Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Maria blev modell vid 57 års ålder: ”Det är aldrig för sent”

31 jul, 2023 
Anna Olofsson
Maria Björk var 57 år när hon fick modellkontrakt. Nu vill hon inspirera andra att tro på sig själva.
– Vi har bara ett liv, det gäller att vi vågar säga ja till våra drömmar, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När dörren öppnas till Maria Björks hem är det en levnadsglad, positiv och sprudlande kvinna som står i hallen och hälsar välkommen. De bruna ögonen lyser, hon utstrålar värme och har nära till skratt. Lägenheten är varm och ombonad, i jordnära färger som skapar lugn. På flera platser finns hjärtan i olika material.

Se också: Carolina Gynnings tuffa tid under modellårenBrand logo
Se också: Carolina Gynnings tuffa tid under modellåren

– När jag är ute på promenader letar jag efter hjärtan och de kommer liksom till mig, oavsett var jag är. Jag tror det är så för att mitt motto i livet är att ju mer kärlek du ger, desto mer får du tillbaka.

I sovrummet står Marias resväska. Hon har precis kommit hem från sitt första modelluppdrag i Danmark. Maria är en av fyra kvinnor från Sverige som fått modellkontrakt med en dansk klädkedja. Totalt sökte 800 personer från olika länder, 20 valdes ut. Trots att Maria är en av dem viftar hon blygt bort det, hon vill inte stå i centrum eller slå sig själv för bröstet.

Det tog lång tid innan hon la något om det på sociala medier.

– Anledningen att jag gör det nu, är att jag vill att alla kvinnor därute ska tänka att det aldrig är för sent att våga göra det man innerst inne drömmer om. Låt ingen få dig att tro att du inte kan eller duger som du är, säger Maria.

Hon häller upp kaffe åt oss. Rösten är lugn och hon lägger handen mot hjärtat när hon pratar om hur hon är ett levande bevis på att det går att ta en ny väg i livet, även om man fyllt 57 år.

– Jag tycker om kläder, men min kroppsform och längd har inte uppfyllt de ideal som krävs för att vara modell. Jag hade lagt det åt sidan och tänkte att det tåget har gått.

Hittade en annons

Att hon blev modell för den danska klädkedjan var en slump. En kväll satt hon och surfade runt och ramlade in på deras annons på Facebook. Det som väckte hennes intresse var att de sökte modeller som delade företagets värdeord.

Annons

Fakta. Maria Björk

  • Namn: Maria Björk.
  • Ålder: 57 år.
  • Bor: Sundsvall.
  • Familj: Dottern Mathilda, 27 år.
  • Gör: Barn- och musikledare.
  • Motto i livet: Njut av livet som är här och nu och våga leva din dröm.
  • Förebild: Min kära mamma och mormor.

– De lyfte fram fyra viktiga teman: snäll, mod, var dig själv och var glad.

Maria går in i vardagsrummet och där, på ena väggen, finns en tavla med just orden ”Mod” och ”Var dig själv”.

– Mina personliga värdeord, som följt mig genom livet, var vad klädkedjan sökte hos en modell. Jag såg det som ett tecken, och tänkte att nu måste jag våga söka.

I mars förra året skickade hon ett personligt brev och en kort film om varför hon ville söka jobbet som modell. Hon beskrev också hur hon kunde bidra till att få fler kvinnor att känna att de duger som de är och se till allas lika värden. Det dröjde flera månader innan hon fick svar att hon gått vidare ansökningsprocessen.

– Jag hade glömt bort att jag sökt, och blev paff när jag fick svar. Nästa steg var en lång intervju på engelska. Efter det var det tyst igen i flera veckor.

I december förra året fick hon veta att hon hade valts ut att jobba som modell för deras kampanj.

– Samtidigt som jag blev jätteglad fick jag en känsla av tvivel. Ska jag verkligen göra det här? Allt blev på riktigt nu. Det är en ny situation för mig, att jag ska stå i centrum. I vanliga fall lyfter jag fram andra.

En utmaning

Dottern och vännerna pushade Maria att tacka ja, och skriva kontrakt. För henne blev det en utmaning att kliva ut från sin trygga zon och utmana de hjärnspöken som följt henne från det hon var yngre.

Annons

Under ett par år utsattes Maria för mobbning, vilket stundvis följt henne genom livet.

– Min inre röst har frågat: Ska jag verkligen göra det här? Vad ska andra tycka och tänka? Ska jag klä mig i tighta kläder och blotta mina former? säger Maria och dricker eftertänksamt sitt kaffe.

– Men så tänkte jag: ”Klart jag ska. Nu ska jag kliva fram och visa att det aldrig är för sent att göra det man vill”.

Till vardags arbetar hon som barn- och musikledare på en skola. Där jobbar hon med att stärka unga och hjälpa dem att få bättre självförtroende. Maria leder även en grupp för vuxna mitt i livet inom Njurunda församling. Gruppen heter Andrum, och målet är att stärka deltagarnas självförtroende och bryta ensamhet.

– Jag mår bra när jag kan dela med mig av min erfarenhet och kunskap. Åren då jag blev mobbad hade jag gärna varit utan, samtidigt har de format mig att bli den jag är i dag, och att våga stå upp för dem som behöver stöd och vägledning.

Maria återkommer ofta till en mening: ”Kom ihåg att du är huvudpersonen i ditt liv, det är aldrig försent”.

Annons

Vikten av tilltro

Att våga ha tillit och tilltro till att saker i livet löser sig och kommer till dig av en mening, är något som hon ofta tänker på.

Under sin skoltid blev hon retad och fick ofta höra att hon hade former. Hon började dansa som tioåring, och redan då fanns en kroppsfixering där hon blev bedömd utifrån sitt yttre. Maria tränade mycket och fick som 14-åring även börja leda dansgrupper.

– Människor i min omgivning trodde på mig och gav mig möjlighet att växa som människa. Men det bidrog även till att andra ansåg att jag tog för mycket plats, att jag trodde jag var någon.

På gymnasiet fortsatte hånet och trakasserierna. Ofta fick hon frågan om hon ansåg sig själv vara unik? De andra frös ut henne, skrev elakheter och pratade bakom hennes rygg. Det gick så långt att någon tog väskan där hon hade sina danskläder och böcker, den kastades i ett dike flera kilometer från skolan.

– Det var läraren som hittade min väska och jag fick åka och plocka upp mina tillhörigheter som hade kastas ut vid dikeskanten.

Via dansen och andra offentliga framträdanden kom hon att ofta synas i media.

– Det retade många som tog sig rätten att trycka ner mig, och min självkänsla. Men en dag fick jag nog.

För Maria blev det viktigt redan då att stå upp för sig själv och bryta det som pågick mot henne.

– Självförtroendet och mitt mod kunde ingen ta ifrån mig. Men självkänslan, den fick ta stryk.

Hon konfronterade mobbarna, frågade varför de bar sig så illa åt mot henne? Vad tjänade de på sitt beteende?

– Genom att stå upp för mig själv, stod jag samtidigt upp för andra och visade att det inte är okej att retas, eller mobba någon.

Annons

Våga möte sitt inre

För att gå in på djupet och bearbeta det som hänt under skoltiden, började Maria utbilda sig till stresscoach och mindfulnessinstruktör. Hon läste mycket om personlig utveckling, satte samman egna föreläsningar om självkänsla och om att hitta sig själv.

– Utbildningen var tuff, den innebar verkligen att våga möta sitt inre och göra upp med sina demoner. Många bröt utbildningen för att det blev för tufft känslomässigt, men jag bestämde mig för att klara den. Det är jag så glad att jag vågade göra.

Tillit och tilltro är två ord hon vill förmedla att man ska ha med sig, tillit till att allt ordnar sig och tilltro till sig själv, att man klarar det mesta.

Det är lätt att man dömer varandra via det yttre, anser Maria, som vill att vi ska se till människans inre, och det fina som är där. Därför är det viktigt att vara snäll mot sig själv och att mata sitt inre med goda tankar och kärlek.

– Om inte vi gör det, vem ska då göra det? Det kan vara svårt om man har hjärnspöken, säger Maria och berättar att hon tyckte det kändes jobbigt att fotograferas i åtsittande kläder.

– Men nu när jag gjort det och delat det med så många andra, känns det underbart. Jag hoppas att jag kan inspirera och ge mod åt alla som vill göra en förändring.

För att få energi omger hon sig med människor hon mår bra av, som ger henne energi och kan glädjas åt andras framgång.

– När man kan säga nej till negativa saker, säger man samtidigt ja till sig själv och ens inre resa kan ta fart, säger Maria och visar den fotobok hon gjort, där bilder och budskap satts samman.

– Den hoppas jag hjälper dem som tvivlar på sig själva och inte har mod att göra en förändring i livet. Jag vågade, det kommer även andra att göra. Vi har bara ett liv, vad vi vet, och det gäller att vi vågar säga ja till saker som vi drömmer och har drömt om.

Annons

Marias råd till dig som vill förändra saker i ditt liv

• All förändring börjar med dig själv. För att du ska kunna förändra din egen livs­situation behöver du stanna upp i din vardag och reflektera.

• Det är svårt att skapa en personlig förändring om du inte är medveten om vad du har för behov i ditt liv.

• Det är viktigt med acceptans för att kunna bemöta dina förändringar.

• Våga säga nej, för att kunna säga ja till dig själv.

• Våga sätta gränser både för dig själv och din omgivning.

• Våga bryta gamla tankemönster och tänka i nya tankebanor. Tankens kraft är stor.

• Lär dig att släppa taget om det som inte förtjänar sin plats i ditt liv längre.

• Öva på tacksamhet och det kommer att ge dig mer energi och ett bättre välmående.

• Ha tillit till dig själv och din egen förmåga.Se ditt egenvärde.

• Lägg fokus på det du är tacksam över i livet.

• Stå upp för dig själv, på så sätt tar du dig rätten till att vara du.

Annons