Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Få koll på kryptovalutor – här är allt du behöver veta om nätets egna pengar

14 jan, 2022 
Malin Perlheden
Kvinna håller upp bitcoin och en telefon.
Att internet är en värld i sig är ingen underdrift. I takt med digitaliseringen har det till och med utvecklats egna valutor som bara går att betala med på nätet! Här får du lära dig grunderna om de virtuella pengarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En kryptovaluta är lite enkelt uttryckt en digital valuta och kärt barn har många namn; fenomenet kallas också för e-valuta eller cyber cash och den mest kända heter Bitcoin.

Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna till

10 digitala förkortningar du borde känna tillBrand logo
10 digitala förkortningar du borde känna till

Digitala valutor började utvecklas under 2010-talet och i dag finns det ungefär ett par tusen olika. Precis som namnet antyder så finns de endast i elektronisk form vilket alltså skiljer dem från de valutor vi är vana vid där både sedlar och mynt ingår i det monetära systemet.

De digitala valutorna

Det finns dock många likheter mellan digitala valutor och det traditionella systemet där pengarnas värde bestäms av den som har en vara eller tjänst till utbyte mot pengarna.

Annons

Däremot skiljer sig de digitala valutorna ibland genom att vissa av dem är begränsade till vissa saker; exempelvis att användas till en viss typ av spel eller för att få tillgång till en viss funktion på internet

Precis som fysiska pengar behöver digitala valutor skyddas mot kopiering. Lösningen kallas för blockchain-teknik och kan lite förenklat beskrivas som den digitala valutans motsvarighet till vattenstämplar.

Svåra att förfalska

Blockchain-teknik är vanligt inom digitala valutor men har egentligen ett betydligt bredare användningsområde. I stora drag kan tekniken liknas vid en lång kedja där det krävs godkännande från alla i kedjan för att kunna ändra information.

Kedjegången gör att det är mycket svårt att förfalska eller förstöra information eller värde.

Tillhör ingen riksbank

Till skillnad från nationella valutor som svenska kronan eller engelska pundet tillhör de digitala valutorna inte någon riksbank.

I takt med att kontanterna minskar i Sverige och att förekomsten av digitala valutor blir allt vanligare har Svenska Riksbanken börjat utröna möjligheterna att lansera en egen digital valuta; den så kallade e-kronan som ett komplement till fysiska mynt och sedlar.

Annons

Till skillnad från andra digitala valutor skulle dock e-kronan ha staten som garant för värdet.

5 vanliga digitala valutor

Bitcoin

Bitcoin är den mest kända och absolut dominerande digitala valutan. Ordet kommer från engelskans ”bit” som betyder samma sak på svenska och ”coin” som betyder mynt. Bitcoin skapades 2009.

Stellar Lumens

Stellar Lumens kan lite förenklat beskrivas som ett sätt att swisha mellan olika valutor, men skiljer sig från swish genom att inte kontrolleras av banker. Företaget startades 2014 och är en plattform som sammankopplar olika banker och betalningssystem. När en person för över pengar från sin bank till en annan via Stellar Lumens plattform omvandlas den från avsändarens valuta till den digitala valutan ”lumens” för att sedan omvandlas till mottagarens valuta.

Litecoin

Litecoin, ofta förkortat LTC, skapades 2011 och är den kryptovaluta som oftast beskrivs som en reell utmanare till jätten Bitcoin. Litecoin påminner väldigt mycket om Bitcoin men tekniken bakom valutan beskrivs ofta som både bättre och snabbare än sin föregångare.

Annons

Tron

Kryptovalutan Trons ambition är att vara en plattform för delning av underhållning och där de som skapar innehåll får kompensation för detta genom att dela innehållet. Plattformen är utvecklad av en icke-vinstdrivande organisation, Tron Foundation, i Singapore.

Libra

Den privat kontrollerade kryptovalutan Libra finns i skrivande stund ännu bara som ett förslag från bland andra Facebook. Kryptovalutan Libra är mycket omdiskuterad och kritiserad.

Till skillnad från andra kryptovalutor är Libra inte tänkt att vara fristående, utan att förlita sig på det så kallade Libra Association som ska fungera som en form av centralbank.

Läs mer om kryptovalutan Libra här

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (länk till Tradedoubler.com) (reklamlänk)

De tre Digitant-böckerna.
Annons