Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Rosa: Jag blev beroende av nässpray

06 jul, 2023 
Anonym läsarberättelse
Förkylningen ville inte släppa och jag sprayade för att bli av med den. Snart sprayade jag fastän jag inte var förkyld. Jag kunde inte sluta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För tre år sedan drabbades jag av en envis förkylning och köpte en helt vanlig nässpray på det lilla apoteket i min lokala stormarknad. Jag tyckte att nässprayen hjälpte förvånansvärt bra, både på huvudvärken och på mina svårigheter att få luft.

Se också: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppanBrand logo
Se också: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan

Men den lilla flaskan tog snabbt slut, så jag köpte en till på samma ställe.

Några dagar senare fick jag åka dit igen och tredje gången bad jag apoteksbiträdet bakom disken att ge mig två flaskor. Jag tyckte att hon tittade på mig en extra gång innan hon gav mig förpackningarna från hyllan.

Annons

Det slog mig att det var samma biträde som de två andra gångerna. Jag hade lagt märke till henne för hon var helt utan smink och med håret hårt draget bakåt. Tydligen hade hon lagt märke till mig också.

När hon ställde förpackningarna på disken sa hon på ett lite ogillande sätt:

– Jag måste bara påpeka att man bara ska spraya en gång i varje näsborre tre gånger om dagen och i max tio dagar. Jag rekommenderar dig att läsa bipacksedeln.

Den kommentaren irriterade mig, för varför skulle hon lägga sig i vad jag köpte? Eftersom det var ett receptfritt preparat kunde det nog inte vara så farligt. Då hade jag nog bara använt nässprayen i två veckor.

Jag struntade i hennes anmärkning och betalade, och redan ute i bilen använde jag sprayen. Jag hade faktiskt aldrig läst bipacksedeln, så jag visste inte att användningen skulle begränsas. Jag hade sprayat två eller tre gånger vid varje tillfälle, för annars tyckte jag inte att det hjälpte.

Annons

Det tog inte lång tid innan jag var tvungen att skaffa ett nytt förråd, men den här gången valde jag ett annat apotek. Här fick jag inga förmaningar, men jag kände mig ändå som lite av en narkoman när jag lämnade apoteket med nässprayen.

Återigen använde jag den så fort jag satte mig i bilen eftersom jag hade huvudvärk och kände att min slemhinna i näsan var svullen. Lyckligtvis hjälpte sprayen som alltid direkt.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Tre veckor senare använde jag fortfarande nässpray och jag köpte den på olika ställen och hade även beställt två flaskor via ett onlineapotek.

Biträdets anmärkning hade dock sått ett litet frö i mig och jag tänkte ofta att jag skulle sluta använda sprayen. Flera gånger lovade jag mig själv att i morgon skulle det vara över.

Annons

Men så blev det inte.

Jag hittade hela tiden på en ursäkt till varför jag var tvungen att börja dagen med nässpray före kaffet. Nu fick jag använda minst tre puffar och gärna fyra innan sprayen fick önskad effekt. Om jag inte använde den fick jag svårt att andas.

Detta blev början på en ond cirkel, för jag blev beroende av botemedlet. Eller rättare sagt, mina slemhinnor blev beroende. Två månader efter att jag köpt min första nässpray hade jag använt fler flaskor än jag kunde räkna. Men jag kunde inte sluta, för jag fick panik när jag kände hur näsan liksom stängdes.

Det slutade med att jag var tvungen att boka en tid hos min läkare och jag fick erkänna att jag missbrukade nässpray. Jag var dock inte helt ärlig med hur mycket jag använde.

Det var inte första gången min läkare hörde talas om problemet. Han förklarade för mig att missbruk av nässpray hos vissa kunde hålla kylkänslan borta. I samråd med honom kom jag på någon form av detox med hjälp av en nässpray med koksaltlösning.

Nu är jag lyckligtvis helt befriad från beroendet, men under min detoxperiod såg jag ofta det färglösa apoteksbiträdet framför mig. Hon visste vad hon pratade om, och hennes diskreta varning var faktiskt välmenande.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons