Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Maträtterna vi minns (och hatar att minnas) från 70-talet

05 sep, 2023 
Emilie Josephson Dalhamn
Häng med Allas på en nostalgisk tidsresa.
Vi gräver i roliga och märkliga företeelser från förr som vi både älskar och hatar att minnas.
70-talets maträtter bjöd på nya, spännande smaker och influenser från hela värden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Bästa höstmaten enligt stjärnkockenBrand logo
Se också: Bästa höstmaten enligt stjärnkocken

Smaker och dofter tenderar att väcka minnen till liv. Särskilt de från vår barndom. Mormors hemmagjorda sylt, skolbespisningens ärtsoppa eller fredagens fest med fylld avokado, plankstek och ugnsbakad banan som pricken över i.

70-talet var en salig blandning av traditionella råvaror och nya smaker och många av rätterna lever kvar än i dag.

Matlagning på 70-talet: Exotiska influenser

50- och 60-talens stuvningar och inläggningar har nu blivit passé. På 70-talet börjar det svenska köket hämta inspiration från andra delar av världen.

Annons

Exotiska frukter och kryddor letar sig in i vår matlagning. Flygande Jacob är ett sådant exempel där curry och banan har framträdande roller. Kinamaten med fyra små rätter gör också debut och svenskarna börjar nu gå ut och äta på restaurang.

En blandning av sött och salt

Typiskt för maten på 70-talet var kombinationen av sött och salt. Flygande Jakob blev en riktig klassiker i sammanhanget med ingredienser som bacon, banan, jordnötter, vispgrädde och kyckling.

Flygande Jacob.

Falukorv = billig vardagsmat

Ingen svensk barnfamilj kom undan den fyllda falukorven. Den var billig, gick snabbt att tillaga och uppskattades av … en och annan. Fyllningen kunde varieras men vanligast var skivad lök, tomat och riven ost.

Annons

Alligatorpäron

Avokadon var ett nytt tillskott i fruktdiskarna på 70-talet. Den kallades för alligatorpäron och fick förgylla många fredagkvällar under 70- och 80-talen. Man fyllde den med räkor, krabba eller varför inte en pikant skaldjursröra?

Avokado med skagenröra.

Konserverad frukt och choklad

Frukt hade en framträdande roll i 70-talsmaten, i såväl huvudrätter som efterrätter. Och kreativiteten visste inga gränser. Varm, konserverad eller inlagd. Vem minns inte päron i ugn (med en smält after eight) eller chokladbakad banan?

Annons
Varma päron.

Fler populära rätter från 70-talet

  • Fylld paprika
  • Oxfilé provençale
  • Sniglar
  • Ostfondue
  • Hawaii-kassler med ananas
  • Fruktcocktail
  • Glace au four
Annons