Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Martina: Pappas skulder var en skam

01 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Äldre man tar sig för ansiktet.
Företagets konkurs var en stor skandal för min pappa.
Som tur var hittade jag ett sätt att hjälpa honom.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

Min pappa har så länge jag kan minnas varit en drivande och väldigt framgångsrik företagare. Han var verkligen sin egen lyckas smed och arbetade hårt.

När den ekonomiska krisen inträffade var det en svår tid i Sverige då många förlorade sina företag och ännu fler förlorade sina anställningar.

Efter att hans företag hade försatts i konkurs hade pappa svårt att hitta ett nytt arbete. Jag minns att vi i familjen inte berättade för någon att pappa var arbetslös. Det var lite av en skandal.

Pappa var väldigt skamfylld och jag misstänker att han klandrade sig själv.

Annons

Jag hörde att det fanns hjälp att få

Åren gick och min pappa kämpade på, och efter ett tag fick han ett nytt jobb.

Vid ett tillfälle hörde jag ett inslag på radio om skuldsanering. Det pratades om människor som tyngdes av enorma skulder och att det finns hjälp att få.

Jag gjorde en mental notering om att jag skulle ta upp ämnet med min pappa då jag visste att han hade stora skulder efter konkursen.

En helg när jag hälsade på mina föräldrar frågade jag pappa om han ville att jag skulle kontakta kommunens skuldrådgivare och ta reda på mer om skuldsanering. Pappa var nog inte beredd på den frågan, men han tackade ja till mitt erbjudande.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Nästa dag ringde jag kommunen och under samtalets gång stod det klart att skuldsanering verkligen skulle vara en fantastisk chans för min pappa att bli fri från konkursens tunga ok av skulder.

Det var lång väntetid, men till slut fick han träffa en rådgivare.

Blev beviljad skuldsanering – kämpade i flera år

Det var en lång process och min stolta pappa var verkligen modig som helhjärtat gav sig in i situationen. Han beviljades skuldsanering och jag tror att det var en lättnad för honom att veta att det fanns ett ljus i tunneln.

Han arbetade hårt, levde på existensminimum tillsammans med mamma i flera år och därefter var han fri.

Pappa har aldrig varit en mångordig man men han tackade ändå mig för att jag tog initiativet till skuldsaneringen.

Han gjorde definitivt jobbet själv, och tro mig, han har jobbat vansinnigt hårt för att betala tillbaka så mycket som möjligt, men ibland behöver man någon som stiger in i situationen och puffar en i rätt riktning.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons