Arvet efter Ingvar Kamprad – barnen och miljarderna

Pojken som sålde tändstickor på cykel i Småland hann bygga upp ett miljardföretag under sin levnad. Nu tar barnen över efter Ingvar Kamprad. "Min död har jag planerat ända sedan 1978", berättade Ingvar Kamprad för Aftonbladets Ebba Von Essen.

SIngvar Kamprad somnade in i helgen 91 år gammal med sina nära och kära omkring sig. Dödsfallet var odramatiskt men väckte reaktioner över hela världen. Ingvar Kamprads frånfälle uppmärksammades av allt från The Guardian till New York Times, BBC och El Pais.

Med 355 varuhus i 29 länder har Kamprad inte bara möblerat folkhemmet utan stora delar av världen. Ikeas verksamhet omsätter åtskilliga miljarder varje år och sysselsätter drygt 200 000 anställda.

Samtidigt som ledande politiker och kungahuset hyllade den unike entreprenören så uttryckte vanliga kunder och personal sin saknad i kondoleansböcker i varuhusen och på sociala medier.

Ingvar Kamprad hyllades

I företagets vagga Älmhult hyllades Ingvar Kamprad med blommor och en tyst minut på söndagen. Och under måndagen hedrades Ikeas-grundaren med en tyst minut på alla varuhus i Sverige.

– Det här är ett sätt för oss att uppmärksamma och hedra Ingvar tillsammans med kunderna. Vi vill stanna upp för att skänka en tanke till Ingvar som är i himlen. Vi vill ha med oss kunderna i detta, säger Jakob Holmström, pressinformatör på Ikea, till SVT.

Kunder på Ikea i Kungens kurva kunde skriva i en kondoleansbok efter Ingvar Kamprads bortgång.

Kunder på Ikea i Kungens kurva kunde skriva i en kondoleansbok efter Ingvar Kamprads bortgång. Bild: IBL

Ingvar Kamprads söner har nyckelroller i Ikea

Entreprenören Ingvar Kamprad jobbade in i det sista. De senaste 20 åren med titeln ”senior rådgivare”. Men han var tidigt medveten om att det skulle komma en tid efter honom och var mån om att företaget skulle leva vidare.

Aftonbladets Ebba Von Essen och Kai Rehn berättar om hur Kamprad redan tidigt funderade på Ikeas framtid efter honom. De berättar om ett möte för 35 år sedan där Kamprad sagt att han börjat fundera på hur Ikea skulle leva vidare utan honom redan 1978.

Redan då var tanken att sönerna Peter, Jonas och Mathias skulle involveras i verksamheten. Ingvar Kamprad framhöll dock vid tillfället att ”ingen chefsstol är vikt för någon speciell person”.

– När det gäller min egen familj, pojkarna, så får framtiden utvisa vem som passar. Min konstruktion för Ikeas framtid blir sådan att familjen inte ska kunna bryta ner förmögenheten, berättade Kamprad för Aftonbladet.

Ingvar Kamprad hade 750 miljoner i privat förmögenhet

Och kontrollen över Ikea och pengarna finns i huvudsak i stiftelser. Sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad sitter idag på olika nyckelpositioner i Ikea men de har, precis som fadern, ingen formell beslutanderätt över möbeljätten.

– Det finns tydliga regler om att familjen Kamprad inte kan vara i majoritet i styrelsen, sa Lars ­Johan Jarnheimer, ordförande i Ikeas ägarbolag till Svenska Dagbladet i går.

Enligt Dagens Industri är konstruktionen talande för Ikea-kulturen som Kamprad odlade. Det vill säga en företagskultur där att alla medarbetare skulle ha en chans att avancera i företaget oavsett vän- eller släktskap.

Även om Ikea-pengarna är bundna i stiftelser så hann Ingvar Kamprad bygga upp en ansenlig privat förmögenhet som barnen kan ärva. 2013 uppgick den privata förmögenheten till 750 miljoner kronor, enligt Expressen.

Och om testamentet inte säger någonting annat innebär det att de pengarna fördelas jämt mellan Ingvar Kamprads fyra barn. Förutom de tre bröderna Peter, Jonas och Mathias, som Ingvar Kamprad fick med hustrun Margaretha, finns dottern Annika Kihlbom från ett tidigare äktenskap med Kerstin Wadling.

Yngste sonen Mathias och Ingvar vid invigningen av Ikea-museet i Älmhult 2017.

Yngste sonen Mathias och Ingvar vid invigningen av Ikea-museet i Älmhult 2017. Bild: Kai Rehn/IBL

Ingvar Kamprads barn:

Annika Kihlbom

Ingvar Kamprad och Kerstin Wadling var gifta mellan 1950 och 1961. De fick inga biologiska barn men adopterade dottern Annika som är född 1959.

Enligt en tidigare uppgörelse, som träffades när Ingvar Kamprad gifte om sig med Margaretha, så kommer hon inte att ärva något av Ikea, skriver Expressen.

Se också: 6 intressanta saker du kanske inte visste om Ikea

Videon kunde inte hittas

Däremot kommer hon, och de tre bröderna, att få dela på arvet från Ingvar Kamprads privata förmögenhet.

Annika Kihlbom, som bor utanför Stockholm och driver eget, har tidigare förklarat sig nöjd med den ekonomiska uppgörelsen med pappan.

– Vi hade en bra relation, säger dottern till Expressen.

Peter Kamprad

Första sonen i Ingvar Kamprads äktenskap med Margaretha Stennert. Är född i Älmhult 1964 men uppvuxen i Danmark och Schweiz, där familjen bodde av skatteskäl. Utbildad till ekonom vid schweizisk högskola i Lausanne. Har under åren haft flera höga poster på Ikea. Bland annat som ekonomichef i Belgien. Är för övrigt bosatt i Belgien med fru och barn.

Jonas Kamprad

Även Jonas Kamprad är född i Älmhult 1966 men uppvuxen i Danmark och Schweiz. Jonas Kamprad är utbildad designer och inredningsarkitekt och har bland annat ritat vissa av Ikeas produkter. I en intervju med Sydsvenskan från 2008 kommenterade Ingvar Kamprad sonens möjliga framtid i företaget.

– Mellansonen Jonas är den ende som har specialistutbildning från konsthögskolan i Lausanne och har nu ett operativt sortimentsansvar. Han lydde mitt råd att studera verkligheten och jobbade under två års tid på olika fabriker och avslutade på Kosta glasbruk. Där blåste han några snapsglas till mig som har svårt att stå eftersom de vinglar åt alla håll men jag är kär i dem för att han gjort glasen, berättade Ingvar Kamprad för Sydsvenskan.

Jonas Kamprad bor idag i London med sin familj.

Mathias Kamprad

Född i Älmhult 1969, uppvuxen i Danmark och Schweiz. Började tidigt arbeta på Ikea-varuhus för att lära sig jobbet. Bland annat i Schweiz och Storbritannien. Har senare tagit plats i koncernens styrelse.

Mathias Kamprad är ordförande för Inter Ikea, bolaget som äger varumärket och konceptet. Äger Ikano tillsammans med sina bröder.

Bor i London med fru och barn.

Källa: Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, Dagens industri, Svenska Dagbladet