Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Kom till skott: Börja grodda och skörda året om

20 jan, 2021 
Kerstin Holmberg
Till vänster: Groddar skott i durkslag. Till höger: Små fröer groddas bäst i en uppochned vänd glasburk.
Lina älskar att dra upp groddar och skott från frön och bönor. Det går fort, är supernyttigt och blir gott att äta. Här kommer hennes bästa tips för att odla hemma året om.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Matskribenten Lina Wallentinson beskriver sig själv som otålig. Hon tycker det tar alldeles för lång tid för grönsaker att bli färdiga i trädgården. Så när hon upptäckte hur enkelt, nyttigt och gott det är att grodda olika slags fröer blev hon fast.

–Det var så spännande att inse hur de där tråkiga, torra bönorna och linserna kunde få liv och bli fantastisk mat, säger hon.

När hon gjorde sin upptäckt för ungefär fem år sedan fanns det ingen som skrivit om att grodda och odla skott på väldigt länge. Det var populärt med groddar på 1970-talet, men sedan dess hade ingen riktigt intresserat sig för att berätta om det.

Se också: 11 fröer som kan sås i januari - mars

11 fröer som kan sås i januari – marsBrand logo
11 fröer som kan sås i januari – mars

–Jag jobbade som redaktör på tidningen Buffé, berättar Lina. Och det var när jag gjorde ett jobb om ärtor och bönor som mitt intresse för groddarna vaknade.

Annons

Så i ett par år letade Lina information om att grodda och experimenterade med olika fröer för att ta reda på hur de växer och smakar.

–Jag tycker om att experimentera, säger hon. Så jag nöjde mig inte med att äta groddarna råa i sallader. Jag använde dem i soppor, vegetariska hamburgare och bröd, bland annat. Jag hade så roligt när jag provade allt jag kom på, säger hon.

Små fröer groddas bäst i glasburk uppochned.
Små fröer passar bäst att gro i en burk med nätlock. Tillvägagångssätt för olika fröer varierar, men principen är: Rengör först fröna i hett kranvatten ca en halv minut, blötlägg sedan ca 6–8 tim för att aktivera fröerna. Skölj därefter fröerna ett par gånger om dagen tills grodden är klar. En mix av fröer som till exempel alfalfa och broccoli ger ett trevligt trassel att lägga på salladen.

Trendigt med groddar och skott

Medan Lina höll på med sina experiment växte idén om att göra en bok om groddar och skott fram. Hon ville förmedla allt hon lärt sig under tiden hon jobbat. Boken kom ut 2016 och är nu tryckt för andra gången.

–Vi har ingen tradition av att grodda i västvärlden, säger Lina. I Asien har man däremot sysslat mycket med det. Men med hälsotrender, rawfood och urban gardening har intresset tagit fart rejält. Och det är inte alls konstigt eftersom groddar och skott både är nyttigt och gott. Det är snarare lite konstigt att traditionen inte finns här. Det går utmärkt att få fram groddar och skott hela året, även under vår solfattiga vinterperiod.

Annons

Frön innehåller mer näring när de börjat grodda

Frön innehåller mycket näring för att de ska kunna gro. Men så länge fröet är torrt skyddar det näringen som behövs för att det ska börja växa. När fröet hamnar i vatten sätts reaktioner igång som gör att näringen frigörs. Groddade fröer innehåller vitaminer, mineraler, fibrer, proteiner och antioxidanter. Så en groddad kikärta, till exempel, blir mycket nyttigare än en ogroddad när den kokas.

Var noga med att skölja allt du ska grodda.
Skölj det du ska grodda innan du sätter igång.

–Många av fröerna, bönorna och ärterna kan köpas i vanliga matbutiker. Sen kan man grodda dem i ett durkslag. Enklare och snabbare kan det inte bli. Det är verklig härodling, säger Lina.

