Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Meteorologen Pia Hultgrens okända jobb utanför tv-rutan

25 jun, 2022 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Meteorologen Pia Hultgren har sedan barnsben varit en friluftsmänniska.
Naturen är hennes andra hem sedan hon som 9-åring åkte på seglarläger.
Det var närkontakten med himlen och havet som väckte hennes intresse för meteorologi.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 3 myter om fullmåneBrand logo
Se också: 3 myter om fullmåne

Sollentuna och Järvafältet associeras i dag ofta med gängkriminalitet och skjutningar. Men då, 1966, när Pia Hultgren föddes, var Sollentuna en lugn och idyllisk förort till Stockholm.

– Jag hade en fin och ganska vanlig uppväxt. Vi bodde i en villa, mamma var lärare och pappa agronom och jag har två äldre systrar.

Nyfödd Pia Hultgren i mammas famn
Nyfödd Pia vintern 1966 i mamma Guns famn.

– Mina föräldrar tyckte att det var viktigt att vara ute i skog och mark och som familj åkte vi ofta till skogen med matsäck eller fjällvandrade i Abisko. Eller så åkte vi ut med motorbåten. Jag gick i Mulle-skola som liten och älskade allt jag fick lära mig, säger Pia, som tidigt upptäckte tjusningen med utomhusaktiviteter.

Annons

Pia lekte cirkus eller bondgård

På den stora villatomten lekte hon cirkus eller bondgård med kompisar och här fanns också en stor båtformad sten som fick tjänstgöra som fantasi-båt.

Hon var bara nio år när hon första gången skickades på seglarläger på sjön Runn – hennes mamma var från Dalarna, så det föll sig naturligt.

Efter den erfarenheten fick hon mersmak. Segling blev ett stort intresse och hon åkte på många seglarläger under uppväxten och blev själv seglingsinstruktör. Det blev också några varv runt pappas ö Gotland i samband med kappseglingen Gotland runt.

En ung Pia med gitarren.
En ung Pia med gitarren.

Med åren blev det egna seglatser och 2016 seglade hon drygt halva jorden runt tillsammans med maken Erik, som delar hennes passion.

Tonårig Pia Hultgren ombord på skolfartyg.
Instruktören Pia ombord på Svenska kryssarklubbens skolfartyg Gratitude 1983.

Pia Hultgren var en friluftstjej utan smink

Eftersom allt fanns på gångavstånd i Sollentuna kunde Pia gå själv till skolan och hennes vänner fanns också i närområdet.

Annons

– Det var tryggt och bra. Man kände sig aldrig rädd och det hände att vi hoppade på pendeltåget och åkte in till stan, säger Pia med ett leende.

Pias tre besökstips i Sollentuna

* Skogen vid Bögs gård, Östra Järvafältets naturreservat Edsvik www.edsvik.se

* Sollentuna och St Eriks kyrka

* Väsjöbacken

Hon var en duktig elev. Så pass att hon ofta fick framträdande roller, exempelvis som fanbärare vid avslutningar.

– Jag var nog ganska populär och hade många kompisar. Men jag skilde ut mig från de andra tjejerna utan att för den skull anses vara nördig. Jag använde aldrig smink och var mer en friluftstjej. Jag gick min egen väg och har alltid känt mig trygg i mig själv.

Bad och livsglädje hos Pia Hultgren på Gotland 1969
Bad och livsglädje på Gotland 1969

Förutom seglingen hade Pia en rad olika fritidsintressen. Hon orienterade, spelade tvärflöjt och var med i Idlaflickorna. Det fysiska har alltid varit centralt och hon har bland annat elitsatsat på löpning.

Annons

Hon har åkt Vasaloppet sju gånger och sprungit Maraton under tre timmar, så det är ingen underdrift att säga att träningen har löpt som en röd tråd genom hennes liv. När elitsatsningen lades på hyllan började hon i stället att rida.

Älskade skidåkning

Ung Pia åker skidor med sin mamma.
Pia och mamma Gun vid ”Apelsinstenen” i Grövelsjöfjällen vårvintern 1972.

Längdskidåkning utövade familjen ofta tillsammans och Pia minns en mycket speciell kväll i skidspåret.

– Det var en kall och klar julafton med mycket snö och sent på kvällen, när månen lyste från en molnfri himmel, föreslog pappa att vi skulle ta en skidtur tillsammans. Så vi packade in oss och skidorna i bilen och åkte till skogen på Järvafältet. Det var en magisk upplevelse att skida fram i tystnaden och månskenet. Månen lyste upp så att man såg nästan lika bra som på dagen. Det gjorde ett djupt intryck på mig, berättar Pia, som älskar vintern. Kanske beror det på att hon är född i januari…

Annons

Men det finns också mer dramatiska upplevelser i hennes minnesbank. När hon var i 15-årsåldern hamnade hon och hennes mamma i en snöstorm uppe på Kebnekaisefjällen där de var och vandrade över påsklovet.

Pia Hultgren på en sten på Edsvikens gård.
Edsvikens gård ligger mittemot båtklubben där Pia hade sin båt och lärde sig att segla. Hemma i trädgården fick en stor sten fungera som fantasibåt.

– Det drog snabbt ihop sig till ett riktigt busväder och det gick knappt att se handen framför sig. Mamma blev rädd, men jag behöll lugnet, trots att situationen potentiellt kunde vara farlig. Jag tog fram karta och kompass och så småningom hittade vi rätt!

Pia beskriver sig som en person som sällan oroar sig i onödan. Hon är jordnära, lugn och därtill smittande lättsam. Trots att regnmolnen är många och mörka denna försommardag, och periodvis släpper ifrån sig rejäla mängder vatten, är Pia glad och positiv. Med sin mammas nätta 60-talsklänning ser hon mer ut som en ung flicka än den 56-åring hon är.

Annons

Med är också pointern Charlie som har hunnit fylla 13 år och som på grund av artros haltar lite.

– Men vi är fortfarande ute på långa skogspromenader, Charlie har god livskvalitet trots sin ålder och sina krämpor. Tidigare sprang vi tillsammans, säger Pia glatt och klappar om sin gamle trotjänare.

Pia ville bli astronom eller sjukgymnast

Trots att seglingen och alla vistelser i naturen väckte intresset för väder och vind, tog det Pia ett tag innan hon förstod att det var meteorologi hon skulle ägna sig åt.

Hon läste 4-årig teknisk linje på gymnasiet och kompletterade med biologi och engelska för att ha möjlighet att söka in till alla högre utbildningar. Hon vikarierade som lärare medan hon funderade på om hon skulle bli astronom eller sjukgymnast. Men det var först när hon gick en kvällskurs i meteorologi på Stockholms universitet som hon fick den där riktiga aha-upplevelsen.

Pia Hultgren vid Edsviken, den långsträckta smala Östersjöviken.
Pia Hultgren trivs som fisken i vattnet vid Edsviken, den långsträckta smala Östersjöviken.

– En föreläsning av den legendariske professorn i meteorologi, Bert Bohlin, trollband mig totalt. Jag insåg att här fanns allt det jag var intresserad av. Flödet kring planeten, atmosfärens fysik och kemi beskriven i matematik. Jag var helt såld och sökte till fysikerlinjen, vilken är en av flera vägar till att bli meteorolog, förklarar Pia.

Annons

Fick jobb på Försvarsmakten – med Madeleine Westin

Efter utbildningen blev hon tipsad om att söka sig till Försvaret. Det var tuffa intagningstester och där fanns en annan målmedveten tjej som också skulle komma att jobba som tv-meteorolog; Madeleine Westin.

– Vi kom båda in och blev vänner. Vi gjorde också lumpen ihop!

I nitton år jobbade Pia inom Försvarsmakten och utsågs till major innan hon 2007 började på SVT. I dag är hon reservare i Försvaret och delar numera sin arbetstid mellan Försvaret och SVT.

Pia med pointern Charlie.
Pia med pointern Charlie. Tillsammans är matte och hund ofta ute på långa skogspromenader.

Hon har aldrig ångrat sitt val att bli meteorolog. Under åren inom Försvarsmakten var hon bland annat stationerad vid flygflottiljen på Frösön, men flyttade också runt en del, vilket var en positiv erfarenhet.

Annons

– Det var nyttigt att se hur vädret påverkar människorna och kulturen i olika delar av landet, säger Pia, som slutade i Försvaret när svenska trupper började tjänstgöra utomlands, bland annat Afghanistan. Hon kände att hon inte kunde stå bakom det.

Så lever Pia Hultgren i dag

Men i dag är hon alltså tillbaka på deltid och hjälper till med väderprognoser för flygande personal. Trots att hon gör väderprognoser både till Försvaret och på SVT beskriver hon jobben som väsensskilda – vilket bara är bonus.

– I Försvaret är det hundra procent fokus på vädret. Man får exempelvis inte ha med sin mobiltelefon. Man sitter som i en egen, koncentrerad bubbla. På SVT ligger i stället mycket fokus på hur man kommunicerar.

Pia Hultgren vid trästam.
Naturen har alltid betytt mycket för Pia Hultgren. I skogen vid Bögs gård var Pia ofta då hon var ung och sportade.

Vill känna sig levande

Privat är Pia sedan många år gift med Erik och är bonusmamma till hans två barn. Numera bor de på Lidingö, och kärleken till naturen och fysiska aktiviteter är ständigt närvarande.

Annons

Hon drömmer om att segla jorden runt igen tillsammans med maken. Då vill hon vara ute längre och inte ha tider att passa. Segling är både fysiskt och mentalt stärkande, med naturens krafter som ständiga följeslagare.

– Jag är nära min kropp och lyssnar in hur jag mår och vad jag behöver. Jag kan inte längre träna så hårt som jag gjorde när jag var yngre, men rör ändå mycket på mig. Jag anser att kropp och själ hänger ihop, helheten måste samspela för att man ska må bra. Själv strävar jag efter att känna mig levande och närvarande i allt jag gör, konstaterar hon och fäller upp paraplyet, eftersom det åter har börjat regna.

Men det bekommer inte Pia ett dugg. Som den väderguru hon är vet hon att svensk sommar bjuder på både sol och regn!

Pia Hultgren

Ålder: 57 år.

Familj: Maken Erik och två bonusbarn.

Uppvuxen: I Sollentuna.

Bor: I Stockholm.

Gör: Meteorolog på SVT och inom Försvarsmakten.

Annons