Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Malin Åkerman i "Ett sista race": Vill ha action och adrenalin

01 dec, 2023 
Joakim Löwing
David Hellenius och Malin Åkerman.
Malin Åkerman och David Hellenius spelar mot varandra i julens stora svenska biofilm. Men de jobbade faktiskt ihop redan 2014.
David Hellenius inspirerades av filmer som Den stora kapplöpningen och Göta Kanal när han var med och skrev bioaktuella Ett sista race.
Man skulle nästan kunnat tro att huvudrolls-kollegan Malin Åkerman är ett ex i verkliga livet – i stället för på filmduken …
– Jag fick bara köra en gammal folkvagnsbuss och inga häftiga bilar, skrattar hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"Brand logo
Se också: Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"

Högtiden till ära bjuder huvudrollsinnehavarna Malin Åkerman och David Hellenius på en riktig (h)julfilm med biopremiär den 25 december.

I Ett sista race försöker det skilda par som de agerar – Dennis och Tove – att stoppa dottern Hannas (Elsa Öhrn) planer att tillsammans med pojkvännen Charlie (Malte Gårdinger) delta i en tävling i streetracing.

– Min karaktär Dennis är en riktigt legend inom street-racing. Han levde länge på fel sida om lagen, försummade sin dotter och har precis avtjänat ett fängelsestraff när filmen börjar, berättar David.

Med andra ord finns inte särskilt många likheter med honom själv i privat-livet …

– Haha, nej, det vore nog lite väl kaxigt att säga. Jag är ju en ordningsam person som folk kanske uppfattar som lite lillgammal ibland.

Åkerman och Hellenius spelar skilt par i "Ett sista race"

Malin känner igen sig betydligt mer i sin rollfigur Tove.

Annons

– Precis som henne är jag en äventyrlig person som gillar att åka snabbt, i mitt fall både bilar och båtar. Det får gärna vara action och adrenalin – och det var kul att jag fick göra många stunts på egen hand. Men jag måste erkänna att det pirrade lite extra i kroppen när jag skulle falla ned från en balkong. Visst var underlaget mjukt, men det går att hamna fel ändå. Jag har en ond axel, man är ju inte 25 år längre, skrattar hon.

David Hellenius och Malin Åkerman på filminspelning.
David och Malin spelar det skilda paret Dennis och Tove.

När David Hellenius och Jonas Karlsson – vars karaktärer är värsta konkurrenter inom racingen – fick köra häftiga och snabba bilar blev inte Malin så nöjd med fordonet hon skulle ratta.

Annons

– Nej, det var bara en gammal folkvagnsbuss som det inte var något drag i alls, haha. Nästa gång vill jag ha något bättre.

En uppföljare är det kanske inte helt omöjligt att det blir. Om publiken söker sig till biosalongerna för att titta på Ett sista race kan det ju vara så att titeln inte stämmer …

– Den är lite i stil med de tv-program som jag jobbar med, där Masked singer är ett bra exempel. Jag vill att det ska locka en bred publik i olika åldrar, att vara för hela familjen helt enkelt. Och det är jag övertygad om att filmen kommer att vara.

Karamellen vann Masked singer, under masken finns Klara Hammarström. Här med programledaren David Hellenius.
David Hellenius leder masked Singer. 2023 vann Karamellen, som var Klara Hammarström.

Slog igenom i serie med Lisa Kudrow från Vänner

Efter debuten i Sommaren med Göran 2009 är David uppe i sju långfilmer.

Annons

– Även om jag mest har varit programledare genom åren har jag ju även spelat olika karaktärer i tv-program också. En hel del i början av karriären med Peter Magnusson. Det är kul att växla mellan olika uppdrag och i framtiden skulle jag gärna vilja göra mer på scenen också – i form av exempelvis shower.

När det gäller Malin flyttade hon från Stockholm till Toronto i Kanada med sin mamma Pia och pappa Magnus som tvååring. Där började hon spela in reklamfilmer redan som femåring och vann som 17-åring Fords supermodelltävling i Kanada. Något som innebar en massa olika modelluppdrag.

Vissa perioder var det nära att jag gav upp

– Därigenom fick jag förfrågningar om att göra mindre roller som skådespelare och det slutade med att jag flyttade till Los Angeles 2002 för att ge yrket en rejäl chans. I början var det otroligt svårt. Jag gick på hundratals auditions under ett år utan att få ett enda jobb. När det var som tyngst försökte jag mig i stället på en karriär som sångerska i bandet The Petalstones, samtidigt som jag arbetade extra på en restaurang. Vissa perioder var det nära att jag gav upp och flyttade tillbaka till Toronto för att läsa vidare till barnpsykolog, berättar Malin.

Annons

Det här är Malin

Namn: Malin Åkerman.

Ålder: 45.

Familj: Gift med Jack Donnelly, sonen Sebastian (från sitt tidigare äktenskap med Robert Zincone). Mamma Pia bor på Gotland och pappa Magnus i Falsterbo. Har en bror och två halvsyskon.

Bor: I ett hus i LosAngeles.

Aktuell: Med rollen som Tove i den svenska actionkomedin Ett sista race, som har biopremiär på juldagen. I ett stjärnspäckat skådespelargäng ingår bland annat också David Hellenius, Jonas Karlsson, Elsa Öhrn, Malte Gårdinger, Johan Glans, Johan Ulveson, Peter Dalle och Ola Forssmed.

Malin Åkerman bredvid en ljusstake.
Malin känner igen sig i sin rollfigur Tove. ”Jag är en äventyrlig person som gillar att åka snabbt, i mitt fall både bilar och båtar”, säger hon.

Till slut började det att lossna – och genombrottet kom med rollen som Juna i HBO-producerade tv-serien The Comeback 2005. Där var bland annat Lisa Kudrow från tv-succén Vänner med.

Sedan fortsatte det med Heartbreak kid mot bland Ben Stiller, 27 dresses mot Katherine Heigl, The Proposal mot Sandra Bullock och superhjältefilmen Watchmen. I den sistnämnda blev Malin nominerad av Teen choice award för bästa skådespelerska i en actionfilm.

Annons

I Wanderlust fick hon spela mot Jennifer Aniston och i Rock of ages mot Tom Cruise. Gissa om Malin blev starstruck av inte minst den sistnämnda …

– Plötsligt under inspelningen hade jag en scen helt ensam i ett rum med Tom. Det var som att jag fick nypa mig i armen. Trots att han är en superstjärna har han verkligen bägge fötterna på jorden. Väldigt trevlig, rolig och hjälpsam. Ett riktigt proffs. Det var jättekul att jobba med honom.

Det här är David

Namn: David Hellenius.

Ålder: 49.

Familj: Hustrun Renée Nyberg, sonen Leo (17), bonusbarnen Emma (28) och Tom (23). Har även en hund som heter Charlie.

Bor: I en lägenhet i centrala Stockholm.

Aktuell: Med rollen som Dennis i den svenska actionkomedin Ett sista race, biopremiär på juldagen. David har även skrivit manus till filmen tillsammans med regissören Edward af Sillén och Lars Vasa Johansson. Han är också aktuell som gäst i Bingolottos uppesittarkväll den 23 december.

David Hellenius i en brunröd tröja.
David är en väldigt ordningsam person – till skillnad från hans karaktär Dennis.

Under Kristallengalan 2014 lyckades TV4 få hem Malin Åkerman till Sverige – för att leda programmet tillsammans med bland annat David Hellenius.

Annons

Där träffades de första gången – och Malin lärde även känna Edward af Sillén, som skrev manus till och regisserade galan. När Edward fem år senare regisserade sin första långfilm – En del av mitt hjärta med musik av Tomas Ledin – stod Malin högst upp på önskelistan i huvudrollen som Isabella. Något hon också tackade ja till.

Stefan H. Lindén producent, David Hellenius, Malin Åkerman och Edward af Sillén.
David och Malin tillsammans med producenten Stefan H. Lindén och regissören Edward af Sillén.

När det var dags för en ny långfilm handplockade Edward Malin igen.

– Det är jättekul att spela in filmer i landet jag föddes i och som jag ofta åker till för att hälsa på mamma, pappa och mina halvsyskon. Men det var ändå ett stort steg för mig att filma eftersom jag inte känner mig helt bekväm med det svenska språket. Jag får ofta beröm för mitt uttal och för att jag inte pratar svengelska efter alla år i Kanada och USA. Problemet ligger i ordförrådet, då jag ibland inte hittar rätt ord på svenska, säger Malin.

Annons

Smidigt med kärleken i samma bransch

Både David och Malin är gifta med en partner som håller till i samma bransch – David med TV4-kollegan Renée Nyberg och Malin med den brittiska skådespelaren och manusförfattaren Jack Donnelly.

– Fördelen är att man har en större förståelse för den andra och vet vad yrket handlar om. Att man kan vara extra nervös inför en premiär och vad publiken ska tycka om det är ett nytt program eller en ny film, menar David.

– Det är också bra att känna till hur en filminspelning går till och hur oromantisk en kärleksscen är där. Om jag eller Jack hade varit svartsjuka och inte haft någon koll på det skulle det säkert kunna vara något som stör i förhållandet, säger Malin.

Malin Åkerman och hennes man Jack Donnelly promenerar i Los angeles.
Sedan 2018 är Malin Åkerman gift med den brittiska skådespelaren Jack Donnelly.

Malin och Jack har arbetat en hel del tillsammans sedan de träffades och gifte sig 2018. Hittills är antalet filmer som båda agerar i uppe i fyra. Och fler lär det bli.

Annons

– Jag älskar att jobba ihop med Jack och det är perfekt att kunna åka i väg tillsammans för olika inspelningar. På senare år har även mitt intresse för att skriva manus och producera ökat – och det kan vi också göra ihop, menar hon.

För David slog kärleken till då han ledde TV3-programmet Slussen, som började sändas 2002, tillsammans med Renée. De har varit ett par i 20 år och är gifta sedan 2009. Men frånsett några välgörenhetsgalor har de inte arbetat tillsammans mer genom åren.

– Hon har varit gäst i mitt Hellenius hörna och jag skojade med henne en gång under inspelningen av Renées brygga, då jag seglade förbi vårt lantställe i skärgården där det spelas in och lyssnade på Tommy Körberg då han sjöng. Han är en stor favorit för mig. Visst är det kul att jobba tillsammans med min fru, men det har varit praktiskt att inte göra det när sonen varit yngre.

Annons

3 x julfavoriter

Vilka är de bästa jullåtarna?

– Vi spelar mest klassiska låtar med bland annat Bing Crosby och Elvis hos oss, säger Malin.

– Min morfar Gunnar Svensson var med och skrev musiken till Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och den brukar vi lyssna på, och när Tommy Körberg sjunger jullåtar, säger David.

Nämn en tradition under julen som du tycker mycket om!

– När min man Jack håller i sitt julquiz och då vi kör jullekar. Det är kul att hitta på något, så att man inte bara sitter och slöar i soffan, säger Malin.

– Jag gillar då det blir lite hetsigt när vi kör julklappsspelet. På midsommarafton är det ju naturligt med lekar, men det borde vara flera sådana på julafton också, säger David.

Vilken är den bästa julklappen som du har fått?

– En neonskylt som det står Sebbe Sunday på, av min man Jack. Min son heter Sebastian och vi har haft många roliga söndagsmiddagar med vänners familjer hemma hos oss. Länge var jag singel, men så träffade jag Jack. Vi ställer ut skylten i trädgården varje söndag, säger Malin.

– Jag har inte fått någon sådan skylt av min fru Renée, haha. Men jag minns lite extra ett paket som jag fick då jag var liten av mina föräldrar – en bandspelare med två kassettdäck, så kallad dubbeldäckare, som man kunde spela av låtar mellan två kassettband, säger David.

David Hellenius och hans fru Renée Nyberg med varsin statyett från Kristallengalan 2022.
2022 kammade David och hans fru Renée Nyberg hem varsin statyett på Kristallengalan för Årets program-ledare.

Tommy Körberg är en del av jultraditionen

Just Tommy Körberg spelar förresten en viktig del för David före och under julen – då hans stämma ofta ljuder med högtidens klassiska sånger i familjens hem.

Annons

– Julen är en mysig högtid, där vi har tid att umgås i familjen lite mer än vanligt. Men i år blir uppladdningen annorlunda då jag ska vara med på Bingolottos uppesittarkväll tillsammans med Edward af Sillén. Bland annat ska vi hjälpa tittarna att skriva julrim och där är han säkert jättevass, ler David Hellenius.

Eftersom Malin är gift med en engelsman och har bott så gott som hela sitt liv i Nordamerika firar hon jul både den 24:e och 25:e december.

– Om vi är hemma i Los Angeles brukar vi ha vänner från både Sverige, USA och Australien på besök på julafton. Då brukar jag laga svenska köttbullar som är lite exotiskt där och väldigt uppskattat. Sedan är jag, min man och min son oftast själva på juldagen. Men i år ska vi fira hos min pappas familj i Skåne och dit kommer även min mamma, de skildes när jag var liten och jag har en bror och två halvsyskon. Jättekul att alla kan fira ihop, tycker Malin Åkerman.

Annons