Tre lättodlade skott

  • Broccoli. Snabba och enkla att odla. Supernyttiga med mild kålsmak. Frön finns i olika nätbutiker. Googla på broccoli-groddar. Skott på 5–7 dagar.
  • Senapsfrö. Gula och bruna frön växer snällt. De bruna skottenfår starkare smak än de gula. Finns i matbutikernas kryddhyllor. Skott på 4–6 dagar.
  • Rädisa. En av de mest snabb-växande skotten. Späda skott smakar tydligt av rädisa. Skott på 4–6 dagar. Finns passande sorter för skottodling på olika nätsajter.

Skölj fröna noga innan du groddar!

Var noga med att skölja det du ska grodda innan du börjar. Fröna behöver vara rena eftersom du ska äta dem sedan. Skölj fröna två gånger om dagen medan de gror för att hålla dem perfekt fuktiga.

Grodda i ett durkslag: Så här gör du

Grodda skott i durkslag.

Att få färdiga groddar går på några dagar. Av groddarna äter man hela fröet med sin lilla utväxt. Kräver inget ljus utan kan odlas varsomhelst. Durkslaget passar bäst för större frön som bönor, ärter, linser och bovete.

Mindre frön som alfalfa och raps är bättre att grodda i en glasburk med nät, en groddställning eller en groddpåse.

  • Häll fröna i ett durkslag och skölj dem noga. Tvätta händerna innan du börjar.
  • Blötlägg fröna i en burk eller skål. Olika lång tid gäller för olika fröer. Se respektive frö.
  • Häll de blötlagda fröna i ett durkslag. Ta bort trasiga, halva och missfärgade frön. Använd en sked. För att hålla fröna så rena som möjligt ska du undvika att ta i dem med händerna.
  • Skölj fröna noga igen.
  • Täck skålen. Du kan använda en handduk, en tallrik eller ett grytlock.
  • Skölj groddarna minst två gånger om dagen.
  • Prova dig fram för att se när groddarna är klara. Smaka på dem och skörda när de har fått en liten svans och är goda. Det tar ett par dagar upp till fem, sex dagar för dem att bli klara. Det står hur länge under respektive grodd.
  • Skölj de färdiga groddarna och låt dem rinna av ordentligt. De groddar du inte äter upp ska förvaras i kylskåp. Groddarna vill andas så de ska inte stå i ett helt slutet kärl.

Så här odlar du skott på papper

Skott är helt enkelt små växter. Man klipper av och äter stjälken och små blad. Rötter och frö lämnas därhän. Får de bara stå i ett fönster med lite ljus klarar de sig bra.

  • Lägg tre lager hushållspapper i en halverad mjölkförpackning. Blöt pappret försiktigt, det ska inte bli jätteblött, men genomfuktigt. Se till att papperet ligger slätt.
  • Strö frön över pappret.
  • Duscha fröna försiktigt så att de blir ordentligt blöta. Använd gärna en blomspruta.
  • Täck med plastfolie. Det ska inte bli helt tätt. Lämna ett par glipor eller gör små hål i plastfolien.
  • Ta av plastfolien och duscha fröna två gånger om dagen. Ställ fröna ljust när de börjar spira.
  • Skörda skotten när de vuxit en bit. De ska inte bli för höga utan just vara skott.

Tre favoriter att grodda hemma året runt

Mungbönor groddar bra i durkslag.
  • Mungbönor. Den ultimata grodden. Snabb, enkel och användbar. Finns bland bönor och linser i matbutiken. Blötlägg i 12 timmar. Gror på 2–5 dygn. 1 dl bönor ger 12 dl groddar efter 4 dagar.
  • Bovete. En bra nybörjargrodd. Den kan få små svansar på bara ett dygn. Välj helt bovete i butiken när du ska grodda. Blötlägg i 8 timmar. Gror på 1–2 dygn. 1 dl bovete ger 2,5 dl groddar.
  • Linser. Gröna, svarta och röda linser är superlätta att grodda. Alla linser fungerar bara de inte är förkokta eller behandlade på något sätt. Röda linser säljs ibland som splittade, delade och skalade för att de ska koka snabbare. Se upp för dem de gror oftast inte. Blötlägg i 8 timmar. Gror på 2–4 dygn. 1 dl linser ger runt 10 dl groddar, mer eller mindreberoende på sort.
Annons