Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Karin: Min svärmor är narcissist

12 okt, 2023 
Anonym läsarberättelse
En leende kvinna står och stäcker ut sina armar och blundar
Hon skryter, vill alltid stå i centrum och är elak på bekostnad av andra.
Min svärmor är extremt självupptagen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 tecken som avslöjar en narcissistBrand logo
Se också: 7 tecken som avslöjar en narcissist

Jag är en ganska bra personkännare, och redan första gången jag träffade min svärmor förstod jag att hon var speciell.

Först uppfattade jag henne bara som extremt skrytsam. Trots att hon inte har mycket att skryta om; hon bor i ett högst ordinärt radhus i en liten stad, är förtidspensionär och knappt berest, så skröt hon om hur världsvan hon var, om sina tillgångar och om sin son – det vill säga min man.

Han är ”det gyllene barnet”, vilket jag förstått i efterhand är ett ganska vanligt fenomen bland narcissister, att de har ett favoritbarn.

Annons

Hennes dotter, som har en ännu bättre karriär än hennes son, bor flott och borde vara en anledning till mammaskryt, är inte lika väl omtalad.

Ringde och grät dagen efter vårt bröllop

Men trots att min man är gullgossen i familjen blev min svärmor så besviken på honom under vårt bröllop då han, under talet till mig, inte nämnde henne alls, vilket hon tyckte att han skulle ha gjort.

Hon var så besviken att hon ringde och grät dagen efter, medan vi fortfarande var höga på bröllopsendorfiner och tyckte att vårt bröllop hade varit perfekt. Hon tog ner den glada stämningen helt.

Det var då jag förstod att hon var narcissist.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Det går inte att prata med henne om hennes beteende

Efteråt har det inträffat en rad tråkiga händelser när hon varit med. Jag vet inte om hon ser mig som ett hot, att hon vill trycka dit mig lite, eftersom jag ”snott” hennes son ifrån henne.

En jul delade hon ut julklappar till alla andra, förutom till vår son, mitt framför ögonen på honom. Hon sa att hon hade glömt att köpa till honom. Då kände jag hur det brann bakom ögonlocken och jag fick hålla mig för att inte börja storgråta.

En annan gång hade vi varit på middag hos mina föräldrar men i stället för att prata om hur trevligt det hade varit efteråt fällde hon en bitsk kommentar om hur ”sjangserad” min pappa såg ut. Det tror jag bara handlade om att hon ville trycka dit mig.

Vi har försökt att prata med henne om hennes beteende, men det rinner bara av henne som vatten på en gås. Jag har förstått att vi tyvärr måste stå ut med hennes egenheter om vi ska fortsätta ha en relation. Som tur är träffas vi inte så ofta då hon bor 100 mil ifrån oss.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons