Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Premiär för tävling med närodlade blommor i säsong

25 apr, 2022 
Cecilia Lindberg
Malmö garden show och bild på snittblommor.
Det våras för svenskodlade snittblommor. Nu får de närproducerade och giftfritt odlade blomstren en egen tävling: Slow Flower Grand Prix får premiär på Malmö Garden Show den 3 till 5 juni 2022.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Malmö Garden Show är en återkommande trädgårdsfest där besökarna bjuds på utställningsträdgårdar, inspirationsbalkonger, trädgårdsmarknad och aktiviteter kopplade till trädgård och odling.

Inför årets trädgårdsfest, som har temat hållbarhet och biologisk mångfald, planeras det för flera nya inslag där Slow Flower Grand Prix är en av nyheterna.

Se också: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertipsBrand logo
Se också: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips

– Det är en helt ny tävling där de deltagande floristerna bara använder närodlade blomster i säsong. Allt ska vara giftfritt odlat och vi vill binda ihop odlaren med floristen från frö till bukett, säger Emma Engström, trädgårdsmästare och ordförande i föreningen Snittblomsodlare i Sverige.

Annons

Hon är en av fem i arbetsgruppen som planerar inför tävlingen.

Vad står begreppet ”Slow Flower ” för?

– Det handlar om att odla med största hänsyn till miljön, det är ett hantverk där allt får ta den tid det tar.

Hur går tävlingen Slow Flower Grand Prix till?

– Bland de florister som sökt väljer vi ut åtta tävlande. De ska inför publik utföra två tävlingsmoment med blommor som de tilldelas från lokala odlare. Vilka det blir får vi se då, men i början av juni kan det vara alltifrån rosor och hallonkvistar till daggkåpor och ranunklar. Allt material som används ska vara komposterbart eller återanvändbart.

Domare i tävlingen är Sofie Danielsson Söhr och Elin Nyberg. Konferencier är Emily Bratt som driver @enannanslagstradgard.

Workshop om återbruk av blomsterarrangemang

Även odlare kommer att medverka och berätta om hur blommorna har odlats fram och på söndagen bjuder man in till en workshop då fokus kommer att vara återbruk. Publiken får också rösta fram egna favoriter i en egen kategori.

Annons

Mer medvetenhet kring hållbara blommor

Emma Engström, som privat driver @bergagards_tradgardar är som företrädare för Snittblomsodlare i Sverige stolt över att vara med och ordna en tävling där hållbarhet står i fokus. För henne har en giftfri odlingsprocess med koppling till naturen och kretsloppet alltid varit viktig.

Papaver i en vas.
Giftfritt odlade blommor i säsong står i fokus på Slow Flower Grand Prix.

– Intresset för snittblommor har fått ett uppsving liksom intresset för trädgård generellt. Och vi ser också att medvetenheten om hållbarhet har ökat, vilket är jätteroligt. Vi vill höja medvetenheten ännu mer och jobbar på olika sätt med det - till exempel kan man jobba med torkade blomster på vintern, säger hon.

Annons

Vad kan man som konsument göra för att värna om miljön när det gäller snittblommor?

– Ställ frågor i butiken om var blommorna kommer ifrån och om hur de har odlats! Ofta används mer gifter i importerade blommor, och det finns mycket som kan odlas här trots kallare klimat. Vi snittblomsodlare i landet arbetar till exempel även med perenner och buskar som kan användas i buketter och arrangemang.

Läs mer om Malmö Garden show här.

Annons