Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mark Levengood om mammans alkoholism: “Dödförklarade henne mentalt”

04 apr, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Mark Levengood
Mark Levengood har aldrig pratat om sin mammas alkoholmissbruk, men nu tar han bladet från munnen och berättar om den tuffa uppväxten.
– Vi hade en överenskommelse så länge hon levde. Att jag skulle hålla mig till det mer underhållande, men efter hennes död så var jag fri att berätta hur det hade varit på alla nivåer, säger han i Malou möter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortypBrand logo
Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortyp

Mark Levengood växte upp med en mamma som drogs med alkoholproblem. Fram till nu har han varit tyst om det, men i en ny bok, Vänskap, öppnar han upp om sin uppväxt.

När han i måndags gästade Malou möter öppnade han också upp om missbruket.

“Det känns lite nervöst, har inte pratat om mammas missbruk tidigare. Men hon sade faktiskt att om jag trodde hennes resa kunde hjälpa andra efter hennes död, så var jag fri att berätta. Nu är hon död. Och jag berättar”, skrev han på Instagram inför programmet.

“Vi hade en överenskommelse så länge hon levde”

Till Malou von Sivers berättar han mer.

Annons

– Vi hade en överenskommelse så länge hon levde. Att jag skulle hålla mig till det mer underhållande, men efter hennes död så var jag fri att berätta hur det hade varit på alla nivåer. Också berätta om hennes alkoholmissbruk. Det gör jag i boken nu, säger Mark Levengood i programmet.

Han berättar vidare att missbruket så klart präglade hans och syskonens uppväxt, men att de av lojalitet till familjen inte pratade öppet om det.

“Jag dödförklarade henne mentalt”

De var medberoende, menar han, delvis för att “finska män förväntas dricka sig till en för tidig död, men inte de finska kvinnorna”.

– Det pågick tills jag var vuxen. Det kom till en punkt där jag kände att jag måste släppa henne. När jag var 16 eller 17 mådde jag så dåligt av mammas alkoholism och jag förstod då, i det läget, att jag kan aldrig rädda henne, säger han i Malou möter och fortsätter:

Annons

– Jag bröt. Jag bröt inte kontakten helt, men jag dödförklarade henne mentalt. Annars skulle hon dra ner mig i fallet.

Under intervju trycker han på att det är viktigt att bryta medberoendet, och förstå att ens kärlek inte kan rädda en missbrukare.

– Det enda som kan rädda en alkoholist är människan själv, och att man kommer till en punkt i livet där man inser att man har jättemycket problem och att man behöver hjälp, säger Mark Levengood.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Anonyma alkoholister, AA: Om du, en familjemedlem eller vän har alkoholproblem. Finns på många orter i Sverige. Tel: 08-720 38 42. E-post: [email protected]

Anonyma narkomaner, NA: Vem som helst som vill sluta använda droger kan bli medlem i Anonyma narkomaner. Tel: 0771-13 80 00. E-post: [email protected]

Bris, Barnens rätt i samhället: Stöd för alla unga under 18 år som behöver prata med någon, öppet dygnet runt. Tel: 116 111. På www.bris.se finns även en chattjänst.

Föräldralinjen: Är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet: Tel: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: En stödchatt för barn och unga upp till 25 år. Du kan nå den på www.rkuf.se

Jourhavande medmänniska: För dig som behöver någon som lyssnar. Tel: 08-702 16 80. På www.jourhavande-medmanniska.se finns även en chattjänst.

Kvinnofridslinjen: Ger stöd till dig som utsatts för hot och våld: Tel: 020-50 50 50.

Maskrosbarn: Organisationen stöttar barn mellan 13-19 år som har föräldrar med missbruksproblematik. De har bl.a. chatt, kuratorsamtal och lägerverksamhet. [email protected].

Mind självmordslinje: För dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Tel: 901 01. På mind.se finns även en chattjänst.

Är du närstående? Våga fråga, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista och går att påverka, men behöver träffa någon från psykiatrin omgående. Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Foto: TT

Annons