Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Lev som förr – spara pengar

11 jan, 2021 
AvMirja Bokholm
Kvinna syr med gul tråd i hul blus mot en rosa bakgrund.
Det var inte många generationer sen som det var mer regel än undantag att laga sina kläder och hjälpa varandra med tjänster. I dag känns det istället ofta lättare att köpa nytt. Men genom att inspireras av hur man levde förr kan du spara slantar idag!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Laga istället för att köpa nytt

Har favorittröjan fått ett hål eller färgen skavts av på en möbel? Är du sugen på att slänga och köpa nytt? Aja baja! De flesta av oss klarar av att sy, måla, snickra och laga enkla skavanker på prylarna vi har hemma. Fram med nål och tråd eller verktygslådan och fixa själv!

Det här tipset gäller såklart även om du bara är lite trött på plagget eller prylen. Varför inte sy fast några pärlor på tröjan eller måla möbeln i en annan färg? Vem vet, kanske hittar du en ny hobby på köpet!

Här hittar du allt du behöver för att laga dina kläder eller fixa din inredning (reklamlänk)!

Tjänster och gentjänster

Då och då behöver vi ta in hjälp för att göra saker vi inte upplever att vi själva klarar av. Det kan vara att bygga ihop en IKEA-möbel, laga toaletten som gått sönder, frakta möbler vid en flytt, eller ha barnvakt för en kväll. Innan du köper in de här tjänsterna mot betalning, kolla av om du inte känner någon som kan hjälpa dig! Om grannen fixar din trasiga toalett, kanske du kan hjälpa henne eller honom med något annat?

Annons

Byt eller köp begagnat

Mycket av det vi köper nytt hade vi lika gärna kunnat köpa begagnat. Det här gäller exempelvis möbler, kläder, bilar, glas, porslin, barnsaker och verktyg. Fundera lite extra när du ska köpa något – behöver jag verkligen köpa nyproducerat, eller kan jag hitta något liknande på Blocket, Facebook Markets eller i närmaste second hand-butik?

Automatic article from feed: Ekonomi

Det finns många fördelar med att handla begagnat. Förutom att du sparar pengar, gör du också en insats för miljön. Dessutom har du chansen att fynda unika plagg och prylar som ingen annan i din umgängeskrets har!

Vill du spara ännu mer? Gå med i en bytes- och skänkes-grupp på Facebook, starta en klädbytarcirkel med dina vänner, eller kolla med släktingar och kollegor om de har saker de vill bli av med vid exempelvis en flytt eller när barnen börjar bli stora.

Automatic article from feed: Ekonomi
Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Stoppsljusmetoden – så funkar det
Annons