Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Johan lever för Mello: ”Där får jag vara mig själv”

06 mar, 2024 
Amanda Lundin
Han flydde elakheter och glåpord in i Melodifestivalens förtrollande värld.
I dag är tävlingen hela Johan Svenssons liv och han drömmer om att någon gång få vara en del av produktionen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker om Charlotte Perrelli du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Charlotte Perrelli du kanske inte visste

Det är ett speciellt år för alla schlagerfantaster. Förutom att Sverige för sjunde gången genom tiderna är värd för Eurovision song contest senare i maj, är 2024 ett stort jubileumsår: 50 år sedan ABBA vann Mello och Eurovision med Waterloo, 40 år sedan bröderna Herreys vann med Diggiloo Diggiley och 25 år sedan Charlotte Perrelli (då Nilsson) vann med Tusen och en natt.

För Mello-entusiasten Johan Svensson, 34, är den här tiden på året större, viktigare och glittrigare än alla andra årets högtider tillsammans ­– och det märks tydligt när vi träffas. Det lyser i hans ögon när vi sätter oss ner för att prata om hans stora intresse.

Annons

– Musiktävlingarna är mitt liv, min drivkraft och min passion, säger han.

Farmor introducerade Johan för Mello

Johan är född och uppvuxen i Helsingborg och berättar att det stora schlagerintresset har funnits hos honom sedan han föddes. Det första stora minnet från Melodifestivalen har han från den kväll 1999 när han tittade på tävlingen hemma hos sin farmor i Kristanstad och Charlotte Perrelli vann med Tusen och en natt.

– Jag brukar säga att det är min farmors förtjänst att jag introducerades för Mello. Det var stort och viktigt. På den tiden kunde man ringa in till kvällstidningarna och tycka till om låtarna och tävlingen. Farmor pushade mig till att göra det, hon drev på intresset, säger Johan och fortsätter:

– Numera är det jag som säger till andra att Melodifestivalen tillhör allmänbildningen och är något som alla borde engagera sig i.

Johan Svensson träffar sin idol Charlotte Perrelli (då Nilsson) på Domus i Kristianstad. Hon ger honom en kram.
När Johan som nioåring såg Charlotte Perrelli vinna tävlingen med Tusen och en natt 1999 föddeshans stora intresse.

Får en del negativa kommentarer

Mellon kom under Johans uppväxt att bli en tillflykt från den mobbning han blev utsatt för som barn. För schlager var allt annat än elakheter och glåpord – det var bara ren glädje, glädje som han fortfarande lever på än i dag.

Annons

– För mig är det fortfarande en tillflykt när jag får kliva in i Mellobubblan. Här finns inget negativt, utan jag får vara mig själv till hundra procent.

Genom sitt stora Mellointresse har Johan träffat många likasinnade vänner från olika delar av Europa, men han upplever fortfarande att det finns en tabu när det kommer till att säga att man gillar schlager och Melodifestivalen.

Johan Svensson med sin mamma Christel i publiken under Melodifestivalen. De håller i två ballonger.
Johan och mamma Christel delar det stora schlagerintresset.

Det här är något han tycker är märkligt, speciellt eftersom Melodifestivalen under de senare åren gått från att enbart ha med traditionella schlagerlåtar till att numera ha tävlingsbidrag i alla genrer.

Annons

– Man möter ofta väldigt mycket negativitet från folk, framför allt i min egen ålder. Och det är konstigt. För Mello är ändå det enda man pratar om den här tiden på året i fikarummet på jobbet och i andra sammanhang. Men att stå för det och vara så pass intresserad som jag är, det är inte alltid så lätt.

Det här är Johan

Namn: Johan Svensson.

Ålder: 34 år, fyller 35 år i maj.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Stor (sett till vännerna i schlagerbubblan).

Yrke: Säljare och frilansjournalist.

Visste du att… Loreen vann med Euphoria på Johans födelsedag den 26 maj 2012. ”Det är den bästa presenten någonsin”.

Drömmer om att få jobba med Mello

Under tio års tid bevakade Johan Melodifestivalen på plats under den numera traditionsenliga landet runt-turnén, både på uppdrag från olika medier, huvudsponsorer och partners. En tid han ser tillbaka till med glädje.

– Man blev som en familj. Oftast var det samma människor som turnerade år ut och år in. Vi träffades så intensivt under flera veckor. På onsdagar började veckan med att vi fick tjuvlyssna på veckans låtar och sedan fortsatte det med repetitioner, välkomstfest, lördagens liveshow och sedan efterfest.

Annons

– Sen hann man hem för att packa om väskan innan det var dags igen med samma sak veckan därpå. Jag fick uppleva så mycket och se så mycket av Sverige som jag kanske inte annars skulle se.

Johan Svensson med kompisen Frida fotograferas under Melodifestivalen. De har röda fjäderboor på sig.
Johan introducerar gärna sina vänner genom att bjuda med dem på liveupplevelsen. Här är kompisen Frida på hennes första Melodifestival.

Johans högsta önskan är att någon gång få bli en del av Melodifestivalens redaktion, eller att få en större roll i produktionen, antingen på scenen eller bakom kulisserna.

– Drömmen var ju att ta över efter Christer Björkman, nu blev det ju inte så. Jag drömmer fortfarande om att vara spindeln i nätet och den högsta bossen, men skulle också kunna tänka mig att ha stylistuppdrag och klä artisterna eller programledarna. Eller varför inte programleda förfesten eller efterfesten.

Annons

Bert Karlsson tyckte jag hade karisma

Du vill inte ställa upp i tävlingen då? Kan du sjunga?

– Hellre än bra, brukar jag säga, haha.

– Jag har faktiskt en rolig anekdot om det. När jag var på en efterfest i Leksand 2009 kom Bert Karlsson fram till mig och frågade om jag kunde sjunga och då svarade jag ”Hellre än bra”. Han tyckte det var tråkigt och sa ”Det var ju synd, för du har karisma”. Och det tar jag som en komplimang.

– Han såg ju något i mig där och ville förmodligen göra artist av mig. Hade det varit i dag hade det kanske kunnat bli verklighet, eftersom i dag behöver man knappt kunna sjunga. Det är ju så mycket annat som spelar in i framträdandet.

Johans recept på den perfekta Mellokvällen

Den här tiden på året har Johan ett fullspäckat schema. Förutom hans jobb som säljare tar Mello och Eurovision song contest upp nästan all hans tid just nu.

Annons

För det är inte bara den svenska festivalen och uttagningen till Eurovision han följer, även deutländska.

– Jag följer statistik och oddslistor, läser bloggar och sociala medier, tittar på de andra ländernasnationella uttagningar.

Johan Svensson visar upp sina glittriga schlagerplagg i garderoben.
Ett urval av Johans alla glittriga plagg.

En vanlig Mellokväll för Johan firas oftast tillsammans med vänner och då är det ”all in Mello” som gäller. Alla måste vara uppklädda och det ska vara pyntat och fixat till max. Under kvällen poängsätts även startfältets bidrag. Men det finns några regler som gäller:

Alla får ha sin åsikt

– Man får inte ha någonting som prasslar, det är garanterat prasselfritt. Det är även absolut förbjudet att prata under låtarna, då ska man vara knäpptyst. Sedan får man prata hur mycket som helst mellan låtarna – och gärna i munnen på varandra, säger Johan.

Annons

– Alla får ha sin åsikt och det är ju det som är meningen med festivalen – att det ska beröra och uppröra, att man både kan älska och hata det man ser.

Eurovision i Köpenhamn – ett speciellt minne

Senare i vår kommer vännerna samlas när Eurovision song contest går av stapeln i Malmö. En av årets höjdpunkter som Johan verkligen ser fram emot.

– Det kommer att pågå i nästan två veckor. Det är ju mycket mer än bara finaldagen, exempel Euroclub och allt sånt där. Jag var ju på plats i Malmö 2013, Köpenhamn 2014 och Stockholm 2016, och stämningen var helt magisk då.

Det gamla båtsvarvet Refshaleøen i Köpenhamn under Eurovision 2014.
Inför Eurovision i Köpenhamn 2014 hade det gamla båtvarvet på Refshaleøen rustats upp och genomgått en förvandling.

När jag frågar Johan om det är något han minns extra mycket från de tidigare Eurovision-besöken är det speciellt Köpenhamn 2014 som han berättar om.

Annons

– Solen sken, alla gick runt i schlageroutfits med paljetter och flaggor, och båtar kom och hämtade upp oss i Nyhavn för att slussa oss till Refshaleøen. Där hade man byggt om ett gammalt båtvarv till en stor arena enbart för Eurovision.

– När vi klev i land var det målat på marken med en vägbeskrivning till arenan och festområdet. Jag hade vunnit en tävling och fick därför en specialinbjudan till festen. Det var uppdukat med buffé och drinkar. Sen var det också otroligt mäktigt att gå in i arenan, i mitt tycke är det en av de snyggaste Eurovision-scenerna någonsin!

Johans bästa...

Mello-låtar:

  1. Tusen och en natt med Charlotte Perrelli (1999)
  2. Dance alone med Love Generation (2011)
  3. La dolce vita med After Dark (2004)

Eurovision-låtar genom tiderna:

  1. Fuego med Eleni Foureira (Cypern, 2018)
  2. Sound of silence med Dami Im (Australien, 2016)
  3. Euphoria med Loreen (Sverige, 2012)

Mellosnacks:

Något för alla smaker – likt låtarna i den moderna festivalen.

Dissar det nya konceptet

Innan det är dags för Eurovision song contest i Malmö måste ett bidrag som ska representera Sverige i tävlingen röstas fram. Nytt för i år är att det har varit fem deltävlingar i stället för fyra och att andra chansen har ersatts med en slags semifinal, som gick av stapeln under den femte deltävlingen.

Annons

– Jag är inte så förtjust i det nya konceptet. Dessutom har de bara med sex bidrag i varje deltävling i stället för sju, som det varit innan. Det blir ganska lätt-tippat eftersom två går direkt till final, två till semifinalen och ja, sedan är det ju två som åker ut.

Vilket bidrag som tar hem sångfågeln i år får vi vänta och se, men vad tror Mellofantasten Johan?

– Det är på tiden att Sverige vågar sticka ut och skickar något vi aldrig har gjort tidigare. Det hade varit kul att se Medina representera Sverige i Eurovision. Deras låt har ju dessutom influenser av flera språk, så det skulle ju kunna tilltala de andra länderna.

Annons