvär med magen under lång tid. Exakt hur länge är svårt att säga, men hon minns att hon i perioder trott att hon plötsligt gått upp väldigt snabbt i vikt.

– Från en vecka till en annan kunde jag plötsligt inte stänga byxorna. Men nu har jag ju fattat att det inte handlade om fetma, utan att jag helt enkelt var väldigt svullen, säger hon.

Se också: Forskaren om IBS och vikten av att våga släppa på gaser

Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"Brand logo
Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"

För ungefär sju år sedan började Malin också få väldigt ont i magen. Smärtan kom i skov och kunde sitta kvar i flera dagar. Till sist hade Malin så stora smärtor att hon inte klarade av att ha byxor eller något annat med linning på sig överhuvudtaget. Hennes garderob fylldes av stora, lösa klänningar.

– Det kändes väldigt obehagligt. I perioder var jag så svullen att jag såg gravid ut.

Malin har lidit av mag- och tarmsjukdomen IBS i många år. Här syns hon i sin trädgård tillsammans med sin hund.
Malin har haft IBS i många år – men tack vare en ny forskningsstudie mår hon i dag bättre än på länge.

Överlevde på kaffe och skumbananer

Malin fick också problem med att tömma tarmen och drabbades ofta av förstoppning, vilket i sig förvärrade smärtan. Innan hon fick diagnosen IBS, försökte hon själv experimentera med sina matvanor för att få till en förbättring. Eftersom hon märkte att hon fick mer ont efter att hon hade ätit, försökte hon undvika att äta så långt det gick. Hon steg upp på morgonen, hoppade över frukost och åt sedan en sen lunch.

Annons

– Istället försökte jag dricka varma drycker, som te. Kaffe fungerade också för mig, det kunde få igång magen lite. Och så åt jag skumbananer för att få lite energi. Så ett tag var det kaffe och skumbananer som höll mig uppe. Inget annat funkade.

Malin beskriver det som om hennes mage helt enkelt inte klarade av att handskas med mat. När maten skulle knådas och tas om hand uppstod alltid smärta. Hon kunde inte heller se något mönster i vilka råvaror som fungerade och vilka som inte gjorde det, utan upplevde att all mat var lika dålig.

IBS begränsade det sociala

Magproblemen inskränkte också Malins sociala umgänge. Att äta lunch med vänner och kollegor var uteslutet – Malin ville inte riskera de svåra smärtor som alltid uppstod efteråt. Och att sitta med och bara dricka vatten kändes konstigt. Alltså tackade hon nej.

Annons

Men det var inte bara kosten som spelar en roll. Även Malins mentala välmående var – och är – en viktig faktor. I perioder där hon känner stress eller oro märker hon direkt att det påverkar magen.

Till sist bestämde hon sig för att söka hjälp.

– Jag fick genomgå en massa utredningar för att utesluta så att det inte var något farligt och sen fick jag diagnosen IBS. Å ena sidan var det skönt att det inte var något värre, å andra sidan var det lite jobbigt för när man googlar IBS märker man snabbt att det här är en nitlott eftersom man har det hela livet. Dessutom finns det så många olika teorier för hur man ska bli bättre, men det är jättesvårt att veta vad som funkar för en själv.

Fick delta i en ny studie

Att på egen hand lista ut vilken metod som skulle fungera och inte, blev för övermäktigt. Därför blev Malin glad när hon blev kontaktad av ett forskarteam vid Lunds universitet som undrade om hon ville vara med i en studie rörande IBS. Hon tackade omgående ja.

Annons

– Teorin var att om man utesluter socker och stärkelse ur kosten, mår man mycket bättre. Så jag fick dumpa skumbananerna och så fick jag listor på saker jag kunde äta. I vissa råvaror finns det komponenter som bildar socker i kroppen och som jag inte hade kunnat gissa mig till. Till exempel i vissa rotsaker, frukter och bönor.

Malin följde sina nya kostdirektiv till punkt och pricka. Hon skrev ner när hon åt, vad hon åt och hur mycket hon åt. Det blev en stor omställning – nu började Malin till exempel varje morgon med en portion kvarg och hallon. Något som tidigare varit otänkbart.

– Det gick alldeles utmärkt att äta det, och det var så skönt att kunna äta på morgonen. Jag fick också ta bort en del tung mat med mycket stärkelse, som potatis och ris. Jag skulle inte heller äta för fiberrikt. Och allt det här krävde ett omtänk från min sida, men det stämde samtidigt överens med min känsla av att min mage inte orkar jobba för mycket.

Förändrade hela livssituationen

Efter ungefär tio dagar upplevde Malin en förändring. Hon var mindre svullen och när smärtorna kom höll de inte sig kvar lika länge. Hon säger att omställningen i kosten har betytt mycket.

Annons

– Framför allt har jag inte behövt ägna lika mycket energi åt att ha ont. Och eftersom jag tidigare undvek mat under dagen, var jag ofta jättehungrig och irriterad när jag kom hem från jobbet på eftermiddagen. Och då var jag inte alltid så trevlig mot min familj. Det förändrades ju nu, så hela livssituationen blev annorlunda.

Mår bättre än på flera år

Det har gått flera år sedan Malin deltog i studien, men hon har fortsatt att följa dieten. Även om hon avviker från den ibland och exempelvis äter pasta eller ris någon gång, har hon i dag en bra grund att stå på. Det händer fortfarande att magen behöver vila helt från mat, och då dricker Malin bara buljong. Ibland behöver hon lavemang för att få igång magen. I övrigt mår hon i dag betydligt bättre än för några år sedan.

– Det har haft en väldigt positiv inverkan på mitt liv. Innan det här försökte jag mig på olika metoder, som Fodmap, men det var en jättehög tröskel att ta sig över och faktiskt testa. Om det ska hålla i längden får det inte vara för krångligt.

Annons

I dag känner Malin att hon har hittat rätt i kosten. Hon vet vad hon kan äta för att inte reta upp magen, och vad som absolut inte funkar. Socker är hennes kropp numera så ovan vid att den reagerar direkt om Malin äter det.

–De få gånger jag smakar på godis är om mina söner har det hemma. Men då tycker jag att det är så starkt och jag kan riktigt känna hur magen drar ihop sig. Kroppen är så ovan vid det rena sockret, och då blir jag också påmind om vilken omställning jag har gjort.

Träning mot IBS

Förutom kosten är träning viktigt för Malin. Hon tränar regelbundet och upplever att det hjälper henne att hålla igång magen.

– Och det handlar inte bara om promenader, utan om intensiv aktivitet som att springa. När man tränar med hela kroppen är det precis som om det drar igång magen. Det blir nästan som massage för magen. Det är en av de första grejerna jag gör när jag börjar få ont, att gå ut och röra på mig.

Vanliga tecken på IBS

  • Gaser och uppkördhet.
  • Ont i magen efter måltid.
  • Oregelbundna avföringsvanor.
  • Förändrad avföringskonsistens.
Annons