Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

13 föremål vi minns från förr – och som knappt finns kvar i svenska hushåll i dag

28 sep, 2023 
Ebba S. Dahlman
Amanda Lundin
Allas har skramlat ihop 13 föremål som vi minns från förr (på gott och ont).
Häng med på en nostalgitripp med oss.
Har du fortfarande kvar några av dem i ditt hem?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Se också: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Telefonkatalogen, köksbord med Perstorsskiva, tv-skåpet och Röda Clara. Alla fyra är exempel på föremål från förr, som var typiska för svenska hushåll.

Med tiden har de flesta prylarna bytts ut mot mer moderna eller mer lättanvända varianter, men ett par stycken lever fortfarande kvar i våra hem.

1. Fast hemtelefoni

De ”vanliga” fasta telefonerna fanns i så gott som alla svenska hem under flera decennier. Redan 1892 kom en av de första kommersiella telefonerna för hemmabruk, Ericssons bordstelefon ”Taxen”, som blev en enorm succé.

Annons

I dag har denna pryl ersatts av mobiltelefoner, men vi minns fortfarande den där klassiska snurrtråden och karakteristiska nummerskivan med värme. Det var tider det – man visste alltid var telefonen var, och man behövde inte vara rädd för att den skulle ladda ur.

Nästan alla svenska hem hade en fast hemtelefon.

2. Handvispen med mekanisk vev

Handvisp med mekanisk vev. Det var nog längesedan något modernt svenskt hushåll vispade grädde för hand med en sådan här. Om vi får gissa alltså. De finns dock fortfarande att köpa i butiker som specialiserar sig på köksredskap.

Annons
Vi kan nog alla vara överens om att det var väldigt mycket vevande förr om åren.

3. Köksbord med Perstopsskiva

Köksbord med Perstopsskiva var en inredningsmöbel som fanns i många svenska hem på 50-, 60- och 70-talet. Skivan var gjord i högtryckslaminat och kallades i folkmun för Perstorpsplattan, efter den skånska fabriken Perstorp AB där laminatet tillverkades.

Plattan var oerhört praktisk eftersom man enkelt kunde förlänga bordets längd. Det hörde inte till ovanligheterna att man klädde bordet med en vaxduk.

Annons
Klicka på bilden för att komma till auktionssajten.

4. Electrolux Assistent

År 1940 introducerade Electrolux en välkänd hushållsapparat, nämligen Assistent. Denna älskade köksapparat fanns i många svenska hem och underlättade matlagning och bakning. Dessutom hade den snygga tillbehör i trä.

Electrolux Assisten tillverkades i Motala till 1969 när produktionen flyttades till Ankarsrum. Den finns fortfarande att köpa i butik i dag, men finns inte i de svenska hushållen i samma utsträckning.

Annons
Hur snygg var inte Electrolux Assistent i denna blekgula färg?

5. Tv-skåpet med jalusidörr

Triss i nostalgi: ett tv-skåp i teak och med jalusidörr. Vem hade inte en sådan här hemma på 60-talet?

Det var ju inte så dumt att man kunde gömma undan tv:n på ett snyggt sätt. Fanns liknande skåp för våra skivspelare också. Kanske dags för en comeback för denna retrotrend?

Klicka på bilden för att komma till auktionssajten.

6. Köttkvarnen

Köttkvarnen är inte utdöd, men definitivt inte lika vanlig i våra svenska hem som förr. Nu för tiden får de flesta hjälp att mala kött i butikens charkdisk eller så köper vi färdigmalet kött i matbutikernas kylar. Den som vill tillverka exempelvis korv som på den gamla goda tiden, kan fortfarande göra det.

Annons
Som sagt, mycket vevande i köket förr.

7. Bakbordet

Förr i tiden fanns ett bakbord nästan i alla hem, numera är det mer sällsynt. Borden var nästan alltid gjorda i trä och plockades fram vid bakning för att inte kladda ner hela diskbänken med smet.

Vi saknar bakbordet. Det var ju så smart!

8. Stoppade taburetter

Taburett eller kullerstol är en form av stoppad stol utan ryggstöd. I alla mening är det en pall. Dessa återfanns mer ofta än sällan i tamburen i våra svenska hem.

Annons

Någon form av pall eller bänk kan fortfarande ha sin plats i anslutning till hallen i våra hem, men just den här stoppade ”plastiga” varianten är inte lika vanlig längre.

Klicka på bilden för att komma till auktionssajten.

9. Telefonkatalogen

Den fasta hemtelefonen byttes ut mot mobiler. På samma sätt förlorade telefonkatalogen, eller ”Gula sidorna”, sin fysiska form. Det närmar sig 30 år sedan telefonkatalogen hamnade på internet och sakta men säkert fasades behovet för den tunga telefonboken ut ur våra hem. 2014 slutade man tillverka den tryckta rikstäckande telefonkatalogen.

Annons
Syftet med telefonkatalogen var att man skulle kunna finna telefonnummer utifrån personnamn, företagsnamn eller adress. Numera görs detta digitalt.

10. Röda Clara

Röda Clara var en riktig klassiker i våra hem. Denna variant, designad av Sigvard Bernadotte, lanserades 1966 och användes för att öppna konservburkar.

Handen upp alla som hade en Röda Clara. Vilken klassiker!

11. Krusen från Höganäs

Minns du dessa krus på bilden? Krus, krukor, burkar och övriga stengods från Höganäs fanns i nästan alla svenska hem. Den uppsjö av Höganäsprodukter som återfinns på svenska loppisar i dag är ett (sten)säkert bevis på detta.

Annons
Klicka på bilden för att komma till auktionssajten.

12. Kruskaveln

Kruskaveln, även kallad för knäckebrödskaveln, användes precis som man kan tro – vid knäckebrödsbak. Till skillnad från en vanlig slät kavel är denna knagglig.

Knäckebrödsbaket i hemmen har, precis som kruskaveln, blivit mer sällsynt i Sverige.

13. Kassettbandspelare

De allra flesta minns nog kassettspelaren. De användes som telefonsvarare och som musikspelare på den gamla goda tiden.

Annons

Ändå var det inte så länge sedan cd-spelarna kom och gjorde kassetterna omoderna. I dag är även cd ett omodernt format. Dagens unga vet nog knappt vad en kassett är.

Visst var det jobbigt när rullbandet i kassetten krusade upp sig så här?
Annons