Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Pensionärspar: Vi sparar tusentals med seniorrabatt

11 okt, 2018 
Moa Bejersten
Rabatt på resor och gratis kollektivtrafik. Det finns tusenlappar att tjäna om man har åldern inne. Ann-Britt och Tommy kan trixen och tipsar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Genom att vara på hugget har Ann-Britt Langré Johansson och Tommy Johansson sparat pengar som de kunnat använda till att sätta guldkant på tillvaron. Deras intresse för erbjudanden och pensionärsförmåner började när de skulle på en kryssning i Kroatien och frågade researrangören om de kunde få rabatt på resan. Nej, det gick inte. Istället hänvisade bolaget till sajten Seniordeal som de samarbetade med.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi fick tusen kronor i rabatt. Det kanske låter som en droppe i havet men för de pengarna kunde vi boka en hytt på huvuddäck. Med ganska små insatser så kan man få betydligt lägre utgifter, säger Tommy och får medhåll av hustrun Ann-Britt, båda 72.

Läs också: Laila Wahl, 71: Pengarna räcker aldrig månaden ut

Vi träffas hemma i lägenheten på Hisingen i Göteborg. Hit flyttade de för några år sedan då de tyckte det var dags för ett mer praktiskt boende. Dessutom blev det för mycket med både villa och sommarställe. Ann-Britt och Tommy skulle inte kalla sig för proffs på seniorrabatter men de har märkt att det finns en hel del pengar att tjäna om man är lite om sig och kring sig.

Annons

– Vi sitter inte med tidning och sax och letar rabattkuponger. Istället letar vi efter rabatter när det är något som vi behöver köpa eller något vi planerar att göra. Det är ju dumt att inte utnyttja de erbjudanden som finns, säger Ann-Britt.

 Flexibel som pensionär

Eftersom båda älskar att resa så är det ofta i de sammanhangen som de går på prisjakt. Nyligen var de i Ryssland och i höst bär det iväg till Italien.

– Det är en kolossal skillnad i pris. Det kan skilja flera tusen kronor på en och samma resa. Vi letar på de sidor som erbjuder seniorrabatter och det lönar sig verkligen att leta, säger Anne-Britt.

– Vår son har köpt en lägenhet i Gibraltar och dit ska vi åka snart. Det finns ett stort utbud av biljetter och är man flexibel som vi är så kan man komma undan väldigt billigt, fortsätter Tommy. Vi kan åka mitt i veckan och tidigt på morgonen om det är så. Vi är ju pensionärer. Ju mindre bekväm man är desto lägre pris.

Läs också: Airbnb ny inkomst för seniorer – får råd att bo kvar

De planerar fler resor framöver. Tommy, som är kulturellt intresserad, har som mål att avverka de mest sevärda museerna i Europa och Anne-Britt hänger gärna på.

Annons

– Rabatterna är inte avgörande för resorna men det gör nog att vi reser lite oftare, tror hon.

På hemmaplan utnyttjar de seniorrabatter när de kan.

– På museer och teatrar här i Göteborg har man rabatt som pensionär. Och sist jag var på bio betalade jag 100 kronor medan min väninna fick betala 125. På fyra biobesök har jag ju tjänat in en biljett. Och Coop har 5 procent rabatt för seniorer. Det har vi inte utnyttjat än men det ska vi göra.

Bilen använder de bara för att ta sig till och från landet. Istället åker de kollektivtrafik som är gratis för pensionärer i Göteborg vissa tider.

Ann-Britt och Tommy tillsammans och tidning, dator och mobiltelefon.
Det gäller att hålla utkik efter erbjudanden och seniorrabatter.

Snackar till sig bättre pris

Tommys rättframma och utåtriktade sida har också gett utdelning när det gäller rabatter. I många år har han prenumererat han på en tidning som han tyckte blev alldeles för dyr. Då ringde han upp kundtjänst och snackade till sig en bättre deal.

Annons

– I dag är det sådan konkurrens så det kan verkligen löna sig att jämföra priser och ringa upp. Så tjötar man en stund och etablerar en personlig kontakt. Ibland går det vägen, jag fick ner priset på tidningen.

– Ja, Tommy är jättebra på det, inflikar Anne-Britt.

Tommy har arbetat på varvet i Göteborg och senare som hantverkare. Ann-Britt har varit anställd inom vården. Några sjöar att ösa pengar ut har det inte varit tal om och under småbarnsåren fick de vrida och vända på slantarna.

Läs också: Catharina Ingelman-Sundberg blev författare för att höja pensionen

– Vi har nog alltid varit ekonomiska. Särskilt Ann-Britt. Lämnade man en krona till henne den 25:e så fick man en och femtio tillbaka en månad senare.

– Men i dag kan jag faktiskt vara lite slösaktig och unna mig saker som jag aldrig skulle ha unnat mig förr.

Tommy och Ann-Britt tittar på varandra en stund och funderar vilka råd de vill ge andra seniorer som vill komma undan lite billigare.

Annons

– Leta! Det lönar sig alltid. När det gäller resor så ta inte första bästa utan vänta lite om du kan, uppmanar Ann-Britt och Tommy fyller i:

– Ja, när jag flög sist så betalade jag tusen kronor och tyckte att det var ett jättebra pris. Men så pratade jag med en man på planet som hade betalat en krona för samma biljett. Så det kan verkligen löna sig att ha lite is i magen.

Text: Mathias Pernheim
Foto: Magnus Gotander, Shutterstock/IBL

Äldre par på bio och på stranden.
Att resa och gå på bio kan bli billigt för seniorer.

Här finns seniorrabatterna!

Har du fyllt 65 år eller är senior så finns det goda möjligheter att få mer pengar över i plånboken. Många föreningar och gratissajter samarbetar med företag och kan därför erbjuda seniorer förmånliga priser på allt från tandblekning och försäkringar till mobilabonnemang och lyxkryssningar. Här följer några tips väl värda att kolla upp.

Annons

Pensionarsrabatt.nu

Exklusiva erbjudanden och seniorrabatter för dig över 55. Sidan är gratis men för att kunna ta del av erbjudandena krävs medlemskap. Här finns främst rabatter att erhålla men också gratiserbjudanden.

Smartsenior.se

Medlemsklubb för alla som fyllt 55 med mer än 300 erbjudanden. Ett medlemskap kostar 199 kronor per år eller 299 kronor för tre år.

Seniordeal.se

En kostnadsfri förmånssida med över 200 rabatter och erbjudanden. Här finns bland annat resor, hälsoprodukter och teknik till rabatterat pris.

SPF Seniorerna

Medlemsorganisation för alla som har rätt till pension. Här finns skräddarsydda medlemserbjudanden med allt från resor till elavtal och ID-skydd. Man utlovar hög kvalitet gällande samarbetspartners. Förbundet har cirka 800 lokalföreningar och avgiften ligger mellan 150 och 350 kronor per år beroende på vilken förening man är medlem i.

PRO

Sveriges största pensionärsorganisation. Som medlem i PRO har du bland annat tillgång fri datasupport och möjlighet att teckna fördelaktiga försäkringar. PRO Mervärde är ett samlingspaket med erbjudanden och rabatter för medlemmar. Avgiften variera mellan 250 kronor och 350 kronor beroende på vilken lokalförening man skriver in sig i.

Annons

Club55

En förmånsklubb som är kopplad till nyhetssajten News55. För att kunna ta del av erbjudandena krävs medlemskap. Du betalar en krona första månaden och därefter en krona om dagen.

Läs också: Så kan du spara pengar – när du handlar

Bostadstillägg och gratis kollektivtrafik

✔ På pensionsmyndigheten.se kan du beställa ett pensionärsintyg. Intyget berättigar dig som tar ut allmän pension men inte fyllt 65 att ta del av rabatter och erbjudanden för pensionärer.

✔ Till exempel kan du få lägre pris på bio och teaterbiljetter och i vissa kommuner åka gratis i kollektivtrafiken. Många företag, organisationer och butikskedjor har förmånsklubbar med erbjudanden för seniorer. En del företag erbjuder också seniorrabatter helt kostnadsfritt.

✔ När du ska köpa en ny vara eller behöver en tjänst så kontakta de företag du kan tänka dig att anlita och fråga vad de kan erbjuda dig som senior. På flera orter i landet får Coops medlemmar över 65 år 5 procent rabatt på ett köp en dag i veckan. ICA har ett liknande erbjudande.

✔ SJ erbjuder pensionärer 10 procent i rabatt på alla tågresor.

✔ Är du berättigad till bostadstillägg? Det kan du vara även om du äger din bostad. Enligt Pensionsmyndigheten är det så många som cirka 100 000 svenska pensionärer som är berättigade till tillägget utan att veta om det. Ansök på Pensionsmyndigheten.

Läs också:

Laila Wahl, 71: Pengarna räcker aldrig månaden ut

Thomas fick drömjobb som pensionär

Riksdagspolitikerna ska leva som fattigpensionärer – i en vecka

Annons