Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Makarna Flodström brinner för veteranbilar: ”Vår Volvo PV är som ny”

09 apr, 2024 
Birgitta Lindvall Wiik
Foto: Petra Älvstrand
Det som började i grannarnas garage för flera decennier sedan har blivit deras livsstil.
Gunnar och Sonja Flodström älskar gamla bilar och åker landet runt för att delta i olika evenemang med likasinnade.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så gör du eget myggmedelBrand logo
Se också: Så gör du eget myggmedel

Lacken blänker i vårsolen när allt ifrån bulliga amerikanare och raggarbilar till en bubbla från 60-talet och en rad Volvobilar glider in på Boden arena för en motorträff.

Här blandas ljudet från bullrande motorer, prat och skratt med musik som strömmar ur högtalarna från en husvagn.

Har grundat föreningen Motorentusiasterna

Makarna Gunnar,77, och Sonja Flodström, 79, är självklart på plats med sin Volvo PV från 1963. De kommer direkt ifrån en annan bilträff där Volvoentusiaster samlats för att beundra varandras bilar, utbyta erfarenheter och cruisa runt litegrann. Nu går startskottet för sommarens alla bilträffar, och paret Flodström har planerat säsongens schema utifrån de olika evenemangen.

Annons

– Ja, varenda helg är uppbokad, vi snitslar banan mellan olika bilträffar då vi åker runt i landet. Vi turas om att köra bilen. Men jag har lite besvär med att promenera på grund av värk så vi går inte runt bland bilarna på träffen lika mycket som förr, säger Sonja.

Bilvännerna kommer i stället fram till hennes och Gunnars polerade pärla för att växla några ord.

Sonja och Gunnar Flodström sitter i sin vita Volvo PV från 1963.
Sonja och Gunnar Flodström från Boden har ett gediget intresse för veteranbilar.Foto: Petra Älvstrand

Grannarna fick bilintresset att växa

Paret är välkänt bland traktens alla bilentusiaster. Gunnar och Sonja var de som grundade föreningen Motorentusiasterna i norr i Boden sedan de återvände till hembygden efter 30 år i Stockholmsområdet.

Annons

– Vi har varit ett par i 53 år och gifta i 50 så vi var ganska unga när vi flyttade söderut på grund av jobbet. Och det var där vårt stora bilintresse väcktes, säger Sonja och berättar att deras nya grannar hade garaget fullt av veteranbilar.

Sonja och Gunnar Flodström

Ålder: 79 respektive 77 år.
Familj: Två döttrar med familjer.
Bor: I villa med dubbelgarage i Boden, Norrbotten.
Gör: Pensionärer.
Aktuella: Bilentusiaster som åker runt på bilträffar under hela sommarhalvåret.
Här kan du se veteranbilar: Svenska veteranbilklubbens evenemangkalender: svbk.se/evenemang

Sonja och Gunnar började hänga alltmer i grannarnas garage – och i bilarna – och snart kom hela fritiden att handla om gamla fordon.

– Våra grannar hade sex till sju veteranbilar och jag började skruva i dem tillsammans med grannen. Jag hjälpte honom bland annat att byta motor i en T-Ford. De hade både T-Fordar och A-Fordar och vi köpte en Chevrolet från 1927.

Syftet med veteranbilsrallyn är inte att komma i mål så fort som möjligt

Sonja Flodström

Gunnar säger att bilintresset växte och växte. Tillsammans med grannarna började paret delta i Veteranbilsrallyn och de har deltagit i hundratalet sådana ”rallyn” genom åren.

Annons

– När man hör ordet rally far tankarna till att man vill man komma i mål så fort som möjligt, det är inte syftet med veteranbilsrallyn. Tvärtom, skrattar Sonja och berättar att tillställningarna bjuder på allt ifrån cruising och festmiddag på kvällen till manöverprovning.

Det kan exempelvis vara tester i att precisionsbacka på två utlagda plankor.

Gunnar och Sonja Flodström står vid sin vita Volvo PV och bär bilhjälmar på huvudena.
Gunnar och Sonja Flodström vid sin älskade Volvo PV från 1963. Paret bär bilhjälmar som numera bärs sällan men som följer med som rolig kuriosa i bilens bakruta.Foto: Petra Älvstrand

Har fått många nya vänner i andra bilintresserade

Sonja och Gunnar har många fina minnen från olika bilträffar.

– Vårbilsparaden på Gärdet var en återkommande favorittillställning. Under Vårbilsparaden har vi både träffat modeikonen Kid Severin som utsåg bäst klädda deltagare och Martin Ljung som var prisutdelare, säger Sonja och berättar att damrallyt i Sigtuna var ett annat evenemang som de brukade delta i – och som hon vunnit tillsammans med en av döttrarna.

Annons

Paret radar upp gamla bilder på människor de mött och bilar de kört, bland annat en polisbil i Volvo Amazonmodell.

Vi förstod först inte att det var vi som hade tappat bildäcket

Gunnar Flodström

Sonja och Gunnar har genom sitt intresse fått goda vänner över hela landet och berättar entusiastiskt om träffar där deltagarna har fin sammanhållning, pratar om bilar och till och med klär sig tidsenligt.

– Titta, den här vintageklänningen fick jag låna av en väninna till ett veteranbilsrally, säger Sonja och håller upp plagget

– Sedan fick jag behålla den. Jag har haft en hel garderob med loppisfyndade och omsydda gamla klänningar och skor. Det blir en speciell stämning när alla klär sig efter bilarnas årsmodeller.

Även Gunnar har kläder och skor från olika tidsepoker. Ett par blanka myggjagarare står på bästa plats i samlarrummet, som också är fyllt av små modellbilar från förr.

Annons

Paret har många roliga minnen från ett helt liv där de delat ett brinnande intresse för gamla bilar och det blir många goda skratt när minnena poppar fram.

– En gång när vi var i Rättvik och jag och en kompis, med tre barn i baksätet, körde omkring med en T-Ford såg vi plötsligt hur ett bildäck kom rullande vid sidan om oss. Vi frågade oss förundrat var det kom ifrån – innan vi förstod att det var vi som hade tappat hjulet. En sådan gång är det tur att Veteransbilsrally absolut inte går ut på att köra fort, skrattar Gunnar.

En docka sitter i en vintage bilbarnstol i en Volvo PV från 1963.
Bilbarnstolen i baksätet väcker intresse bland dem som tittar in i Gunnar och Sonjas bil.Foto: Petra Älvstrand

Har renoverat och sålt nio Volvo Amazoner

Sonja och Gunnar har ägt många fina bilar genom åren, under en period var det nästan enbart gamla Volvo Amazoner som gällde. De har ägt och renoverat nio olika Amazoner som de sålt efterhand.

Annons

– Då kunde man köpa en Volvo Amazon för 5000 kronor och sedan sälja den för 25000. I dag kan de gå för flera hundratusen.

Just nu har Sonja och Gunnar Flodström bara sin kära Volvo PV.

– Vi hade en röd Ford Mustang cabriolet från 1953. Den var snygg så in i bomben. Men för tre år sedan var det en man som så gärna ville köpa den för att ge den till frun på deras 40-åriga bröllopsdag, så vi sålde den. Det kan jag ångra litegrann i dag, säger Gunnar.

Parets Volvo PV har en lite speciell historia. Gunnars och Sonjas kompis, som är bilreparatör, hade servat bilen ända sedan den var helt ny och när den skulle säljas tipsade kompisen sina vänner.

– Men när vi köpte bilen var den inte i det här skicket. Jag plockade isär den i småbitar och totalrenoverade den. Nu är bilen som ny, fastän den är mer än 60 år gammal, säger Gunnar och visar en tidstypisk bilbarnstol med en docka i baksätet.

Annons

– Den här bilbarnstolen väcker alltid intresse bland dem som tittar in i vår bil. Den är lite rolig, men säker är den ju inte, konstaterar Gunnar och plockar fram två gamla bilhjälmar som togs fram för att främja säkerheten i bilar.

– Radioprofilen Carl-Gunnar Hammarlund på Sveriges Bilradio propagerade mycket för dessa hjälmar på 60-talet. Vi brukade alltid lyssna på radioprogrammet, som sändes kl 13 på lördagarna. Där spelades ju den bästa musiken med Elvis Presley, Tommy Steele, Cliff Richard och Little Gerhard.

Gunnar och Sonja Flodström i sitt inglasade uterum hemma i Boden. Sonja håller upp en svart klänning, ett loppisfynd.
Sonja har haft en hel garderob med loppisfynd och omsydda gamla klänningar.Foto: Petra Älvstrand

Drömbilen är en Mercedes-Benz 300 SL

Gunnar och Sonja tar på sig varsin hjälm och säger att dessa sällan används, men följer alltid med som kuriosa i bilens bakruta.

Annons

När paret efter 30 år skulle flytta från Stockholmsområdet valde de mellan Österlen i Skåne, Rättvik i Dalarna eller Boden i Norrbotten. Sonja och Gunnar ville flytta dit där alla deras bilvänner finns. Det blev Boden och när paret letade hus googlade de efter dubbelgarage. Det var viktigast.

Gunnar guidar runt i ett välordnat garage där inget verktyg för bilreparationer saknas. Här finns också medlemskort som skvallrar om alla bilklubbar som paret är eller varit medlemmar i.

Som grundare av föreningen Motorentusiasterna i norr är paret själva med och arrangerar allt ifrån veteranbilsrallyn till damrally och cruising.

Retrorallyt i Boden går ut på att köra tio mil på en tipsrunda där frågor varvas med "finåkning", men för deltagarna innebär det mer än så. Det är en möjlighet att träffa likasinnade och för många en hel livsstil. Gunnar och Sonja brinner för att fler unga ska engagera sig i klubben. Själva kommer de att köra veteranbil så länge de kan.

– Om vi ska köpa fler bilar? Tja, jag skulle sälja min ena njure om jag fick tag i en speciell modell av Mercedes-Benz 300 SL, en så kallas måsvinge. Den kallas så för att dörrarna öppnas åt sidan. Men de är jättesvåra att få tag i, säger Gunnar.

Annons