Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Virkningsguide – så börjar du virka

16 dec, 2022 
Julia Jarvi
Bild på händer som virkar med gult garn.
Virkning är en populär hobby för många.

Att virka är en trevlig hobby som är populär bland alla åldrar. Det är en av de vanligaste formerna av handarbete i Sverige. Men vad behöver man för att börja virka? Vi har gjort en guide för den nyfikne nybörjaren att komma igång.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vilken nål passar till vilket garn? Hur läser man en virkningsbeskrivning? Vi går igenom allt du behöver veta för att börja virka!

Så väljer du rätt garn

Vanligast är att virka med bomullsgarn men det går utmärkt att använda i princip vilket garn som helst. Bomull är dock det lättaste garnet att börja med om man är ovan eftersom det är följsamt och enkelt att arbeta med. Det som brukar kallas för traditionellt virkgarn är tunt bomullsgarn som man virkar med tunna virknålar. Tunt bomullsgarn kan användas till att virka dukar och småbarnskläder.

Se också: Virka miljövänliga sminkpads – passande projekt för nybörjare

Virka dina egna miljövänliga sminkpadsBrand logo
Virka dina egna miljövänliga sminkpads

Virknål – så väljer du rätt nål till rätt garn

Det man behöver för att börja virka är då förstås en virknål och garn. Allt garn är märkt med siffror för att man ska veta tjockleken på det - en siffra för grovleken och en för antalet trådar det består av. Till exempel: Bomullsgarn 8/4 har 4 trådar i grovlek 8.

Annons

Tumregeln för vilken nål som används till vilket garn är att tunt garn virkas med tunn virknål och grövre garn virkas med tjockare virknål. Det finns en uppsjö av nålar i olika tjocklek och i material så som aluminium, akryl och trä. Ofta med handtag i plast eller greppvänligt gummi.

Bild på virkade grytlappar i gult garn med en virknål som ligger ovanpå. Ovanför syns två garnnystan i mörkgrått och gult.
Härligt solgult garn och en virknål med trähandtag.

Enkla virkningstekniker för nybörjare

Bastekniken i virkning är luftmaskor, fasa maskor och stolpar. De förkortas som lm, fm och st. När man gör luftmaskor förs virknålen runt tråden som hålls med pekfingret. Med den lilla kroken drar man tråden genom öglan som sitter på virknålen. Fasta maskor virkas i luftmaskorna från sida till sida. När man känner sig säker på de två första kan man öva på stolpar. Den virkas genom att ta garnet runt virknålen innan man tar upp maskan. Då har man tre öglor på nålen att virka med. Stolpar skapar ett lösare mönster än fasta maskor och används när man vill ha en mer kreativ design.

Annons

När man börjar virka lär man sig alltså dessa tre maskor som man kan göra ganska mycket med. Grytlappen är en riktig klassiker att ha som första projekt, just eftersom den bara virkas med luftmaskor och fasta maskor.

Bild på hängande grytlappar i färgerna fuchsia, grön, orange, ljusgul och lila.
Färgglada grytlappar piffar upp i köket.

Vad betyder förkortningarna i beskrivningarna?

Om man följer en virkbeskrivning kommer man att stöta på en del förkortningar som kan vara lite förvirrande i början. Egentligen är det inte så svårt. De berättar vilken typ av teknik som ska användas. Här listas alla förkortningar och vad de betyder.

Annons

Lm är en förkortning för luftmaska. Luftmaskor virkas genom att slå garnet om virknålen och dra igenom öglan.

Sm är förkortning av smygmaska. En smygmaska virkas genom att sticka virknålen igenom maskan, slå om garnet om virknålen och dra den nya öglan igenom både maskan och öglan på nålen.

Fm är en förkortning av fast maska. Fasta maskor virkas genom att sticka virknålen genom maskan, slå om garnet om virknålen och dra den nya öglan igenom maskan. Då får man två öglor på virknålen. Slå om garnet igen och dra igenom båda öglorna.

Hst står för halv stolpe. För att virka en halv stolpe ska du slå om garnet på virknålen, sticka den igenom maskan och slå om igen. Det ska bli tre öglor på virknålen. Slå om igen och dra igenom alla tre öglor.

St står för stolpe. En stolpe virkas genom att slå om garnet om virknålen, sticka nålen igenom maskan från förra omgången, slå garnet om nålen igen och dra igenom maskan. Det ska bli tre öglor på virknålen. Slå om garnet och dra igenom två öglor, så att det är två öglor kvar. Slå om igen och dra igenom de sista två öglorna.

Tills. betyder oftast "tillsammans" i ett virkmönster. Det kan till exempel stå "2 fm tills.", vilket betyder att två fasta maskor ska virkas tillsammans. På det sättet reducerar man antalet maskor.

Källa: cchobby.se

Se också: Dubbelvirka grytlapp – så gör du steg-för-stegBrand logo
Se också: Dubbelvirka grytlapp – så gör du steg-för-steg
Annons