Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

5 tydliga tecken på att du äter för mycket salt

19 feb, 2021 
Mikaela Alex
Kvinna häller salt på maten.
Är du också den som väljer chips framför godis? Som saltar en extra gång i grytan och som kan sitta och äta saltflingor som snacks? Då är det här en artikel du bör läsa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi i Norden är experter på att använda salt i maten. Och sen saltar vi lite till när vi äter. Och lite till.

Vi älskar salt så mycket att vi skapat ett godis som omvärlden har svårt att förstå lockelsen med: salt lakrits. Och den trendiga (och syndigt goda) smaken salt kola ska helst ha kristaller av salt i sig om du frågar en svensk – medan den amerikanska versionen "salted caramel" smakar mest som vanlig, sötsliskig kolasås.

Och det är inte konstigt att vi har lagt oss till med en förkärlek för salt. Förr var saltet en livsviktig komponent för att lyckas konservera kött och fisk under vintermånaderna, vare sig vi gillade smaken eller ej.

Salt innehåller natrium, som kroppen behöver för att reglera vätskebalansen, ha fungerande nervimpulser och kontrollera muskelsammandragningar bland annat. Men för mycket av det goda är som bekant aldrig bra, och det gäller absolut även salt.

Annons

Här är några tydliga och vanliga tecken på att du får i dig alldeles för mycket salt.

1. Du är törstig hela tiden

När du får i dig för mycket natrium bildas en obalans i kroppen, och då börjar både hjärnan och njurarna jobba för att balansera upp detta. Bland annat ökar produktionen av antidiuretiskt hormon, som ser till att njurarna släpper ut mindre vätska, och det skickas neurosignaler som får dig att känna dig törstig.

Samtidigt kan du uppleva att du blir torr i munnen och får torr hud, eftersom väskan du har i kroppen prioriteras till exempelvis organ och celler med viktigare funktion. Törsten är ett tydligt tecken på att du behöver vätska!

Se också: Så har pandemin påverkat våra matvanor

Så har pandemin påverkat våra matvanor inför 2021Brand logo
Så har pandemin påverkat våra matvanor inför 2021

2. Du känner du uppsvälld

En effekt av att kroppen måste jämna ut natriumnivån med mer vätska är att du lägger på dig mer vätskevikt. Du kanske märker att fingrarna känns svullna och att dina ringar sitter tajtare.

Annons

Lösningen? Drick ännu mer vatten! Det kanske känns som att det sista du behöver är mer vätska, men det kan vara precis vad som krävs för att hjälpa kroppen jämna ut balansen. Motion kan också hjälpa till att "skölja ur systemet" – när du svettas är det inte bara vätska som kommer ut, utan även salter och mineraler.

3. Du tycker att hemlagad mat smakar tråkigt

Den största boven i saltdramat är däremot inte saltkaret hemma eller att du har lite för mycket salt i köttfärssåsen. Det mesta saltet finns i färdigmat, processad mat, snacks och charkvaror.

En amerikansk studie visade att den grupp människor som äter mest ultraprocessad mat också är den grupp där problem med högt blodtryck är vanligast.

Den som äter mycket restaurangmat och färdigmat vänjer sina smaklökar vid mycket salt, socker och fett, och därför kan vanlig, hemlagad mat och rena råvaror smaka väldigt lite eller tråkigt. Men det går att vänja sig av med!

Annons

4. Du får allt högre blodtryck

Att du har högt blodtryck behöver inte bero på för stort saltintag. Andra riskfaktorer är dina gener, vikten, stressnivån, mängden fysisk aktivitet och alkoholkonsumtion bland annat. Men högt saltintag under lång tid kan absolut spela in.

Högt blodtryck ökar risken för bland annat hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. Livsmedelsverket rekommenderar att vi inte får i oss mer än 6 gram salt per dag – men de flesta får i sig åtminstone dubbelt så mycket.

Natrium finns naturligt i många livsmedel, så det är ingen risk för brist även om du drar ner på saltet. Dra ner på tillsatt salt, och se till att det salt du har hemma har tillsatt jod.

5. Du har ofta ont i huvudet

Det finns studier som visar att ett högt intag av salt ofta kan visa sig genom huvudvärk. För mycket salt kan få blodkärlen i hjärnan att expandera, vilket orsakar smärtan, enligt nutritionisten Mandy Enright som Women's health har pratat med.

Källa: Livsmedelsverket, Livestrong, Aktiv träning, Women's Health Foto: TT

Annons