Trending: Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Så behandlar du torra slemhinnor med östrogen

04 aug, 2015 
Hemmets redaktion
Östrogenbehandling mot torra slemhinnor
Linda besväras av torra slemhinnor i underlivet och undrar om hon kan behandla lokalt med östrogen. Vår läkare svarar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Östrogenbehandling mot torra slemhinnor

Torra slemhinnor i underlivet

Jag har börjat få problem med torra slemhinnor i underlivet. På apoteket fanns det en ny sorts receptfria vagitorier, Estrokad, som, enligt apotekaren, innehåller 16 ggr lägre dos östrogen än andra preparat. Eftersom jag är lite orolig för riskerna med östrogen undrar jag om detta kan vara ett alternativ? Hur mycket östrogen behöver man för att bli hjälpt? Skulle uppskatta om du kan reda ut detta för mig, så jag får rätt behandling!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Linda

 

Lokal östrogenbehandling är inte farligt

Kvinnoläkaren svarar: Först vill jag försäkra dig om att östrogenbehandling lokalt i slidan är fullständigt ofarligt, det medför ingen som helst risk. Doserna som används är oerhört små och eftersom det ges i slidan kommer det inte att höja nivån av östrogen i blodet. Därför kan det heller inte påverka andra organ i kroppen, som exempelvis brösten. Om du använder Oestring (50 mikrogram Östradiol per vecka) motsvarar det att svälja bara 2–3 östrogentabletter på ett helt år. Detta är förstås en helt betydelselös dos för övriga kroppen, men en fullt tillräcklig dos för slemhinnorna i slidan och urinröret. Tar du Vagifem (20 mikrogram Östradiol per vecka) motsvarar det en ännu lägre dos, som att svälja en tablett per år! Därför är det fullständigt onödigt att använda ännu lägre doser östrogen i slidan. Dessa extremt låga doser är otillräckliga för många kvinnor. När Vagifemdosen sänktes från 25 till 10 mikrogram för några år sedan fick många kvinnor tillbaka sina besvär och var tvungna att byta preparat eller ta 4–5 tabletter per vecka. Detta kan de flesta gynekologer vittna om.

Annons

Exakt hur mycket östrogen man behöver i slidan är lite individuellt. Som med alla läkemedel är det dock klokast att använda den dos som har en bevisat bra effekt. Med just denna sorts behandling är det önskvärt att ha effekt inte bara på torrhet i slidan och slemhinnans välmående, utan även en gynnsam effekt på urinträngningar och minskad risk för urinvägsinfektioner. 50 mikrogram Östradiol per vecka har visat alla dessa goda effekter. Däremot är det inte säkert man får en lika gynnsam effekt med lägre doser.

Av de receptfria, lägre doserade preparat som finns, är det bara två som kommer i närheten av rekommenderad dos, nämligen Vagifem och Ovesterin. Observera dock att Ovesterin innehåller Östriol, vilket är ett mycket svagare östrogen än Östradiol, varför man inte kan jämföra doserna av de olika preparaten rakt av. Vad jag menar är att 50 mikrogram Östradiol är mycket effektivare än 50 mikrogram Östriol. Det är synd att använda preparat som har lägre dos än de som har bevisat god effekt, speciellt eftersom de är fullständigt riskfria att använda.

Övriga preparat ligger så lågt under den bevisat verksamma dosen att jag generellt inte kan rekommendera dem. Enda undantaget jag kan tänka mig är kvinnor som genomgår behandling för bröstcancer. I deras fall kan extremt låga doser vara aktuella under den tid de tar anti-östrogentabletter.

Foto: IBL

Annons