Annons
Annons


Renovering kan orsaka skilsmässa

En global undersökning av par som genomfört ett renoveringsprojekt tillsammans tyder på att det finns en lång rad områden där vi har svårt att komma överens. Var tionde svensk har övervägt parterapi eller skilsmässa i samband med en renovering.

köksrenovering bråk

Renovering kan orsaka skilsmässa

Att renovera och bygga om ett hem kan vara en känslomässigt stressig situation. 38 procent av svenskarna anser att det är frustrerande att renovera tillsammans med sin partner och en fjärdedel anser att det svårt.

Annons

 Under renoveringsprocessen med sin partner tänker tre av fem svenskar att ”vi är ett bra team” (61 procent) medan fyra procent menar att ”vi behöver parterapi”. Sex procent av svenskarna svarar till och med att de övervägt att göra slut eller skilja sig.

– Undersökningen visar att ett renoveringsprojekt berör många känsliga punkter i en relation. Ibland räcker det kanske med ett besök på ett köksföretag för att sätta igång hetlevrade diskussioner om vem som lagar mest mat eller diskar, säger Marcus Hartwall, Nordenchef på Houzz en plattform för heminredning och design.

Bråkar om möbler

Det är stilinriktning, möbel- och materialval som skapar konflikter. Svenska par anser att möbler är svårast att komma överens om medan ryska par bråkar om tapeter, och tyskar om färgen på väggen. Svenska par är minst benägna att tappa fattningen i samband med renoveringsprojekt (endast 16 procent), vilket kan jämföras med fler än hälften av tyskarna (55 procent) och fler än var fjärde italienare och ryss.

Renovering i en parrelation kan locka fram våra sämsta sidor. 15 procent av svenskarna har dolt en kostnad för sin partner i samband med en renovering och en av fem har gjort större inköp eller tagit ett stort beslut utan sin partners vetskap.

Var tionde flyr fältet

Fransmännen sticker också ut på ett speciellt sätt. Nästan var fjärde fransman har smugit iväg från hemmet för att slippa hjälpa till med renoveringen. Svenskar är dock inte mycket bättre då nästan var tionde svensk har smitit hemifrån för att slippa renoveringsuppgifter.

Trots påfrestningar på förhållandet svarar nästan två tredjedelar att de är mer tillfreds i sin relation tack vare renoveringsprojektet. Hälften (51 procent) känner sig lyckligare och 40 procent känner att de har mer ordning på saker och ting.

Undersökningen bygger på en online-undersökning bland cirka 6 000 Houzz-användare runt om i världen.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…