Malin: Så lär du dig att spara pengar och fynda gratis

Nu är tuffa januari här med årets tunnare plånbok. Men det finns bra rabatter att finna - och många gratisprylar att håva in! Här tipsar Malin Persson, som också har bloggen Gratisprinsessan om hur du kan hitta gratissaker och få mer över i plånboken. Malin är superproffs på priser och sparar själv upp emot 2 000 kronor i månaden!

Varför betala för biobesök, tvättmedel, presenter, och tandkräm när man kan få det gratis? Varför köpa dyrt när det finns rabatter? Malin är superproffs på priser och sparar själv upp emot 2 000 kronor i månaden. Här tipsar hon om hur du kan hitta gratisprylar och få mer över i plånboken. Det var när 33-åriga Malin Persson blev arbetslös en period 2012 som hon plockade fram Spara inom sig. Hon har aldrig handlat mer än det hon behöver och aldrig överkonsumerat, men märkte att det var tufft med ekonomin.

– Jag samlade ihop butikernas reklamblad, började jämföra priser och planera mina inköp. Jag upptäckte de många rabattkupongerna på varuhyllorna, plockade på mig de jag inte använde direkt. Plötsligt var jag igång och sökte rabatter överallt.

Hon upptäckte snabbt att hon fick pengarna att räcka längre och blev både lättad och upprymd av det.

– Jag behövde inte heller lägga ner så mycket tid, det handlade mer om att ändra sitt tänk, säger Malin som förklarar att hon också kände att hon fick en kick av att fynda. Och får det än i dag!

Letar fynd

Att jämföra och leta lägsta pris är någonting hon fortsatt med, både för egen del och i sin blogg. Gratisprinsessan där hon tipsar, ger goda råd och delar aktuella gratiserbjudanden. Bloggen med spartips har vuxit snabbt och blivit en av landets populäraste.

Hon har gjort flera olika guider för både nybörjaren och den erfarne, skriver personliga inlägg, tipsar om adresser och helt nya erbjudanden.

– Inläggen måste vara lättförståeliga och här har min mamma varit till stor hjälp. Jag brukar tänka ”hur skulle hon göra och hur ska jag formulera mig för att hon ska förstå”, berättar Malin och säger att mamman är hennes bästa rådgivare och medhjälpare till bloggen.

– Själva jakten och wow-känslan när man gjort ett klipp och sparat pengar är häftig. Och jag märker att jag delar detta med andra.

– Jag får mycket respons av mina följare; både frågor, tips och kommentarer. Det är båda unga och äldre som hör av sig. En del har det riktigt tufft ekonomiskt och tackar för att de kunnat spara mycket, och det känns naturligtvis extra bra att hjälpa andra, säger Malin.

Men det finns också de som ställt sig lite frågande till hennes spariver. När hon precis mött sin pojkvän David kunde han till en början inte förstå hennes intresse för att jaga priser och rabatter.

Då bjöd hon ut honom på restaurang, och när notan skulle betalas behövde ingen öppna plånboken. Malin hade en kupong som innebar att middagen var gratis.

– Då fick även han upp ögonen för hur mycket man kan spara. I dag är prisjakten ett gemensamt intresse, säger Malin och ler nöjt.

Men det är inte bara rabattkuponger som kan göra privatekonomin bättre. Malin tipsar om att testa olika produkter som man sedan får behålla, kundklubbar och appar som ger gratissaker och rabatter, att spara pengar genom att handla på återbäringssidor på internet och att delta i undersökningar.

– Här finns mycket att hämta. Genom att bli medlem i olika undersökningspaneler får du poäng som du sedan växlar ut mot presentkort eller prylar. Några har  egna butiker med kända märkesvaror.

– För något år sedan samlade jag poäng och valde en riktigt fin grill som min sambo fick i present, berättar Malin.

Malin med årets julklappar - som hon fixade gratis.

Alla julklapparna Malin gav bort i julas var gratis – men ändå fina saker som en robotdammsugare, presentkort på 500-kronors middag, parfym och kastruller av kända märken.

Fina julklappar gratis

I julas fixade hon alla sina klappar helt gratis!

– Jag tog det som en utmaning att vara ute i god tid, samla poäng och hitta gratisfynd och välkomsterbjudanden som gav fina gåvor.

Det var inga trista prylar utan oftast populära märkesvaror av god kvalitet som  släkt och vänner fick i sina paket.

– Jag tog det som en utmaning att vara ute i god tid, samla poäng och hitta gratisfynd och välkomsterbjudanden som gav fina gåvor.

Det var mest populära märkesvaror av god kvalitet som släkt och vänner fick i sina paket, bland annat handduksset, parfymer, skönhetsprodukter, kastrullset, hårfön, presentkort på restaurang för 500 kr och en robotdammsugare!

Storhandlar varor – har ett eget lager

Hemma har Malin och David ett lager med förbrukningsvaror med lång hållbarhet som tvål, tandkräm, rakhyvlar, hundmat, deo, schampo, tvätt- och sköljmedel.

– En del kan man få gratis, men det gäller också att passa på att storhandla varor med lång hållbarhet när butikerna har förmånliga erbjudanden. När ICA firade 100 i somras var jag givetvis på plats direkt, säger Malin och skrattar.

Runt två timmar om dagen lägger hon ner på att leta erbjudanden, gå igenom reklamblad, uppdatera bloggen och tipsa om hur man kan får mer över i plånboken.

Själv sparar hon mellan 1 000 och 2 000 varje månad på att jämföra och använda kuponger.

Året har också sina hög- och lågtryck.

– Under sommaren är det nästan stiltje. I augusti börjar erbjudandena komma tillbaka för att riktigt explodera månaderna före jul. Januari inleds lugnt men snart är rabattkupongerna och de goda erbjudandena här igen, säger Malin.

– Att spara i vardagen är inte så svårt när man väl fått upp ögonen för alla möjligheter som finns. Och man ska inte förringa de små rabatterna. Räknar man samman blir man ofta förvånad – och väldigt glad, säger Malin.

Malins bästa spartips:

* Gå igenom reklambladen, jämför priser och planera inköpen.

* Förringa inte rabattkuponger, du kan spara mycket. ”Många bäckar små” gäller verkligen.

* Handla genom återbäringssidor på nätet, då får du en viss procent tillbaka.

* Anmäl dig till undersökningspaneler. Gör marknadsundersökningar och du får presentkort eller varor.

* Följ företag du gillar i sociala media, då ser du snabbt när de delar ut produkter, har bra kampanjer eller skänker testprylar. Det finns flera appar och kundklubbar som delar ut gratissaker och ger rabatter på t e x frysta maträtter, kosmetika, kläder, hund- och kattmat och parfym.

* Många tidningsprenumerationer och klubbar har lyxiga välkomsterbjudanden med märkesglas, muggar, biocheckar och kosmetika som gratispremier.

* Tänk två gånger. Lockas inte att köpa något du inte behöver eller vill ha bara för att det är billigt.

* Har du möjlighet så lägg undan mellanskillnaden på ordinarie pris och ditt rabatterade pris. Du kommer märka skillnad i slutet av månaden! På Gratisprinsessan.se hittar du adresserna.

Produkter erbjuds gratis via nätet.

Se upp om erbjudandet verkar vara för bra för att vara sant!

Se upp!

* Läs alltid de finstilta villkoren väldigt noga så vad du skriver på. Kan du avsluta efter välkomsterbjudandet eller binder upp dig för längre tid till fullpris? Skriv upp, eller lägg in en påminnelse i kalendern, när du måste säga upp ett medlemskap eller en prenumeration om du inte vill fortsätta.

* Se upp med gratis provpaket som ibland kan vara ett sätt att lura in konsumenter i långa abonnemang. Läs villkoren noga.

* Ge aldrig ut ditt kontonummer när det gäller gratisprover! Var skeptisk om ett erbjudande för bra för att vara sant.

Det här är Malin Persson

* Familj: Sambon David och hunden Ludde
* Bor: Kristianstad
* Arbete: Webbadministratör
* Ålder: 33 år
* Blogg: Gratisprinsessan.se

Malin Persson

Malin Persson. Foto: Privat.

Foto: Privat och Shutterstock/IBL