Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Enkel påskmat till buffén – 7 goda recept!

21 mar, 2018 
Henrik Högström
Med enkel påskmat fixar du påskbordet snabbt och lätt! Sill, lax, ägg, lamm, kyckling och påskdessert står på menyn bland våra lättlagade recept som fixar buffén.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Enkel och snabbfixad mat till påskbuffén:

1. Snabbfixad sill till påsk – recept

Gör din egen sill i påsk med rödlök och rom.

Snabbfixade sillen tar 15 minuter att göra.
Snabbfixade sillen tar 15 minuter att göra. Foto: Kent Jardhammar

Snabb löksill med rom

4 port

Tid: 15 min

1 pkt 5-minuterssill, 400 g
1/2 liten rödlök
2 dl gräddfil
50 g röd stenbitsrom eller annan röd rom
2 msk hackad dill

1.Häll av spadet från sillen och låt den rinna av. Skär den i mindre bitar.

2.Finhacka löken och blanda den med gräddfil, rom och dill. Rör ner sillen.

Annons

Av Eva Boström

2. Ägghalvor med krämig topping – recept

Sätt italiensk touch på äggen i påsk. Snabbt och enkelt!

Toppa äggen med parmesan och grönt!
Toppa äggen med parmesan och grönt! Foto: Kent Jardhammar

Italienska ägghalvor – recept

4 port
Tid: 15 min

4 ägg

rucolasallad

körsbärstomater

1 dl gröna färska basilikablad eller pesto

2 msk färskost

1 msk gräddfil

½ – 3/4 dl riven parmesan

salt

ev ½ liten pressad vitlök

Garnering: Riven Parmesan

1. Lägg ner äggen i kallt vatten och koka dem 8 1/2 min. Spola dem kalla, skala och dela dem.

Annons

2. Lägg ut ägghalvorna på en bädd av rucola och små delade tomater.

3. Blanda mixade eller mortlade basilikablad eller pesto, färskost, gräddfil, parmesan och ev lite pressad vitlök till en lämplig konsistens. Smaka av med salt. Fördela röran på ägghalvorna och riv över lite parmesan.

Av Eva Boström

3. Läckra laxrullar med pepparrotsost  – recept

God snabb lax till påsk!

Laxrullar med ost och avokado till påsk
Laxrullar med ost och avokado. Foto: Malte Danielsson

Laxrullar med pepparrotsost och avokado – recept

6 port

Annons

10 min

350 g kallrökt skivad lax

125 g pepparrotsost, t ex Cantadou

½ finhackad rödlök

2 msk finhackad gräslök

2 avokador

salt, svartpeppar

2 msk sesamfrön
Garnering:

dillkvistar

1. Fördela laxskivorna omlott på plastfolie så de bildar en rektangel. Bred på färskosten, strö över rödlök och gräslök.

2. Dela och kärna ur avokadorna. Skär i tunna skivor och lägg på laxen. Salta och peppra. Rulla ihop och låt stå i kylen 1 timme.

3. Rosta sesamfrön lätt i torr stekpanna.

4. Täck rullen med fröna, skär upp. Garnera med dill.

Av Ulrika Davidsson

4. Lax med krämig topping – recept

Ny snits på laxen!

Lax med hovmästarsås till påsk.
Hovmästartopping och färskost på laxen. Foto: Pontus Ferneman

Lax med hovmästartopping – recept

400 g skivad färskrökt el gravad lax

Annons

200 g färskost naturell, t ex philadelphia

1 ½ msk senap

2 msk skånsk senap

½ – ¾ msk rörsocker el vanligt socker

1 ½ msk vit balsamvinäger

2 msk hackad dill

Garnering:

1 Citron

Dill

1. Lägg upp den skivade laxen vackert på ett fat.

2. Blanda försiktigt alla ingredienser till röran och smaka av med salt och peppar. Låt stelna i kyl en stund.

3. Skeda hovmästarcheese över laxen, garnera med citronklyftor och dill.

Tips!

Dillolja: Mixa 1/2 dl rapsolja med 1/2 dl hackad dill, smaka av med salt och peppar. Ringla över som ett komplement.

Av Marianne Liljenberg

 5. Läcker lammstek

Påskbufféns höjdpunkt

Lammstek med vitlök och örter till påskbuffén
Lammstek med vitlök och örter. Foto: Linda Prieditis

Lammstek med vitlök och örter – recept

6 port

Annons

2 tim

1 kg lammstek, benfri

1 ekol citron, rivet skal

300 g kvistcocktailtomater

Fyllning:

ev 35 g sardellfiléer

4 vitlöksklyftor

4 kvistar rosmarin

4 kvistar timjan

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Skysås:

4 dl sky och vatten

1 msk soja

1 ½ msk majsena majsstärkelse

1 dl rödvin

1. Skala vitlöken och plocka örtkvistar från krukorna.

Skala vitlöken och plocka örtkvistar från krukorna.

2. Blanda ihop fyllningen. Lägg i stekens hål (efter det borttagna benet).

Blanda ihop fyllningen. Lägg i stekens hål (efter det borttagna benet).

3. Bind upp steken med bomullssnöre. Kolla hur muskeltrådarna går, lättare att se när köttet är rått. Den färdiga steken skärs senare upp tvärs över muskeltrådarna.

Annons
Bind upp steken med bomullssnöre

4. Gnid in steken med salt och peppar. Lägg i ugnsform. Riv citronskalet (bara det gula) och lägg på steken. Sätt i köttermometer med spetsen i stekens mitt. Stek i 200° längst ner i ugnen, till innertemperatur 60° för rosa stek, ca 1 1/2 tim. Lägg tomaterna bredvid steken när 10 min av tiden återstår. Låt den färdiga steken vila i folie ca 20 min: temperaturen utjämnas, köttsaften behålls.

Gnid in steken med salt och peppar.

Sås: Sila och mät upp sky och soja i kastrull. Koka upp. Blanda stärkelse och vin, rör i. Sjud några min. Krydda. Servera med potatisgratäng, sås, sparris och ugnsstekta tomater.

Annons

Av: Eva Boström

6. Hälsosam påskmat – snabbfixad kycklinggryta

Påskgod kycklinggryta med ugnsbakade tomater fyllda med fetaost och bacon.

Läckert och lättlagat på en halvtimme till påsk.
Läckert och lättlagat på en halvtimme till påsk. Foto: Malte Danielsson

Kycklinggryta med pepparsås och tomater – recept

4 port

30 min

463 kcal per port

600 g kycklinglårfilé

salt, svartpeppar

1 tsk smör

1 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

1 ½ dl grädde

2 msk krossade pepparkorn, svart-, vit-, rosé- och grönpeppar

1 gul paprika

100 g haricots verts

Annons

10 cocktailtomater

lite färsk timjan

50 g rucolasallad

Ugnsbakade tomater:

4 plommon- eller bifftomater

½ msk olivolja

½ msk balsamico

salt, svartpeppar

2 dl rucola

100 g fetaost

1 tsk honung

100 g tärnat bacon

1. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur innehållet. Häll på olja och balsamico och strö på salt och peppar. Ugnsbaka i 200°, 10 min.

2. Hacka rucolan och lägg i en skål med fetaost och honung. Hetta upp en stekpanna och bryn baconet i några min. Blanda ner rucola- och fetaost-blandningen och lägg det i tomaterna och ugnsbaka i ytterl 10 min.

3. Dela kycklinglårfiléerna i mindre bitar, salta och peppra. Bryn dem runt om i smör. Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde och koka upp. Lägg i pepparkornen och sjud på svag värme i 10 min.

4. Skär paprikan i små bitar, dela haricots vertsen. Lägg alla grönsaker i grytan någon minut före servering. Smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk timjan.

Annons

5. Servera med ugnstomaterna och lite rucola.

Av Ulrika Davidsson

7. Snabba påskdesserten – pannacotta med blåbär – recept

Saffran ger färgen och blåbärsmoussen kröner anrättningen. Gott och snabbfixat i påsk.

Gott och snabbt med saffran och blåbär i påsk.
Gott och snabbt med saffran och blåbär i påsk. Foto: Malte Danielsson

Saffranspannacotta med blåbär – recept

6 port

20 min

2 gelatinblad

5 dl vispgrädde

1 pkt saffran, 0,5 g

1 msk sötströ

1 tsk vaniljpulver

Blåbärsmousse – recept

½ dl vispgrädde

1 dl frysta blåbär

Annons

½ msk sötströ

1 kvist mynta

1. Blötlägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min. Koka upp grädde, saffran och sötströ i en kastrull. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljpulver.
2. Häll upp i formar eller glas. Låt stelna i kyl i minst 3 tim.
3. Vispa grädde, frysta blåbär och sötströ. Ställ in i kylen. Garnera med mousse, mynta och strö över lite blåbär.

Av Ulrika Davidsson

 

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons