Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kalle Moraeus om att fylla 60: ”Jag är mer hungrig än förut”

13 jul, 2023 
Viktoria Hansén/TT
Kalle Moraeus kan nästan inte förstå att hans karriär accelererar för varje år. För tio år sedan trodde han att det var dags att dra sig tillbaka, men publiken ville annorlunda. Inför 60-årsdagen har han knappt haft en ledig stund.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den här sommaren ska Kalle Moraeus äntligen hinna ta lite semester. Då ska han ligga på sofflocket i köket och läsa böcker. Våren har varit hektisk, med en massa spelningar och andra uppdrag, och han har bara varit hemma i Orsa och vänt.

Se också: Kalle Moraeus: ”Jag har inte tagit en ton"Brand logo
Se också: Kalle Moraeus: ”Jag har inte tagit en ton"

–För att vattna blommorna, tänkte jag säga, men de hann faktiskt dö.

Under intervjun sitter Kalle Moraeus på en bänk i Moraeusparken i Orsa och äter glass. Parken fick sitt namn för drygt tio år sedan, som ett tack för vad familjen Moraeus betyder för Orsa. Kalles pappa Erik var riksspelman och hans bröder är också musiker.

Annons

–Min pappa var min allra största mentor. Han strösslade inte med känslor, men han var en rak och fin person. Han var otroligt kunnig i det han höll på med och hade en väldig pondus.

Kalle Moraeus försöker själv vara en förebild och en mentor, och han tycker att fler borde anta mentorsrollen. I stället ser han det alltmer sällan i dag. ”Det är så mycket business”, som han säger.

–Förutom min pappa hade jag en violinlärare i Göteborg som betydde mycket för mig. Ett mentorskap är lite annorlunda mot relationen mellan lärare och elev, man är mer som kolleger, varav den ena har så många fler år av erfarenhet. Att vara mentor till andra i branschen är för mig ett sätt att betala tillbaka för allt jag fått.

Började med tv

Kalle Moraeus har studerat vid Musikkonservatoriet i Falun och Musikhögskolan i Göteborg. Under elva år var han anställd vid Kungliga Filharmoniska orkestern, men 1998 valde han att säga upp sig.

Annons

–Det var det finaste jobb man kan ha, jag hade kämpat så hårt för att komma just dit. Men så en dag kände jag mig klar, att det var dags att ge sig av. Det var på ett sätt ett svårt beslut – att lämna vännerna, nivån på musiken, att få spela för hela världen. Samtidigt lätt – jag är typen som inte kan göra samma sak hela tiden, och jag ville göra min egen grej.

Han gick över till underhållningsvärlden och karriären tog fart, över förväntan. Tv-programmet ”Moraeus med mera” sändes i sju säsonger, han programledde ”Så ska det låta” under flera år och 2011 fick han äran att vara SVT:s julvärd. Samtidigt har han spelat med de egna banden Hej Kalle och Bluesinferno.

Annons

– Att spela för folk är det roligaste jag vet. Det är så märkligt att jag får fler och fler spelningar ju äldre jag blir. Det är en ynnest och en glädje. Jag trodde att jag skulle växla ner vid 60, inte steppa upp, säger han och tillägger att han märker att livemusik är mer efterfrågat än någonsin. Före pandemin kände jag mig ganska mätt och nöjd, men efter två år hemma inser jag att jag är mer hungrig än förut.

Pandemin slog hårt mot musiker, eftersom de inte kunde möta sin publik. Kalle Moraeus, som har ett stort matlagningsintresse, löste krisen med att jobba som kock på Orsa Hornberga gård som han driver med två av sina vänner.

Intresset för matlagning kommer, liksom musiken, från uppväxthemmet.

–Mamma gick bort när jag var 13 men mormor var magisk i köket, precis som pappa och mina två äldre bröder.

Annons

Har ingen prestationsångest

Att hans mamma rycktes bort alldeles för tidigt, i hjärnblödning, beskriver han som ”ett jävla trauma”.

–Men samtidigt är det så länge sedan nu. Jag hade en otroligt trygg miljö omkring mig med mormor, pappa och min brors familj. Jag upplever att min uppväxt var enormt privilegierad.

Musiken och maten har en del gemensamt, menar han.

–Båda är performanceyrken. Det tar 20 år att bygga upp en musikkarriär och 20 minuter att riva ner den, och det är samma sak med matlagning. Man blir bedömd för det som man levererar här och nu.

Men någon prestationsångest lider han inte av. Han har blivit klokare med åren och tar inte på sig större arbeten än han vet att han klarar av.

–Min allra största kritiker är jag själv.

Han fortsätter att utvecklas och just nu är gitarren hans största utmaning.

Annons

–Fiolen är mitt huvudinstrument och det är den jag är utbildad på. Jag har inga förhoppningar om att bli ännu bättre på den. Gitarren, däremot, där händer det mycket. Jag har spelat med Jojje Wadenius några gånger och han spelar så fruktansvärt bra, det är så inspirerande och jag lär mig saker hela tiden.

Fakta. Kalle Moraeus.

  • Ålder: 60 år.
  • Gör: Musiker, spelman och programledare.
  • Bor: I Orsa.
  • Familj: Ja.
  • Om att fylla 60: ”Det tråkiga svaret är att jag inte tänker någonting om det. Jag är glad att få vara med ett tag till.”
  • Läser just nu: ”Arto Paasilinnas 'Skojarna i örtagården'. Det är min humor.”
  • Om dottern Johanna Moraeus: ”Den absoluta toppen i livet var att bli förälder, det finns inget som jämför sig med den glädjen. Hon har valt att gå i mina fotspår och jobbar professionellt som violinist.”
Annons