Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Läsarberättelse: Jag tog kontroll över ekonomin när min man dog

05 dec, 2020 
Anonym läsarberättelse
En kvinna som tvingades lära sig ta kontroll på sin ekomomi när hennes man dog.
Ekonomi intresserade mig inte alls. Varför skulle jag bry mig när Olle skötte allt så bra? När jag sedan blev tvungen stoppade jag huvudet i sanden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag har aldrig någonsin behövt ta hand om pengafrågor. Min man, sedan 37 år tillbaka, hade skött allt. Det var han som visste hur mycket vi hade råd att lägga på semestern, det var han som tog ansvar för vilka huslån vi skulle ha och det var han som skrev under billånet.

Den lilla fritid jag hade ägnade jag hellre åt trädgården och hemmet. Vi hade tre barn och det fanns alltid mycket att göra därhemma.

Barnen flyttade hemifrån, men det mesta var sig likt ända tills Olle blev sjuk och dog efter bara ett par månaders sjukdom.

5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemmaBrand logo
5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemma

Viktiga papper och räkningar hopade sig

Efter att den första chocken släppt blev jag utmattad. Jag ville sova 24 timmar om dygnet, men efter en kortare sjukskrivning blev jag tvungen att resa mig ur sängen och gå tillbaka till jobbet.

Annons

Livet var fullt av utmaningar och en av dem var räkningarna som skulle betalas och brev från banker och myndigheter som skulle öppnas.

När de första fönsterkuverten dök upp la jag dem på bordet. Jag hade inte gjort en inbetalning sedan jag som 18-åring stegade in på posten och betalade medlemsavgiften till den lokala handbollsklubben.

Nu fanns inte ens vårt postkontor kvar, paket hämtade vi på bensinmacken, men när jag frågade min granne om man kunde betala räkningar där bara skrattade hon.

– Jo, men gör absolut inte det. Det kostar skjortan, nästan en femtiolapp per räkning!

Stack huvudet i sanden tills mobilen spärrades

Så jag stack helt enkelt huvudet i sanden. Räkningarna fick ligga kvar på mitt bord.

Så en dag fungerade inte min mobil. Den var spärrad.

Lyckligtvis kom min son Patrik förbi och jag bad honom att hjälpa mig. Jag gav honom alla påminnelser som hörde till mitt mobilabonnemang, men lät resten av fönsterkuverten ligga. Jag skulle ta tag i det senare, tänkte jag …

Annons

– Har du några fler räkningar? frågade Patrik.

Jag ryckte på axlarna.

”Har du inte någon kontroll över din ekonomi?”

– Har du inte någon kontroll över din ekonomi? Har du inte betalat dina räkningar?

– Det var ju pappa som skötte allt sådant.

Så pinsamt, att i min ålder inte veta hur man betalar räkningar!

– Men har du internetbank?

Jag berättade att jag hade koden, men inte visste hur man skulle göra.

– Okej, sa Patrik, nu loggar vi in och så ger du mig alla räkningar du har fått.

Patrik gick snabbt igenom högen. Flera av dem hade förfallit. Patrik berättade hela tiden vad han gjorde.

Skulle jag kunna bo kvar i huset?

Jag insåg att jag inte hade någon som helst koll på min ekonomi. Jag visste vad jag tjänade, men inte vad det skulle räcka till. Skulle jag kunna bo kvar i huset?

Det var bara några år tills jag skulle gå i pension, vad skulle hända då? Jag trodde huset var betalt, men var inte säker.

Bankman som följt vår ekonomi i tio år

På kvällen loggade jag in på internetbanken och kom fram till att jag hade tre konton, ett lönekonto, ett sparkonto och ett huskonto. På sparkontot fanns det mest pengar, men också en del på huskontot. Men vad var ett huskonto för något?

Annons

Nästa dag gick jag in på min bank. Det visade sig att jag hade en personlig bankman som följt vår ekonomi i över tio år.

– Jag har pratat med din man många gånger, jag kan hjälpa dig!

Huskontot hade Olle öppnat för att sätta av pengar till reparationer och oförutsedda utgifter. Det var en härlig känsla att få överblick över ekonomin. Nu visste jag var jag stod och kände mig lugn.

Aldrig ska jag säga att jag inte är intresserad av ekonomi! Har man ingen koll på sina pengar har man ingen koll på sitt liv.

/Solveig

Annons