Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Smarta bilden visar: Då är det minst folk i affären

07 apr, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna i röd kappa handlar i en livsmedelsaffär.
Foto: TT/Shutterstock
När är det mest folk i affären? Här är bilden som visar hur många kunder som rör sig i livsmedelsbutiken på olika tider.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Smittspridningen når rekordnivåer och Sverige har återigen nya restriktioner för att minimera risken att vi ska drabbas av coronaviruset.

Från den 12 januari 2022 gäller nya restriktioner där vi bland annat uppmanas att undvika miljöer med trängsel. En miljö där vi alla ofta vistas i vardagen är i livsmedelsbutiker. Där kan det vara svårt att veta när det är säkert att vistas i butiken.

ICA Kvantum på Lidingö utanför Stockholm var tidigt ute med kreativa lösningar för att minska smittspridningen i butiken. De delade tidigt under pandemin en bild på Facebook som visade hur kundflödet i butiken såg ut under 2019 års påskvecka.

Vilken tid är bäst att handla?

Självklart är en ICA-butiks kundtäthet inte representativ för alla butiker i hela landet, men de rödmarkerade tiderna illustrerar tider då många är på väg från jobbet och stannar till affären på vägen hem.

– Planera gärna din handling till de timmar som är gröna, skriver ICA-butiken i sitt meddelande.

Tabell som visar vilka tider det är minst respektive mest folk i affären.

Den absolut bästa tiden att gå och handla om man vill undvika mycket folk i butiken, verkar vara på tidiga morgnar. Tänk också på att gå att handla ensam, lämna partnern eller barnen hemma så att det bara är den som faktiskt sköter inköpen som behöver vistas i butiken.

Annons

Nya restriktioner från 12 januari 2022

  • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
  • Alla bör arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.
  • För mässor, marknader, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter inomhus ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
  • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
  • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan olika sällskap krävs.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus tillåts bara sittande deltagare om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid arrangemang på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Källa: Folkhälsomyndigheten.se

Läs mer om coronaviruset

Annons