Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Nya regler för fotgängare – håll till vänster

16 okt, 2018 
Fredrik Rubin
Cyklist och fotgängare möts på cykelbana
Det har tidigare varit oklart om gångtrafikanter ska gå till höger eller vänster på gång- och cykelbanor. Men nu står det klart, håll till vänster. Punkt slut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vi har högertrafik i Sverige har varit känt sedan reglerna infördes mot folkopinionens vilja den 3 september 1967. Samma sak har gällt på cykelbanor när du cyklar. Men frågan har varit, på vilken sida av gång- och cykelbanan ska man gå?

Håll till vänster

I ett förtydligande i trafikförordningen slås det nu fast att du ska gå till vänster och cykla till höger. På så vis kan fotgängaren och cyklisten ha ögonkontakt med varandra och motverka risken för eventuella olyckor.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Tidigare har gångtrafikanterna fått välja på vilken sida de ska gå på den gemensamma gång- och cykelbanan. Det har betytt att cyklisterna kan ha fått gående på båda sidor om sig, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen, till Sydsvenskan.

Rullskridskor till höger

Hans Cassepierre betonar att syftet med den nya lagen inte är att bötfälla, snarare handlar det om att öka samförståndet i trafiken. Förändringen är tämligen odramatisk då samma regler redan gäller för gator med biltrafik som saknar trottoarer.

Annons

På dessa ska fotgängaren gå på vänster sida, även i detta fallet för att såväl fotgängare som bilist ska se varandra bättre och på så vis kunna anpassa fart och avstånd till varandra.

Värt att tänka på är att du inte räknas som fotgängare i sammanhanget om du åker rullskidor eller någon form av rullskridskor i högre hastighet än gångfart. Då ska du, om det är lämpligt, hålla dig på höger sida. Det framgår av Transportstyrelsens hemsida. En inte helt glasklar regel som kan tänkas leda till individuell bedömning.

Källa: Sydsvenskan, SVT, Transportstyrelsen

Text: Fredrik Rubin

Läs också:

Nu ger mobilprat böter direkt vid vägkanten

Trevlig eller otrevlig i trafiken – bilmärket avslöjar dig!

Annons