Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kicki lär barn och ungdomar att simma – kan bli Årets Eldsjäl

09 apr, 2024 
Per-Ola Ohlsson
Foto: Per-Ola Ohlsson
Hon tvingades avbryta en framgångsrik elitsatsning när hon var ung.
Nu brinner Kicki Eriksson för att lära barn och ungdomar att simma.
För sitt stora engagemang är hon nominerad till Årets Eldsjäl den 11 april, som Folkspel anordnar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 4 träningsformer som bevisat gör dig gladareBrand logo
Se också: 4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

Det finns eldsjälar inom många olika områden. Människor som verkligen brinner för något. Och så finns det eldsjälar som sticker ut lite extra. Kicki Eriksson, 62, i Trelleborg är en av dem.

I över 40 år har hon ideellt engagerat sig i olika simklubbars styrelser och lärt barn och ungdomar den livsviktigakunskapen att simma.

– Mitt motto är att alla ska ha rätten att lära sig det, oavsett bakgrund, etnicitet, funktionsnedsättning eller bakgrund, berättar hon för Allas.

Badhuset i Trelleborg är Kickis andra hem

Vi träffar Kicki Eriksson på den plats där hon tillbringat en stor del av sitt liv – det anrika gamla badhuset i Trelleborg där den äldsta delen är från 1939.

– Det här är mitt andra hem, säger hon. Här är jag sex, ibland sju dagar, i veckan. Vissa veckor kan det bli upp till 30 timmar.

Kicki Eriksson sitter på en trampolin på badhuset i Trelleborg.
Kicki Eriksson är nominerad till Folkspels Årets Eldsjäl för sitt engagemang och viktiga arbete.Foto: Folkspel

Det var här Kicki som barn själv lärde sig simma. Och det var här som hon i många år tävlade framgångsrikt i juniorklasserna.

Annons

Men hennes egen elitsatsning tog slut när hon var i 15-årsåldern och var tvungen att börja simma inne i Malmö om hon ville fortsätta tävla.

– Vi bodde i Trelleborg och mamma hade varken råd eller möjlighet att låta mig åka till Malmö flera gånger i veckan, säger hon.

Kicki Eriksson

Ålder: 62 år.

Familj: Änka, barnenRasmus, 39, Adam, 36, Jacob, 33, och Ellen, 29.

Bor: Villa i Trelleborg.

Yrke: Förskollärare och simtränare.

Men intresset för simning släppte hon aldrig. Efter några års uppehåll, när hon utbildade sig till förskollärare och bildade familj, var hon tillbaka i bassängen.

Fast nu lika ofta vid bassängkanten som i vattnet. Som förskollärare och engagerad i olika simklubbar var det naturligt för Kicki att leda simskolor.

– Det är många barn som jag har lärt att simma genom åren. Jag blir alltid lika glad när jag träffar folk på stan, som jag kan ha haft i en simskola för 20–30 år sedan, kommer fram och hejar. Eller när de kommer hit med sina egna barn för att de ska få bekanta sig med vattnet och lära sig ta de första simtagen.

Annons

Små simgrupper fungerar bättre för vissa

Det är en gråkall måndag i skiftet mellan vinter och vår när Allas är på besök i Trelleborgs badhus. Utanför de stora fönstren strilar regnet ner, men inne vid bassängerna är det varmt och luftfuktigheten är hög.

Kicki går längs kanten på 25-metersbassängen och uppmuntrar en liten flicka som rör sig smidigt i vattnet i både bröstsim och ryggsim. Sexåriga Ellen Persson är en av Kickis elever den här dagen och hon får en halvtimmes undervisning helt själv med sin lärare.

– Jag har bara små grupper i min simundervisning. Det gör det lättare för barnen att fokusera på själva simningen, förklarar Kicki.

Kicki Eriksson, som står på bassängkanten, visar sexåriga Ellen Persson i poolen hur hon ska röra armarna när hon crawlar.
Kicki Eriksson visar sexåriga Ellen Persson hur hon ska röra armarna när hon crawlar.Foto: Per-Ola Ohlsson

Det är Ellens mamma Martina Persson, som sitter vid bassängkanten medan hennes dotter sprattlar runt som en fisk i vattnet, tacksam för. Hon berättar att Ellen lärde sig simma i en simskola i en annan stad, men sedan hände det något och plötsligt ville hon inte ens hoppa ner i vattnet.

Annons

– Det visade sig att Ellen inte fungerade i en större grupp, men här hos Kicki går det bra. Nu längtar hon till varje måndag när hon får träffa Kicki och simma, berättar Martina Persson.

En av tre finalister i Folkspels Årets Eldsjäl

Det här är något som Kicki ofta stöter på.

– Alla barn är inte stöpta i samma form och alla har inte samma inlärningsförmåga. Men alla har samma rätt att få lära sig simma, säger hon.

Anledningen till att vi har bestämt ett möte med Kicki är att hon är en av de tre finalisterna i Årets Eldsjäl som arrangeras av Folkspel. Årets Eldsjäl-gala hålls på Cirkus i Stockholm den 11 april och sänds i TV4 och Kanal 7.

– Jag har ingen aning vem som har nominerat mig, säger hon. Men det gläder mig verkligen att jag är uppskattad för det jag gör. Det värmer i hjärtat.

Jag ser mig inte själv som någon eldsjäl

I Folkspels presentation av finalisten Kicki står det: ”Via simskolan Skåre Swim Club har tusentals barn och ungdomar genom en inspirerad inlärning och ett tydligt ledarskap tagit till sig de färdigheter som krävs i vatten. Utanför bassängen finns det dessutom ett brinnande engagemang för att inkludera alla för ett jämlikt samhälle, detta genom att visionärt omvandla utmaningar till färdigheter”.

Annons

– När Folkspel kontaktade mig för att berätta att jag var nominerad svarade jag först inte. Jag trodde att de ville sälja lotter, berättar Kicki med ett skratt.

– Men när de sedan kontaktade mig igen och berättade för mig om nomineringen blev jag rejält överraskad. För mig är det jag gör något helt naturligt. Jag ser mig inte själv som någon eldsjäl, berättar hon.

En del elever är livrädda för vatten

Det ideella arbetet med simundervisningen sker i regi av Skåre Swim Club – en öppet vatten-simklubb som hon varit engagerad i sedan starten 2010.

Men det var som förskollärare på Pilevallsskolan hon började leda simundervisningen. Med tanke på hennes bakgrund föll de sig naturligt att det var hon som följde med barnen till badhuset och ledde simlektionerna.

– Jag hade tänkt gå i pension för ett par år sedan, men då ringde skolans rektor och bad mig komma tillbaka för att leda skolans simlektioner. I dag jobbar jag 15 procent med det.

Annons

Anledningen till att skolan ville ha tillbaka Kicki var att lärarna såg att många av eleverna hade obefintliga eller dåliga simkunskaper.

Kicki Eriksson står framför badhuset i Trelleborg. Hon har en vit t-shirt på sig och håller armarna i kors.
Eldsjälen Kicki Eriksson framför det som är hennes andra hem – det anrika badhuset i Trelleborg.Foto: Per-Ola Ohlsson

Bland eleverna på skolan fanns det barn från andra länder och andra kulturer där det inte var självklart för dem att lära sig simma. En del var till och med livrädda för vattnet.

Kan inte föräldrarna simma har barnen ingen stöttning hemifrån

– Det var inte så konstigt med tanke på att de sedan de var små fått höra att de ska akta sig för floden, att floden var farlig. De har fått lära sig att vatten är något man ska vara rädd för.

Annons

– Och kan inte deras föräldrar själva simma har barnen ingen stöttning hemifrån. Därför har skolan en viktig uppgift att fylla.

Ibland handlar det även om religiösa hinder för att till exempel flickor ska få lära sig simma. I en del familjer är de förbjudna att visa sig i baddräkt inför andra.

– Därför har jag en gång i veckan en grupp med enbart muslimska flickor, berättar Kicki. Den gruppen har jag på lördagar då badhuset är stängt för allmänheten.

Har flera solskenshistorier genom åren

Genom åren har hon mött många barn som gjort henne rörd. En elev som etsat sig fast i hennes minne var en pojke med invandrarbakgrund som gick i årskurs nio.

– Hans högsta dröm var att bli läkare, men han kunde inte komma in på den gymnasielinje han ville gå om han inte hade godkänt betyg i alla ämnen. Och han kunde inte få godkänt i idrott om han inte klarade kraven på simkunnighet.

Annons

Pojken kunde inte simma alls när han började i Kickis simskola, men redan efter några lektioner gjorde han märkbara framsteg. Hans motivation att bli läkare övervann hans rädsla för vattnet.

– Efter att ha klarat simprovet på 150 meter bröstsim och 50 meter ryggsim låg han över bassängkanten och tittade på mig med strålande ögon. När jag såg glädjetårarna rinna ner för hans kinder började även jag gråta.

Det finns flera liknande solskenshistorier:

– Det jag själv blivit mest rörd av genom åren var en liten flicka som var så rädd för vatten att hon inte ens vågade doppa tårna. När hon till slut klarade simprovet blev jag så glad att tårarna rann.

– Det är just det här som gör att jag orkar fortsätta år efter år. Glädjen jag ser hos barnen ger mig så mycket tillbaka.

Kicki Eriksson står i en pool tillsammans med tre barn som hon lärt simma.
Kicki tillsammans med tre barn hon lär simma. Fr. v. Joel Sjöslätt, 8, Alicia Månsson, 6, och Hilde Sjöslätt, 11.Foto: Per-Ola Ohlsson

Kicki Eriksson har hand om 30 barn på simskolan

Senare den här måndagseftermiddagen ska Kicki ha simundervisning med en annan grupp barn. Den ene pojken har i likhet sexåriga Ellen tidigare gått på simlektioner på ett annat badhus där de var en betydligt större grupp barn.

Annons

– Min son Joel kunde inte koncentrera sig på simningen när han var där. Det går betydligt bättre för honom här hos Kicki, säger pappan Mats Sjöslätt.

Mina vänner brukar skämtsamt säga att jag kommer att dö på bassängkanten

Så rullar det på timme efter timme, dag efter dag. Kicki har för tillfället 30 barn som går i hennes simskola. Ungefär lika många pojkar som flickor. Det yngsta barnet är fyra år och det äldsta tio.

– I kväll kommer jag att vara här till klockan åtta. Så är det många kvällar. Mina vänner brukar skämtsamt säga att jag kommer att dö på bassängkanten. Så blir det kanske, men det ska allt dröja ett tag till.

Dottern Ellen Fildebrandt med i Guinness rekordbok

Med Kickis engagemang för simning och föreningslivet krävs det en förstående familj. Det har hon haft och flera av hennes barn har följt i hennes fotspår, eller i det här fallet ska man kanske säga simtag.

Annons

– Min man simmade inte själv, men han stöttade mig. Han var egen företagare och var mycket upptagen med sitt så det gjorde inte honom något att jag var i simhallen.

Alla barnen har fått följa med till bassängkanten och samtliga, förutom äldsta sonen Rasmus, 39, har blivit simmare.

– Min dotter Ellen var bara några veckor gammal när jag tog med henne till badhuset. Hon är med i Guinness rekordbok eftersom hon som treåring tog simborgarmärket, berättar Kicki stolt.

Ellen Persson står på en startpall vid en bassäng. Bredvid henne står simläraren Kicki Eriksson.
Sexåriga Ellen Persson har gjort stora framsteg sedan hon började i Kickis simskola.Foto: Per-Ola Ohlsson

I dag är Kickis dotter Ellen Fildebrandt (tidigare Olsson) Sveriges bästa öppet vatten-simmare som tävlat i såväl EM som VM. Hon tävlar för Skåre Swim club – simklubben som Kicki också är engagerad i.

När Kickis man gick bort för sju år sedan blev simningen hennes räddning.

– En vecka efter att han dog stod jag på bassängkanten igen. Simningen betydde mycket för mig i mitt sorgearbete. Den är mitt liv, säger hon och ropar sedan några uppmuntrande ord till barnen som plaskar runt i simbassängen nedanför oss.

Annons