Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Annika led av kronisk förstoppning i 25 år: Jag satt på toa i timmar

30 apr, 2021 
Elin Samuelsson
Annika Jernström har i 25 år lidit av kronisk förstoppning och här berättar hon om om hur det kunde gå en vecka mellan att hon bajsade, hur ont hon hade och hur svullen hon var i magen samt hur en medicin gjorde att hon kom till rätta med problemet
Annika har i 25 år lidit av kronisk förstoppning, men har hittat något som hjälpe mot hennes tröga mage.

Så länge Annika kan minnas har hon haft trög mage och det kunde gå mer än en vecka mellan toabesöken. Det har gjort ont, hon har varit svullen i magen och genomgått många smärtsamma undersökningar av tarmen. Vändpunkten kom när hon fick testa en ny medicin.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I 25 år levde Annika Jernström med kronisk förstoppning, med toalettbesök så sällan som var åttonde dag som följd. Men för nio år sedan tog hennes liv en vändning – och plötsligt kunde hon tömma tarmen flera gånger i veckan. Detta tack vare att hon blev erbjuden att testa ett nytt läkemedel som ökar tarmens rörlighet.

– Medicinen förändrade mitt liv. Jämfört med innan mår jag jättebra och jag har helt klart fått mer livskvalitet, berättar Annika, 49.

De riktigt stora problemen började i tonåren. Men Annika har varit trög i magen så länge hon kan minnas. Hon har flera gånger funderat över varför, och gått tillbaka i sin sjukdomshistoria: Som sexåring fick hon hjärnhinneinflammation och blev allvarligt sjuk, med ihållande kräkningar och smärta i nacken. Som åttaåring blev hon inlagd på sjukhus i flera dagar på grund av en mag- och tarminfektion. Exakt vad det var för infektion vet hon inte, och hon har aldrig riktigt vetat varför hon haft så stora problem med trög mage.

Annons

– När jag var 14 år opererades jag för blindtarmen som nästan hade brustit, och kanske blev det ärr eller sammanväxningar efter operationen. Men jag var ju hård i magen innan det. Vissa personer kanske bara har problem med trög mage, konstaterar Annika, 49.

Detta är Annika Jernström

Ålder: 49 år.

Familj: Särbo och barnen Kim, 21, Tuva, 19, och Engla, 16.

Bor: Västerhaninge, söder om Stockholm.

Gör: Tandsköterska.

Hobby: Naturfotografering. ”Kameran är min stora kärlek”. Se Annikas bilder på Instagram: @annikajernstrom

Svullen och öm mage

Ett par år efter blindtarmsoperationen gjorde hon sin första tarmröntgen, som inte visade på något udda. Av läkarna blev hon rekommenderad att äta Lunelax och Lactulos mot förstoppning.

– Men av det blev jag bara svullen och fick en massa gaser. Sedan löpte problemen bara på.

I halva sitt vuxna liv kantades Annikas liv av smärtsamma tarmundersökningar och läkares råd att dricka mycket vatten, äta fibrer och att röra på sig. Men inget av det fungerade.

Annons

Att inte kunna gå på toaletten regelbundet påverkade henne både fysiskt och psykiskt. Magen var svullen och öm, hon hade ont vid sex och när hon var bjuden på middagar mådde hon dåligt över att packa på de redan fulla tarmarna med ännu mer mat. Flera gånger har hon åkt in akut till sjukhus och fått lavemang för sina smärtor.

Hon kände också en stress över att gå och bajsa på jobbet, för när hon väl satte sig visste hon aldrig hur länge hon skulle bli kvar.

Det kunde ta timmar utan att jag fick ur mig något, eller så stannade bajset halvvägs ut

– Det kunde ta timmar utan att jag fick ur mig något, eller så stannade bajset halvvägs ut. Det var fruktansvärt, tarmarna kändes liksom döda, minns Annika.

Endometrios och förstoppning

Såhär i efterhand tror hon att magsmärtorna dels kan ha berott på förstoppningen, dels på grund av att hon har endometrios, som är upphovet till cystor på hennes äggstockar och sammanväxningar mellan tarmar och äggledare. När hon i 30-årsåldern ville skaffa barn fick hon höra av läkarna att chansen att bli gravid var minimal. Ändå blev det hela tre stycken, i dag 21, 19 och 16 år gamla.

Annons

– Läkarna sa hela tiden att jag inte hade endometrios, men efter egna påtryckningar fick jag till slut operera bort min livmoder 2012, och då kunde man se att det faktiskt var endometrios jag hade. Det är det bästa jag gjort, mycket av smärtorna försvann efter det, säger Annika.

Men direkt efter operationen hade hon ännu svårare att krysta på toaletten. När hon varken fick hjälp eller medicin på sjukhuset blev hon tvungen att själv plocka ut bajset som vägrade komma ut, och smärtan fick henne nästan att svimma.

Vad är förstoppning?

  • Att tömma tarmen från tre gånger per vecka till tre gånger per dag anses normalt.
  • Det innebär att den medicinska definitionen på förstoppning är om man tömmer tarmen färre än tre gånger per vecka.
  • Förstoppning kan ge upphov till en andra sjukdomar. Till exempel orsakas hemorrojder ofta av förstoppning.
  • 22 procent av kvinnorna och 7–8 procent av männen uppger att de ofta har hård avföring, är förstoppade och har svårt att krysta på toaletten.
  • Det finns flera orsaker till förstoppning. Förstoppning är delvis ett vällevnadsproblem, vi äter fiberfattig kost och rör oss för lite.
  • Förstoppning kan också vara kroppens sätt att reagera på allt för stor stress och anspänning.
  • Men förstoppning kan också ha andra, organiska, orsaker. Det kan dels bero på att olika delar av tarmkanalen inte fungerar som de ska, och dels kan förstoppning vara ett symptom vid en del andra sjukdomar. Vissa läkemedel kan också ge förstoppning.
Annons

Nytt läkemedel mot förstoppning

Ett halvår senare kände Annika att det fick vara nog och bad sin gynekolog om en remiss till en tarmläkare. Hon kom till Södersjukhuset i Stockholm där en specialistläkare frågade om hon ville testa läkemedlet Resolor, som då var nytt på marknaden. Annika tvekade inte en sekund.

Jag märkte skillnad direkt, det är så fascinerande vad en liten tablett kan göra!

– Jag märkte skillnad direkt, det är så fascinerande vad en liten tablett kan göra! Jag har inga biverkningar och den har inte samma effekt som laxerande medel, där man plötsligt måste springa på toaletten. Jag känner liksom inte att magen jobbar, det är mer att jag nu får signaler till hjärnan om att jag behöver gå på toa, vilket jag inte fick innan.

Sedan ett år tillbaka äter Annika dessutom Constella – en kompletterande, mer direktverkande medicin – någon gång i veckan och vid behov.

Annons

– Det kan vara om jag ätit mycket, till exempel efter helgen, eller om jag känner att jag är hård i magen. Som en rensning ungefär. Men Constella gör att jag blir lös i magen, så då måste jag vara nära en toalett, säger Annika och skrattar.

Se också: Jeanette fick tjocktarmscancer: "Önskar jag vågat prata bajs"

Jeanette fick cancer i tjocktarmen: ”Önskar jag hade vågat prata om bajs”Brand logo
Jeanette fick cancer i tjocktarmen: ”Önskar jag hade vågat prata om bajs”

För trots att Annika nu går på toaletten mellan varje till var tredje dag, och ibland flera gånger per dag, så kan det hända att hon fortfarande blir väldigt hård i magen.

– Jag kan bli så hård att bajset packas och orsakar ett totalstopp i tarmen, vilket såklart är jättejobbigt. Men även om det känns som ett bakslag så vet jag att det är tillfälligt. Lite kruxigt är det fortfarande, men inte i närheten av vad det var förut, säger hon.

Annika har trög mage visar en yogaövning som gör att det känns bättre i magen.
Annika tycker att vissa yogaövningar är sköna att göra för magens skull.

Annika gör också mycket själv för att undvika att bli hård i magen. Dels har hon ett rörligt arbete som tandsköterska, dels går hon minst 10 000 steg varje dag tack vare sina hundar.

Annons

– Skulle jag ha ett stillasittande arbete kanske jag hade behövt äta Constella oftare. Jag märker också att om jag äter mer fröknäcke och tränar så blir det bättre. Och äter jag vitt bröd och vetemjöl kan det bli jobbigt, så det försöker jag undvika.

Viktigt att prata om förstoppning

I dag behöver Annika inte vara orolig när hon ska gå på middagar eller resa iväg en längre tid. Hon slipper må allmänt dåligt på grund av gifterna som ansamlas i kroppen på grund av den kroniska förstoppningen. Och hon tycker det är viktigt att nå ut med sin historia.

Vanlig behandling vid förstoppning är:

  • Fiberrik kost, som hjälper avföringen att suga åt sig vätska och svälla, vilket gör det lättare för tarmen att tömma sig.
  • Vätska. Många får i sig för lite vätska under dagen vilket också gör att avföringen kan blir torr och hård.
  • Fysisk aktivitet gör dels att man äter mer och på så sätt får i sig mer fibrer, men fysisk aktivitet har också en direkt positiv effekt på tarmens funktion.
  • Se över sitt liv. Stress och annan psykisk anspänning kan bidra till förstoppning.
  • Se över sina toalettvanor. Magen behöver regelbundna vanor samt lugn och ro för att fungera.

Källa: Magtarmförbundet, Vårdhandboken

Annons

– Det är nog vanligare att man pratar om krämpor som ryggont och hjärtproblem än tarmhälsa. Men om man börjar prata om det kanske fler vågar öppna sig. Jag tror att yngre har lättare att prata om sånt här än vad jag och generationen innan mig har haft, jag hoppas det i alla fall. För min del kändes det lättare att börja prata om det när jag började få rätt hjälp, men jag vet ju att när man är sjuk så läser man gärna artiklar om ämnen som berör en, säger Annika och fortsätter:

– Om någon med liknande problem läser det här kanske den personen kan fråga sin läkare om Resolor. Det kanske inte är alla som har koll på att den finns.

För ett år sedan gjorde Annika en tarmröntgen som visade att allt ser bra ut. Hon kan fortsätta äta sin medicin, och tror att hon kommer behöva äta den livet ut.

– Resolor har gett mig ett liv som funkar, även om tarmarna fortfarande inte är perfekta. Men de väntar inte ut mig i åtta dagar längre, utan kanske bara två, tre!

Annons