Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Pernilla: Min dotter var otrogen mot sin man

09 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Kvinna sitter och pussas med en man samtidigt som hon håller en annan mans hand.
Hur skulle jag kunna konfrontera min dotter med det hon gjort – utan att ödelägga vår redan dåliga relation?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 onödiga saker som kan sabba ditt förhållandeBrand logo
Se också: 7 onödiga saker som kan sabba ditt förhållande

För drygt ett år sedan började min dotter Sofie då och då fråga mig om jag kunde passa hennes åttaåriga tvillingar när hon skulle ut med sina vänner. Det hände vanligtvis när Sofies man Ronnie var bortrest i sitt jobb som säljare. Han arbetade mycket, så Sofie var ofta ensam hemma med allt.

Jag förstod att hon behövde komma ut lite. Hon hade träffat Ronnie när hon bara var 19 år och de hade fått flickorna tre år senare, så egentligen hade hon aldrig riktigt fått vara ung och släppa loss.

Jag brukade säga ja, om det passade in i mina egna planer, för självklart ville jag gärna passa mina söta barnbarn.

Annons

Det kändes bra att hjälpa henne

I början kom Sofie hem på kvällen som överenskommet, och sedan åkte jag hem till mig och sov innan jag skulle till jobbet.

Sofie verkade alltid glad och uppiggad efter en kväll ute, och det kändes bra att kunna hjälpa henne. Särskilt eftersom vårt förhållande hade varit ganska stormigt genom åren, och hon hade ofta hållit mig på avstånd.

Senare började Sofie skicka ett sms under kvällen för att fråga om det var okej att hon sov över hos en vän. Hon skulle nog komma hem för att se till att barnen kom i tid till skolan.

Jag blev lite förvånad, men vande mig snabbt. Herregud, jag kunde ju lika gärna sova i deras gästrum.

Lukten av aftershave avslöjade hennes kärleksaffär

En morgon kom inte min dotter hem i tid, så jag gjorde barnen i ordning och fick i väg dem till skolan. Jag sa till dem att mamma nog bara hade glömt att ställa väckarklockan.

Annons

Sofie kom rusande genom dörren, med röda kinder, strax efter att de gått. Hon sa att hon hade försovit sig och gav mig en kram. När hon tryckte mig mot sig, stelnade jag till, för hon luktade aftershave.

Senare cyklade jag till jobbet med djupa rynkor i pannan. Kunde det vara så att hon hade en affär? Ronnie var en så trevlig kille och en bra far. Visserligen hade de varit tillsammans länge, men ändå. För att försöka förstå allt beslutade jag att hålla lite koll på min dotter.

Det jag såg gjorde mig orolig. Sofie verkade frånvarande gentemot Ronnie, och jag märkte att det alltid var han som höll om henne och inte tvärtom. Sofie verkade också väldigt upptagen med sin telefon.

Jag blev mer och mer övertygad om att min dotter var otrogen, och jag var mycket osäker på om jag skulle blanda mig. Mest av allt ville jag konfrontera henne, men jag var rädd för att förstöra vårt förhållande.

Annons

Konfronterade min dotter – hon berättade sanningen

Jag grubblade i veckor. Till sist bestämde jag mig för att jag var tvungen att säga något, men på ett sätt så att Sofie inte kände att jag dömde henne, utan bara ville hjälpa henne att få ordning på sitt liv innan det gick helt fel.

En dag när Ronnie var med barnen på en ridtävling bjöd jag in mig själv på en kaffe och berättade för Sofie vad jag hade lagt märke till de senaste fyra månaderna. Jag lät det hänga i luften och frågade sedan:

– Hur har du det egentligen, Sofie? Är du lycklig?

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Min dotters ansikte hade blivit stelt medan jag pratade, men det var som om frågorna låste upp något.

Annons

Hennes underläpp darrade, och orden flödade ur henne. Hon grät och erkände att hon var kär i en kollega, för hon kände att hon och Ronnie hade växt ifrån varandra.

Jag gjorde mitt bästa för att lyssna, men jag uppmanade henne att berätta det för Ronnie. Allt annat skulle vara orättvist.

Skilde sig med sin man och blev ihop med kollegan

Sofie pratade med sin man, och hon berättade för mig efteråt att de hade börjat gå i parterapi.

Efter ett halvår valde hon och Ronnie dock att gå skilda vägar. Det var självklart en tuff tid, särskilt för tvillingarna. Jag gjorde mitt bästa för att trösta dem, och mitt förhållande till Sofie förblev till min stora lättnad bra hela vägen igenom.

Sofie är nu tillsammans med kollegan, och det är tydligt att de två passar ihop. Hans första möte med barnen gick bra, och jag hoppas att de får det att fungera så att barnen får ett stabilt liv.

Faktum är att jag inte gillar att blanda mig i andras privatliv, men den här gången stod mycket på spel även för mig. Jag är glad att jag hittade rätt sätt att göra det på.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons