Lästips:BudgettipsSpartipsPengarÅterbrukPensionsspara

Daniela shoppade för att hålla ångesten borta

15 mar, 2017 
Redaktionen
Daniela fick hjälp av Lyxfällan.
Räkningarna låg oöppnade, hyran var inte betald och skuldberget bara växte. Daniela hade helt tappat kontrollen över sin ekonomi när hon i desperation skrev till tv-programmet "Lyxfällan".
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För två år sen var Daniela Nordmark, 27, så desperat över sin privatekonomi att hon skrev ett brev till Lyxfällan i TV3.

Räkningarna låg oöppnade i lådor, hon låg efter med hyran och hade skulder på 87 000 kronor.

– Mina kompisar blev chockade. Jag var ju den starka, som alltid klarat mig själv och som andra vänt sig till för att få råd, berättar hon.

Snabbt stora skulder

Daniela är ett exempel på hur snabbt det kan gå att tappa taget om sin ekonomi och dra på sig höga skulder trots en bra lön.

2014 bodde hon i en lägenhet i Ljungskile med barnen Timea, 7, och Maddox, 5, och jobbade som lastbilschaufför i Göteborg. Lönen var bra, efter skatt hade hon drygt 21 000 kronor att leva på.

– Det var mycket pengar. När lönen kom shoppade jag saker som jag gått och tittat på innan jag betalade räkningarna. Jag hade ju råd tyckte jag.

När lönen inte räckte till att betala alla räkningar tog Daniela sms-lån med hög ränta. Snart började inkassokraven komma och till slut även krav från kronofogden.

Annons

Levde i en bubbla

Då slutade hon öppna räkningarna, och stoppade dem bara i en låda. ”Jag tar det sen”. Men det kom aldrig något sen. Istället ökade skulderna väldigt snabbt.

– Varför shoppar man och öppnar inte sina räkningar? Det låter konstigt nu, men då levde jag som i en bubbla.

Många faktorer spelade in. Daniela mådde dåligt efter separationen från sin sambo och att få ihop vardagen som ensam mamma var en kamp varje dag.

Klockan sju på morgonen skulle hon vara på jobbet i Göteborg, åtta mil från Ljungskile.

– Jag lämnade först och hämtade sist av alla på dagis. Jag levde som i ett hamsterhjul.

Vardagsstressen ledde till fler impuls- och tröstköp. Stora summor gick till energidrycker, chips, snabbmat och cigaretter.

Det fanns aldrig tid eller ork att inse situationens allvar. Och var skulle hon börja? Beloppen var så stora.

– Jag stängde av för att slippa må dåligt. Det blev som en blackout.

Men till slut gick det inte att hålla verkligheten borta. Daniela fick attacker av panikångest och kunde börja gråta okontrollerat.

Annons

Höll fasaden uppe

Hon var lättirriterad mot barnen och inte riktigt närvarande när hon träffade sina vänner.

– Hela tiden håller man på och räknar i huvudet och tänker: Jag måste ta tag i det. Men jag hade ingen aning om hur.

Daniela har alltid varit den starka, som fixar allt själv. ”Det ordnar sig” var hennes filosofi. Men hur? Den här gången hade hon inte en aning.

Utåt höll hon fasaden uppe.

– Min mormor har alltid stöttat mig, men jag ville inte göra henne orolig. Inte ens min bästa kompis fick veta något om hur jag hade det.

Skrev till Lyxfällan

– Jag skämdes så fruktansvärt. Jag hade ju pengar men slösade bort dem på fel saker, på skit. Det vill man inte berätta. Man känner sig så dum.

Till slut skrev hon till tv-programmet Lyxfällan – då hade hon skulder på 87 000 kronor som gått till konsumtion.

– Programmet var bra för mig. De tog hål på min bubbla och jag fick hjälp att reda ut min ekonomi och se svart på vitt hur illa det var ställt.

Lyxfällan Patrik Grimlund Magnus Hedberg
Daniela får veta exakt hur illa det är ställt med ekonomin när Lyxfällans coacher Patrick Grimlund och Magnus Hedberg går igenom post för post.

Den dagen hon betalat av sin sista skuld firade hon med en rejäl middag.

– Jag kunde börja andas igen. Att slippa oron och de där malande orostankarna är underbart. Det är den verkliga lyxen.

Annons

Daniela och hennes sambo hittade tillbaka till varandra. Nu bor de i ett radhus i Ljungskile som de hyr, men de drömmer om att kunna köpa ett eget hus så småningom.

De har ett sparkonto och sparar lite olika belopp varje månad.

– Det har blivit en kick att spara istället för att köpa saker. Ett tag blev jag nästan manisk. Jag tävlar med mig själv från månad till månad om att ha pengar kvar på kontot. Det blir en belöning på samma sätt som shoppingen var innan.

Stöd av sambon

Numera handlar Daniela först efter att räkningarna är betalda. Hon har också ett stort stöd i sin sambo. För Daniela är impulsiv som person, hon lever i nuet och kan ha svårt att tänka på konsekvenserna ibland.

Ibland kan hon få habegär. En bakmaskin eller utbyggnad av altanen känns då absolut nödvändig.

– Jag kan bli jättearg för att min sambo säger nej då. Sen, när jag lugnat mig, inser jag att han har rätt. Prioriterar man fel har man inga pengar till det man behöver och verkligen vill ha.

Annons

Även när Daniela går i affärer kan hon höra hans invändningar som en inre röst, det hjälper henne att hålla igen.

– Är det riktigt illa tänker jag på den där hemska tiden med ångest och räkningar i alla lådor. Då avstår jag. Så vill jag aldrig ha det igen.

Daniela tipsar: Så slipper du pengastress

Organisera dina räkningar. En pärm för obetalda och en för betalda. Försök hålla den obetalda tom.
Ring direkt och prata med företaget om du inte kan betala en räkning. Be om anstånd till nästa månad eller gör upp om en avbetalningsplan.
Berätta genast för någon: din sambo, en kompis, en förälder. Då spricker bubblan. Först när du hör dig själv säga orden, inser du fullt ut vad du håller på med och kan göra något åt det.
Förvänta dig inte ekonomisk hjälp. Be om råd: Jag är dålig på ekonomi. Har du lust att hjälpa mig lägga upp en plan för hur jag ska göra?
Spara. Var realistisk. En liten summa blir stor på ett år.
Sätt upp ett lockande mål. Se till att du har en buffert till oförutsedda utgifter.

Av Ussie Hjelm
Foto: Emelie Asplund, TV3

Läs också:

Lyxfällan hos curlade Nicole, 25: ”Hade säkert tagit mitt hus om inte pappa räddat mig”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons