Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Per Andersson vågade tilltag: ”Jag bröt mig in på Måns Zelmerlövs bröllop”

06 nov, 2023 
Joakim Löwing
Artisten Måns Zelmerlöw och komikern Per Andersson.
Måns och Per fann varandra i Så ska det låta på SVT. Nu är de ute på turné i Sverige med sin julshow Tomten och Bocken – rider igen.
De fann varandra på en tv-inspelning för många år sedan. Det blev början på en vänskap som växt sig starkare med åren. Nu är de ute på en efterlängtad julturné.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 snabba med Per Andersson om livet som komikerBrand logo
Se också: 5 snabba med Per Andersson om livet som komiker

En del kanske tycker att det är en omaka duo – men faktum är att när artisten Måns Zelmerlöw och komikern Per Andersson träffades första gången slog det gnistor om dem.

– Det var när vi tävlade i samma lag i Så ska det låta på SVT för tiotalet år sedan. Vi hade jäkligt roligt tillsammans och där föddes både en vänskap och ett kommande jobbsamarbete, ler Måns.

– Jag kände direkt att en kemi uppstod mellan oss. När jag körde igång med mina halvgalna upptåg var Måns inte sen att hänga på. Vi fungerar helt enkelt väldigt bra ihop på scenen och gör varandra ännu bättre. Den känslan är väldigt rolig och skön, fyller Per i.

Annons

Sedan dess har de varit vänner och träffats då och då, vilket kanske inte är det allra lättaste med deras fullspäckade scheman. Dessutom bor Måns sedan flera år tillbaka i England, i utkanten av London, och Per i Täby, Stockholm.

Jag ville desperat hitta på något ihop med honom

När Måns var programledare för Allsång på Skansen bjöd han ofta in Per som gäst.

– Jag ville att Per skulle vara för mig vad Robert Gustafsson var för Anders Lundin, då han ledde programmet, berättar han.

– Ja, även om jag inte skulle vara med i programmet hörde Måns ofta av sig och undrade om jag inte kunde komma till Skansen och hänga lite, fortsätter Per med ett leende.

Måns Zelmerlöw och Per Andersson tillsammans på Allsångsscenen.
När Måns ledde Allsång på Skansen 2011–2013 var Per en regelbundet återkommande gäst.

Han behövde med andra ord inte ”kuppa” sig in till Allsång på Skansen – som Per gjorde flera gånger till Lotta på Liseberg i somras …

Annons

– Haha, när jag hörde att Charlotte Perrelli var den som gästat programmet allra flest gånger, fjorton, ville jag förstås slå det. Därför såg jag till att dyka upp flera måndagar på scenen när jag egentligen inte skulle det. Så nu är det jag som leder den ligan, med femton gånger, skrattar Per.

Per Andersson crashade Måns Zelmerlöws bröllop

Per dök faktiskt upp som objuden gäst även på Måns och hustrun Ciaras bröllop i Kroatien 2019.

– Artisten Oscar Zia var ditbjuden med sin dåvarande pojkvän. Men eftersom det hade tagit slut mellan dem fanns en ledig plats. Och den snodde jag åt mig. Måns blev ganska förvånad över att se mig där, säger Per med ett leende.

– Det hade jag inte räknat med. Men väldigt roligt att han kom, säger Måns.

Måns Zelmerlöw

Född: 13 juni 1986 i Lund.

Familj: Frun Ciara, sönerna Albert, 5, Ossian, 1, och bonussonen Archie, 9. Samt hundarna Messi och Rafa.

Bor: Hus i utkanten av London och sommarhus i Kattvik utanför Båstad.

Intressen: Bollsporter, löpning, musik, resor, djur, umgås med familj och vänner.

Aktuell med: Julshowen Tomten och Bocken – rider igen.

Annons

Per Andersson

Född: 17 november 1976 i Mölndal.

Familj: Sönerna Tage, 17, och Ture, 14.

Bor: I en lägenhet i Täby.

Intressen: Teater, serier, punsch, sport, umgås och prata med människor.

Aktuell med: Julshowen Tomten och Bocken – rider igen.

Under november månad året därpå, alltså 2020, var det premiär för deras första gemensamma föreställning: Tomten och Bocken – en slags julshow på Hamburger Börs i Stockholm.

– Många hade fortsatt fråga om vi inte skulle sätta upp något liknande tillsammans. Och när jag bröt mig in på Måns bröllop året innan trodde jag att han förstod att jag desperat ville hitta på något ihop med honom, skojar Per.

– Några av mina finaste ögonblick i tv har varit med Per och jag har alltid velat hitta på något mer på scenen med honom. När vi var med i Så ska det låta för andra gången i samma lag i början av 2020 fick vi så fin respons att vi började fundera på vad det kunde vara. Svaret var Tomten och Bocken, men synd att det bara hann bli sju shower innan vi tvingades avsluta på grund av strängare coronaåtgärder, säger Måns.

Annons

Per Andersson och Måns Zelmerlöv på julturné

Nu är duon tillbaka på turné runtom i Sverige: i Tomten och Bocken – rider igen. Det blir en show innehållande jullåtar, sketcher och en massa galna upptåg. Musiken framförs av ett tiomannaband.

Tomten och Bocken är bland det roligaste jag har gjort. Nu när det blir en fläskigare arenaversion med extra allt är jag vansinnigt glad – och säker på att både jag och publiken kommer att få skratta oss igenom föreställningen, ler Måns.

Per är likadan privat som på scen

– Att Måns är en grymt bra sångare vet alla redan, samtidigt som han är otroligt noggrann och organiserad. Man kan alltid lita på honom. Säger han att han ska göra en sak, vet man att det blir gjort. Men det är nog många som inte har koll på att Måns samtidigt är väldigt rolig. De som inte visste om det lär märka det i showen, säger Per.

Annons

– Det är svårt att inte ha kul med Per. Och han är likadan privat som på scenen. Det kommer nästan jämt något kul ur hans mun. Han går liksom all in på allt. Och det gillar jag verkligen. Men det finns faktiskt en allvarligare sida av denna generösa person, som många kanske inte känner till, fortsätter Måns.

Per agerade självaste Tomten i SVT:s julkalender Panik i tomteverkstan 2019. Något som bidrog till att han plötsligt fick en massa förfrågningar om att ikläda sig den röda dressen och det vita skägget och göra hembesök.

– Det var kul så länge jag kan minnas. Det bjöds nämligen på hemlagad, lite starkare dryck längs vägen, skrattar han.

Men vem som är vem av Tomten och Bocken i den här föreställningen, fick vi inget svar på.

– Det kan vi ju inte avslöja innan, ler Måns. Det jag kan lova är att det blir en skön mix av klassiska jul­låtar och humor.

Måns Zelmerlöw och Per Andersson.
Glada över att jobba tillsammans igen.

Annorlunda jul för Måns och Per

Båda två gillar julen – men årets upplaga blir inte av den traditionella varan för någon av dem.

Annons

– Jag och min fru brukar fira först i Sverige hos min familj och sedan med hennes släktingar i England. Men nu ska vi göra något helt annat. Jag föreslog först att vi skulle åka till Norrland, men det var det ingen annan i familjen som nappade på. Därför fick det bli Spanien. Något jag ser fram emot, men det kommer förstås att bli väldigt annorlunda, menar Måns.

För Per blir det annorlunda på ett annat sätt. Han och sambon Malin Carlsson bröt upp efter 25 års förhållande och därför kommer högtiden inte se ut som vanligt.

– Det senaste året har handlat om att ställa om och det är klart att det har varit jobbigt för oss alla. Men jag tror ändå inte att det har tagit alltför hårt på våra tonårssöner Tage och Ture. För dem handlar det mesta i livet om mat, de är hungriga jämt. Så när de vaknar upp en dag i 20-årsåldern kanske de undrar vad det var som hände egentligen – varför de plötsligt började skickas mellan två olika hem varannan vecka. Men de är i alla fall mätta, skojar Per.

Annons

Julstök! Sex frågor till Måns & Per

Måns Zelmerlöw och Per Andersson i roliga tomteluvor.

Vem av er är bäst på att …

… inte bränna knäcken när ni gör julgodis?

Per: ”Haha, det måste vara Måns. Han är mycket bättre i köket än mig och jag har alldeles för dåligt tålamod för att hålla på med knäck.”

… hitta de rätta julklapparna till rätt person?

Måns: ”Det är säkert Per. Han är om inte annat väldigt bra på att tänka utanför boxen.”

Per: ”Ja, Måns brukar ju göra det enkelt för sig och köpa alla julklappar på Dollarstore. Men hans fru är inte lika glad för det, ännu en skarvsladd liksom, haha.”

… hålla er vakna under hela Kalle Ankas julafton på SVT?

Per: ”Jag vet inte hur Måns har det, men hos oss är det en stor happening. Vi brukar till och med sjunga med under låtarna som en sorts livekonsert.”

Måns: ”Ja, det måste vara Per. Jag drömde om att bli en sådan pappa som satt och kollade med, men det är svårt att inte somna. Dessutom visas det ju ändå inte på tv när vi är i England.”

… agera jultomte?

Måns: ”Den kan säkert de flesta lista ut svaret på. Självklart är det Per, han är ju en riktig tomte, som älskar sådant.”

Per: ”Ja, det har jag varit många gånger och det finns ingen som helst risk att jag spelar över eller så, haha.”

… hålla stämningen uppe bland släkten så ingen blir osams?

Per: ”Jag gillar ju att hålla låda och kan absolut åta mig sådant. Men numera är vi inte så många som firar ihop, så det är inga problem.”

Måns: ”Det har varit en del friktioner när släkten träffas och jag brukar vara den som får medla och försöka se till att alla är glada.”

… behålla humöret även om det blir förlust i julens sällskapsspel?

Måns: ”Av någon anledning vill ingen annan spela spel hos oss, vet inte vad det beror på. Kan det vara för att jag blir sur när jag förlorar kanske?”

Per: ”Jag vill gärna vinna också. Om jag förlorar kan jag bli lite tjurig. Då brukar jag skylla på allt möjligt. Kanske var det fel på tärningarna eller så satt jag på fel plats. Positionen kan ha en avgörande betydelse, haha.”

Annons

Hur som helst innebär högtiden en del sköna, lediga dagar efter ett år fullproppat av arbete. Per har bland annat turnerat med den egna föreställningen Räkhäst, spelat revyn Två man om en änka på Fredriksdalsteatern i Helsingborg med Eva Rydberg och spelat in tv-serien Familjen Andersson för SVT.

Måns Zelmerlöw satsar på solokarriären

Måns har släppt musik och uppträtt med bandet The Agreement, men satsar på egna solokarriären med nya låtar framöver. Och så väntar snart en ny säsong som panelmedlem i Masked Singer på TV4 tillsammans med Pernilla Wahlgren, Felix Herngren och Nour El Refai.

– Det programmet går bara inte att tacka nej till. Sedan har det blivit en het sport för oss i panelen när det gäller att lista ut vem som döljer sig under maskerna – där alla vill ha flest rätt, ler han.

Tävlingsinstinkten är stor, precis som den är när Måns spelar någon bollsport eller de tre gånger som han har ställt upp i Melodifestivalen.

Annons

– Efter tredjeplatsen med Cara Mia satsade jag hårt på Hope & Glory två år senare och blev därför rejält besviken när den placerade sig sämre, som fyra i finalen, erkänner han.

– Ja, det där minns jag tydligt. Måns hade något svart i blicken när de filmade då Malena Ernman jublade efter segern, säger Per.

– Jag har svårt att förstå när någon som bara får till exempel tre poäng och kommer sist kan sitta där och vara glad och nöjd. Det är befriande att våga visa lite känslor. Nu slapp jag ju ställa till med en scen efter att ha vunnit Eurovision Song Contest med Heroes, avslutar Måns med ett skratt.■

Annons