Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Experter: Så odlar du smart – och sparar pengar

08 feb, 2023 
Text: Anni Jähde
Foto: Anette Brunsell, Monika Norrby, Tora Wätterbäck
Matpriserna skenar och hushållskassan är ansträngd. Vi som odlar grönsaker har en klar fördel. Men vilka är smartast att välja? Vad får vi störst skördar av och hur sparar vi pengar? Vi har frågat tre självförsörjande odlingsprofiler.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lär om vad du äter och tycker om; använd det som är i säsong och det som går att odla här. Det är enligt Anette Nilsson det smartaste du kan göra och efter ca 30 år med egen köksträdgård vet hon knappt hur man tänker annorlunda.

– Rent ekonomiskt tjänar du mycket på att odla sallat, och att så i många omgångar. Sallat är ju dyr att köpa i butiken även under sommaren. Se till exempel priset på rucolan, och så är den så lätt att odla…

Se också: Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Se också: Enkla grönsaker att odla på balkongen

Anette odlar olika sallatsorter för att inte tröttna. På slutet vintersallat och bladcikoria.

– Sedan struntar vi helt i grönsallader, säger hon. I stället blir det råkostsallader som på rödbetor, äpplen och senapsvinägrett – jättegott!

Annons

Tomater är en viktig gröda för Anette som gör massor av tomatsås, konserveringar och även fryser in färskt. Hon lägger mycket tid på att ta hand om skörden, men tycker tomater är otroligt användbara.

Anette och hennes man äter nästan bara ekologiskt och där är ytterligare pengar att spara in genom att odla eget. Som den ekologiska löken (från frö) och vitlöken.

Gör must eller koka in

Chili och paprika är andra grönsaker som hon odlar, även om de inte används i massor hela tiden.

– Men de är dyra att köpa och ofta hårt besprutade, säger Anette.

Det ekonomiskt smarta att odla är en sak, bulken – det man blir mätt av – är ofta en annan. Potatis och ett blandat sortiment av rotfrukter, som morot, rödbetor och rotselleri, är därför självklara. Liksom vintersquash.

– Ja, se till att odla vintersquash! De ger jättemycket mat och är användbara på många sätt i matlagningen.

Annons

Att de med sitt hårda skal går att lagra länge är en stor bonus. Anette lägger dem på de frilagda takbjälkarna i köket där de kan ligga i månader.

Anette tipsar också om att satsa på mycket frukt och bär i trädgården. Gör must, koka in, gör mos, konservera.

– Jag har börjat använda allt mer av dem i den vanliga matlagningen, säger hon. Det blir lite roligare på vintern med smakerna av frukt och bär.

Fakta. Anette Nilsson

Odlar: I en stor köksträdgård, en potager där grönsaker och blommor samsas, på gården Boäng utanför Röstånga, Skåne, växtzon 2.

www.boaeng.se
Instagram: boaeng
”Minska på energiåtgången och välj sorter att lagra”

Förodla i kallt växthus – spara energi

Johannes Wätterbäck ger fyra konkreta besparingstips: Minska energiåtgången, odla de grönsaker som kostar mest att köpa, odla grönsaker som håller länge samt lär dig att ta hand om skörden.

Annons

Johannes själv kommer i vinter att minska energibehovet genom att förodla alla grönsaker kallt i växthus. Sådderna står utan värme och belysning, de gror när temperaturen är rätt och får sedan naturligt ljus. Det blir fina plantor då.

– Inomhus odlar vi gurka och tomater i fönsterna utan extrabelysning, det brukar gå bra.

Med tanke på att tomater varit dyra det senaste året är det smart att satsa på många plantor. Johannes och familjen brukar ha ett 20-tal.

– På dem tar vi inte bort tjuvskott eller blad, då får vi stora skördar så länge plantorna får full sol. Vi skördar när frukterna är så stora de förväntas bli, även om de är gröna, plantorna producerar då mer. De gröna tomaterna får eftermogna inomhus.

Annons

Satsa på potatis

Välj tomatsorter som går att lagra, tipsar Johannes, till exempel ’Principe Borghese’ eller ’Ponderosa’ som kan lagras nästan hela vintern. Leta generellt alltid efter grönsakssorter som är lagringsdugliga och ger stora skördar när du ska köpa fröer.

Störbönor ger goda skördar på liten plats men potatis är en av de grödor som ger störst avkastning och är mest näringsrik. Den är outstanding när det gäller mättnad, tycker Johannes.

Fakta. Johannes Wätterbäck

Odlar: Både på landet/skogen och i staden, utomhus och inomhus, i Västerås, Västmanland, växtzon 2 samt i Södermanland, växtzon 3. Utgör tillsammans med Theres Lundén Farbror Grön, som inspirerar kring odling, mat och självhushållning.

www.farbrorgron.se

Instagram: farbrorgron.se

”Satsa på det du ofta brukar använda”

– Försök få ut så mycket som möjligt av utsädet du har. Både genom att dela sättpotatisen och pilla bort groddar som du planterar och driver fram till nya potatisplantor.

Annons

När Johannes odlar potatis i hink har han fått ut mer än i pallkragarna eftersom han i hinkarna sätter potatisen långt ner och för på jord efter hand så nya knölar bildas.

Johannes experimenterar mycket och hittar på så sätt nya odlingsmetoder. Han uppmanar alla att prova sig fram och reflektera över resultatet.

– På så sätt lär man sig efter hand hur man bäst ska göra.

På sin hemsida samlar Johannes erfarenheter och tips, bland annat om att odla i kristider.

Gör egen pesto

Satsa på det du tycker om att äta och det du ofta brukar gå ut och hämta till matlagningen. Det är några av Anette Brunsells bästa råd.

Odlar man bara i pallkrage tycker Anette absolut att man ska plantera kryddor.

– Det är bara att räkna på vad de kostar i butiken, inte minst en burk pesto. Det blir många hundralappar på ett år.

Annons

– Du får plats med många olika kryddor på en liten yta och de kan skördas hela sommaren, dessutom både torkas och frysas in.

Anette tycker att det ofta är det lilla som lönar sig. Potatis och morötter är till exempel fortfarande ganska billigt att köpa.

Hon odlar mycket tomater – på vintern även småvuxna sorter inomhus i fönsterna.

Bönor och ärter är grödor som ger mycket på liten yta.

– Välj en eller två sommarärter och någon bönsort att torka och ha till vintern. Låga sorter kan du sha om kantväxt i rabatt eller pallkrage och höga på armeringsnät som insynsskydd. De kan odlas överallt, i kruka och på balkong också. Kanske ska du skippa luktärterna och satsa på ätliga ärter i år?

Fakta. Anette Brunsell

Odlar: På många olika sätt på en villatomt på landet utanför Alvesta, Småland, växtzon 4. Skriver frekvent i Allers Trädgård om odling.

www.atligatradgarden.se

Instagram: atligatradgarden.se

Alla lökar är inte billigare

Purjolök tar inte heller mycket plats och kan vara lönsamt att odla själv. Vanlig lök är billig att köpa men vill man ändå odla egen råder Anette att inte köpa sättlök utan att så själv. Sättlöken är så dyr att det blir en ren förlustaffär.

Annons

– Stora skördar och mycket mat får man av pumpor och squash. Skaffa bara tillräckligt många recept, säger Anette och skrattar lite för här kan det bli lite för mycket av det goda. Och visst, har man mycket plats är potatis bra, särskilt sorter som ger stora skördar, som till exempel ’Belana’.

– Titta alltid på sorterna, uppmanar Anette. Det finns tidiga och sena sorter av de flesta grönsakerna – kombinera och få ut mer av din odlingsyta.

Sist men inte minst handlar det om att lära sig att ta hand om sin skörd. Här gäller det att vara lite kreativ för att kunna lagra på olika sätt.

Annons